Η νομιμότητα και συνταγματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που απολαμβάνει από τις αρχές του 2017 βάσει του 3ου μνημονίου πλήρους ανεξαρτησίας από κυβερνητικό έλεγχο σχετικά με την διαχείριση της Ελληνικής Οικονομίας, αμφισβητείται με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου.
Οι βασικές λειτουργίες του υπουργείου Οικονομικών στην πραγματικότητα απλά έπαψαν να υπάρχουν μετά από την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο λόγος είναι ότι μετά από σχετικό όρο του 3ου μνημονίου καταργείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και το ανεξάρτητο πια από το κράτος συμβούλιο της ΑΑΔΕ δράττει υπό τον έλεγχο του ολόκληρη την ελεγκτική και εισπρακτική υποδομή του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή χαρακτηριστικά τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.Φ.Ο.ΜΕ.Π., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), τα Τελωνεία και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Αναλυτικά ο σχετικός ιδρυτικός νόμος 4389/16 ορίζει ότι η ΑΑΔΕ απολαμβάνει πλήρους λειτουργικής ανεξαρτησίας από το κράτος. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ασκήσει τον παραμικρό εποπτικό έλεγχο αλλά ούτε και θα μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες ή να παράσχει δεσμευτικές οδηγίες “για συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις”, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 5, παράγραφο 3 του παραπάνω νόμου.
Βέβαια οι “συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις” είναι ασαφούς φυσικά χαρακτήρα και προσδιορισμού και μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε υπόθεση φορολογικής και τελωνειακής υφής που θα διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ. Και με αυτόν τον τρόπο η υπέρμετρη παράδοση της διαχείρισης του ελέγχου της Ελληνικής Οικονομίας στην ουσία σε ένα ανεξάρτητο συμβούλιο υπέχει και μεταβίβαση σημαντικής πολιτικής εξουσίας.
Βέβαια η ΑΑΔΕ μπορεί να ορίζεται ως ανεξάρτητη από τις Ελληνικές Αρχές αλλά σίγουρα θα είναι πλήρως εξαρτημένη από τους κλεπτοκράτες των Βρυξελλών.
Επειδή στον παραπάνω ιδρυτικό νόμο υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο στο πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης θα συμμετέχει και ένας “εμπειρογνώμονας” που θα διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία της Αρχής.
Όμως αυτή η πλήρης λειτουργική ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ, που σίγουρα έχει σχεδιαστεί για τον στενό έλεγχο της Ελληνικής Οικονομίας από τους τοκογλύφους δανειστές, αμφισβητείται με πρόσφατη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος και αντισυνταγματικός ο νόμος για την εγκαθίδρυση της ΑΑΔΕ. Επιπροσθέτως οι προσφεύγοντες διαμαρτύρονται ότι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα Τελωνεία στην “ανεξάρτητη” αρχή υπέστησαν δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές.
Συμπερασματικά ακόμη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου βλέπουν την καταστροφική και υποτακτική στους τοκογλύφους πολιτική των Τσίπρα και Μητσοτάκη και για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για την Ελληνική Οικονομία και αντιδρούν στα αριστερο-νεοφιλελεύθερα ανδρείκελα της ληστρικής συμμορίας της Μέρκελ και του Σόϊμπλε.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prosfugh-sto-sumboulio-ths-epikrateias-kata-ths-suntagmatikothtas-kai-nomim#ixzz4iJqXOpAs