Έρευνα στις ιστοσελίδες των Νοσοκομείων έδειξε ότι δεν έδειξαν συνέπεια, τα περισσότερα, σε αυτή την υποχρέωση. Λίστα χειρουργείου είχαν αναρτήσει περίπου 50 νοσοκομεία στα οποία δεν συγκαταλέγονταν μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες. Πολλά μικρά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν ιστοσελίδα, όπως υποχρεούνται.
Με λάθη, ελλιπή ή και παλιά στοιχεία για τα χειρουργεία ή ακόμα και «κρυμμένες» στον ιστότοπο οι λίστες χειρουργείου έως και την Πέμπτη 27 Απριλίου είχαν αναρτηθεί σε περίπου 50 ιστοσελίδες δημοσίων νοσοκομείων της χώρας από ένα σύνολο 130 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η διορία που είχαν οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων για την εφαρμογή του μέτρου είχε λήξει από αρχές Μαρτίου.
Όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει από αρχές Μαρτίου να αναρτούν, στο πλαίσιο της διαφάνειας, στις ιστοσελίδες τους, λίστες χειρουργείου για τα τακτικά περιστατικά, στις οποίες θα αναγράφονται ο μοναδικός αριθμός που λαμβάνει από το νοσοκομείο ο ασθενής, το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί, η ημερομηνία κλινικής εξέτασης – εκτίμησης της κατάστασής του, η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το περιστατικό (με βάση το πόσο μπορεί να περιμένει η επέμβαση) και ο χρόνος διενέργειας του χειρουργείου.
Επιπρόσθετα, υποχρεούνται να αναρτούν και λίστα με έκτακτα χειρουργεία που έγιναν την προηγούμενη. Λίστα χειρουργείων είχαν αναρτήσει περίπου 50 νοσοκομεία στα οποία δεν συγκαταλέγονται μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, όπως ο Ευαγγελισμός, το Αττικό ή το Λαϊκό. Από αυτά τα 50 νοσοκομεία, ελάχιστα ήταν όσα είχαν αναρτήσει και λίστες με τα έκτακτα χειρουργεία, ενώ σε τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία είχε αναρτηθεί η λίστα μια μόνο φορά, και δεν είχε προστεθεί νεότερη.
Πολλά νοσοκομεία έκαναν το λάθος να «κατεβάσουν» τις λίστες χειρουργείων των προηγουμένων εβδομάδων, αφήνοντας μόνο τις νεότερες και ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον δημόσιο έλεγχο του χρόνου προγραμματισμού του κάθε χειρουργείου από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίζει εάν άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας παρέκαμψε την προτεραιότητα.
Σε λίστα νοσοκομείου της Μακεδονίας δεν αναγράφονταν η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης των περιστατικών, ενώ σε ιστοσελίδα νοσοκομείου της Ηπείρου, για να βρει κάποιος την λίστα έπρεπε να χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης. Μια απλή σύγκριση έδειξε ότι υπήρχαν λίστες χειρουργείου μεγάλων νοσοκομείων με λιγότερα περιστατικά έναντι άλλων μονάδων μικροτέρων τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η λίστα υπήρχε σε ιστοσελίδες των νοσοκομείων μόνο ως τίτλος. Έτσι οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας φαίνεται να καταρρέουν, αφού οι λίστες των χειρουργείων των νοσοκομείων -παρά περί του αντιθέτου της εξαγγελίας- δεν είναι ακόμα ούτε υπό κατασκευή.
Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 198)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/me-elleipseis-kai-lathh-oi-listes-twn-cheirourgeiwn-katerreusan-oi-stochoi#ixzz4glcVJ1mG