Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ξανά χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς στην Ελλάδα των Μνημονίων

Στην χώρα των ατελείωτων μνημονίων αν δεν έχεις χρήματα, που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν και έχεις την ατυχία να είσαι καρκινοπαθής μάλλον το μέλλον σου δεν είναι σίγουρα καλό. Για να δουν οι ογκολόγοι που είναι τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να υποβάλουν τον ασθενή σε μία ειδική εξέταση την ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΜΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ (PET). Έτσι, στην συνέχεια μπορούν στοχευμένα να τα εξοντώσουν και να παρακολουθήσουν τα ζωτικά όργανα. Η εν λόγω εξέταση γίνεται σε δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η εξέταση είναι η προμήθεια των μηχανημάτων με ειδικά ραδιοφάρμακα. Πρόκειται για εξειδικευμένα φάρμακα, ακριβά στην παραγωγή και προέρχονται από εξειδικευμένες στην παραγωγή τους εταιρείες.

Στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου οι 5070(!) ασθενείς που καθημερινά καλούνταν για την εξέταση είδαν ότι ακυρώθηκε. Αιτία είναι για άλλη μία φορά η αδυναμία προμήθειας του ραδιοφαρμάκου. Το ίδιο είχε γίνει και το 2016. Τότε υποχρεώθηκαν οι κλινικές να αγοράζουν τα φάρμακα και να εισπράττουν αργότερα τα χρήματα από ειδικό κονδύλιο του ΕΟΠΥΥ. Το ειδικό κονδύλιο όμως χρησιμοποιήθηκε για να κλείσουν άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις! Παρολίγο μάλιστα να ζητηθεί να παραλαμβάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς τα φάρμακα, σαν μεσάζοντες. Και δεν μιλάμε για ασπιρίνες αλλά για ραδιενεργά φάρμακα!

Ερχόμαστε στο σήμερα και  τον Μάιο του 2017 η μοναδική εταιρεία που μονοπωλιακά προμηθεύει σε όλους το φάρμακο δηλώνει αδυναμία παραγωγής του λόγω βλάβης στα μηχανήματα παραγωγής του. Και ενώ ο ΕΟΠΥΥ σφυρίζει αδιάφορα εκατοντάδες οικογένειες καρκινοπαθών αγωνιούν. Γιατί να υπάρχει μονοπώλιο στην προμήθεια του φαρμάκου; Ποιους εξυπηρετεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 3 εταιρείες που παράγουν το ίδιο φάρμακο. Μπορεί τον άλλο μήνα να αρχίσει πάλι η προμήθεια του φαρμάκου. Κάποιοι καρκινοπαθείς όμως θα καθυστερήσουν να διαγνωσθούν και ο χρόνος έναρξης της θεραπείας του καρκίνου είναι σημαντικός για την επιτυχία της.

Στην χώρα των αέναων μνημονίων ο ασθενής πρέπει να είναι τυχερός. Και το 2017 η υπόθεση υγεία δεν πρέπει να στηρίζεται στην τύχη. Άλλωστε σε περίοδο κρίσης τα κονδύλια για την υγεία πρέπει να ενισχύονται όχι να χρησιμοποιούνται για άλλες υποχρεώσεις όπως η κάλυψη των ελλειμμάτων του Ε.Φ.Κ.Α. για να καλύψουν την αδυναμία διοίκησης.

Παναγιώτης Κελεπούρης, Καρδιολόγος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 201)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/jana-chwris-ejetaseis-oi-karkinopatheis#ixzz4iTL2uvmM

Exit mobile version