Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χρίστος Χρίστου στην εφημερίδα «Εμπρός»: Στόχος μας η απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή

Χρίστος Χρίστου στην εφημερίδα «Εμπρός»: Στόχος μας η απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή

Συνέντευξη του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου Χρίστου Χρίστου στην διευθύντρια της εφημερίδας Εμπρός Ειρήνη Δημοπούλου. 

-Κύριε Χρίστου, θα ήθελα να ξεκινήσω με μια ερώτηση, για την πολιτική τοποθέτηση του κόμματός σας στο Κυπριακό ζήτημα. Η συζήτηση αντιλαμβανόμαστε ότι έχει μετατοπιστεί από την κοινή πολιτική γραμμή Ελλάδος -Κύπρου περί «ζητήματος εισβολής και κατοχής», σε διευθέτηση απαιτήσεων των δυνάμεων κατοχής. Εσείς εξακολουθείτε να μιλάτε για «ελευθερία» της Κύπρου; Πώς την εννοείτε και πώς μπορείτε να την επιτύχετε;

Δυστυχώς, οι κυπριακές κυβερνήσεις διαχρονικά μέσω των διαπραγματεύσεων έχουν διολισθήσει από τις θέσεις αρχών που αντιλαμβανόταν το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Βλέπουμε πως συνεχώς η πλευρά μας υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης έχουμε φτάσει στο σημερινό κατάντημα όπου συζητούμε για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πάρα πολλά στοιχεία συνομοσπονδίας.

Το ΕΛΑΜ έχει ως σταθερό του στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή. Επιθυμούμε την διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απορρίπτουμε την ΔΔΟ. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και την αποκατάσταση της αδικίας που όλα αυτά τα χρόνια συμβαίνει στην πατρίδα μας. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η στενή συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, η εξεύρεση συμμαχιών με ισχυρούς δρώντες στο διεθνές σύστημα, η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή και η Ελληνική ΑΟΖ και η συνολική αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος του Ελληνισμού.

-Η Κύπρος απετέλεσε το «πειραματόζωο» του παγκόσμιου τοκογλυφικού κεφαλαίου, και εξήλθε πολύ πρόσφατα από την δυσχερή εποχή της οικονομικής κρίσεως. Έχετε την «συνταγή» για την Ελλάδα;

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, η κυπριακή οικονομία είναι αρκετά μακριά από το να θεωρείται ότι βγήκε από την κρίση. Μπορεί να μη χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση από την Τρόικα, όμως, μέχρι και το 2031 η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκεται υπό επιτήρηση!

Την ίδια στιγμή, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης εμφανίζονται θετικοί, εν μέρει λόγω του τουριστικού ρεύματος που ήρθε στην Κύπρο αφού απέφυγε την Τουρκία και Αίγυπτο, η πραγματική οικονομία δεν έχει συνέλθει από το σοκ του κουρέματος των καταθέσεων, και της κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα το 2013. Η ανεργία είναι ακόμη πάρα πολύ υψηλά, τρίτη υψηλότερη μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, στο 12,8%, ενώ στους νέους εκτοξεύεται.

Μαγικές λύσεις για την οικονομία δεν υπάρχουν. Αυτό που εμείς έχουμε προτείνει είναι η επιστροφή στην παραγωγή, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα δηλαδή γεωργία-κτηνοτροφία, είτε για τον δευτερογενή τομέα ελαφρά βιομηχανία-βιομηχανία. Πιστεύουμε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, με το κράτος όμως να ελέγχει ζωτικές για την εθνική ασφάλεια υπηρεσίες όπως της παραγωγής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες κλπ.

Αυτό που θεωρούμε πως θα δώσει μια γερή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος. Θα δώσει ώθηση ακόμα στην ανάπτυξη της πετροβιομηχανίας στις δύο χώρες, αλλά και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων τομέων της οικονομίας.

 -Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει στην διαδικασία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τρίγωνο Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και νέο κοίτα- σμα μεταξύ Λιβύης και κρητικών ακτών. Με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η κυπριακή ηγεσία, πιστεύετε ότι είναι ευλογία ή κατάρα αυτή η κινητικότητα; Βοηθά, αυξάνει τις πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ή θα δούμε και πάλι μια νίκη του μεγάλου Κεφαλαίου σε βάρος των εθνικών θεμάτων;

Η ύπαρξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου είναι σίγουρα ευλογία για τα έθνη της περιοχής, αρκεί αυτά τα έθνη να μπορούν να τα διαχειριστούν υπεύθυνα. Ο Ελληνισμός θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία αυτή, καταστρώνοντας μια νέα στρατηγική για να πετύχει από τη μία οικονομικά οφέλη για Κύπρο και Ελλάδα, και από την άλλη, αύξηση του γεωπολιτικού βάρους στην περιοχή. Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό θα πρέπει σε Κύπρο και Ελλάδα να βρίσκονται εθνικιστικές δυνάμεις στα πηδάλια των κυβερνήσεών τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να χαράξουν από κοινού την Εθνική Στρατηγική. Η ανάδειξη του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή και του ΕΛΑΜ ως ρυθμιστών της πολιτικής ζωής σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του Ελληνισμού!

Τώρα, η σημερινή κινητικότητα όσον αφορά τα κοιτάσματα, προφανώς αυξάνει τις πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού, με λανθασμένη όμως κατεύθυνση, δηλαδή την ΔΔΟ, λύση με την οποία εμείς διαφωνούμε κάθετα.

-Το ΟΧΙ του 76% του κυπριακού Λαού στο σχέδιο Ανάν το 2004 θεωρείτε ότι σήμαινε ΟΧΙ και στην λύση της ΔΔΟ; Ισχυρίζονται κάποιοι ότι ο λαός της Κύπρου έχει «ωριμάσει», εννοώντας πως έχει αλλάξει θέση στο ζήτημα. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα νέο «σχέδιο Ανάν» που φαίνεται ότι δρομολογείται, παρά την αποτυχία των συνομιλιών της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο;

Το ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν ήταν μια μεγάλη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνισμού, διότι για πρώτη φορά οι Έλληνες της Κύπρου, παρά τις έξωθεν πιέσεις, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, απορρίπτοντάς το σχέδιο λύσης-διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΟΧΙ τότε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τότε πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να απορρίψει ολοκληρωτικά την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όμως, δυστυχώς, δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί πως ένα νέο σχέδιο θα περάσει εύκολα, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Παρά την οικονομική κρίση και τις υποσχέσεις για «οικονομική ανάπτυξη» και για «πακτωλούς χρημάτων» μετά την λύση ΔΔΟ, η πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού στέκεται ακόμη αρνητικά απέναντι στους σχεδιασμούς των γνωστών διεθνών κύκλων και των εγχώριων υπηρετών τους.

-Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2018, θα διεξαχθούν στην μεγαλόνησο προεδρικές εκλογές. Ήδη κάποια πρόσωπα προβάλλουν θέσεις του ΕΛΑΜ στην ρητορική τους, σε μια προσπάθεια άγρας ψήφων. Η πορεία τους όμως δείχνει σύμπλευση με το πολιτικό Σύστημα σε όλα τα ζητήματα. Τι θα προτείνετε στους Κυπρίους απέναντι στα πολιτικά αναχώματα ενός ηττοπαθούς «πατριωτισμού»;

Είναι αρκετά γνωστό το παραμύθι για δήθεν πατριώτες πολιτικούς που από τη μια πετάνε πατριωτικές κορώνες και από την άλλη υποστηρίζουν λύσεις τύπου Ομοσπονδίας ή ζητάνε στήριξη από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Τέτοιους ανεμόμυλους έχουμε παρακολουθήσει να «φυτρώνουν» και στο ελλαδικό πολιτικό σύστημα ως τα απαραίτητα αναχώματα κατά της ανόδου του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή. Εγώ ένα έχω να πω στους συμπατριώτες ψηφοφόρους μας: «Προσοχή στις ψεύτικες απομιμήσεις».

-Το Κυπριακό έχει παύσει να αποτελεί θέμα της ατζέντας της Ελλάδος στις διεθνείς της σχέσεις, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί στην πράξη από τις ελλαδικές κυβερνήσεις. Εσείς ποια στήριξη περιμένετε από τους Έλληνες και ποια θεωρείτε εφικτή και αποτελεσματική;

Όλοι οι Έλληνες της Κύπρου, είτε το λένε ανοικτά είτε ενδόμυχα, επιζητούν την στήριξη και την προστασία της μητέρας πατρίδας. Είναι αλήθεια όμως πως είναι πιο πιθανή η υποστήριξη της Κύπρου από τη Ζιμπάμπουε, παρά από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Όπως είπα και πιο πάνω, αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση του Ελληνισμού είναι να έρθουν στα πράγματα οι Εθνικιστές.

-Πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια πρόβλεψη από πρώην υπουργό της Κύπρου, ότι το ΕΛΑΜ θα ξεπεράσει το 10%. Ποιες εί- ναι οι εναλλακτικές προτάσεις σας που βρίσκουν απήχηση στον κυπριακό ελληνισμό; Τι του υπόσχεστε για το Αύριο;

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο όντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άνοδο. Ο ευθύς και σταράτος λόγος μας, οι πολιτικές υπέρ του Έθνους και των λαϊκών μαζών είναι αυτές οι οποίες φέρνουν τους Έλληνες της Κύπρου κοντά στις θέσεις μας. Ταυτόχρονα οι δράσεις μας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο πείθουν την κοινή γνώμη για την αποφασιστικότητά μας να θέσουμε σε εφαρμογή τις προτάσεις μας για ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/christos-christou-sthn-efhmerida-empros-stochos-mas-h-apeleutherwsh-apo-thn#ixzz4hq6jGKVN

Exit mobile version