Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να περιμένει κάποιος για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία των δημοσίων Νοσοκομείων. Η αναμονή των ραντεβού είναι εξωπραγματική. Μια απλή έρευνα μέσω του αριθμού 1535 αρκεί προκειμένου να διαψευστεί η πολιτική του υπουργείου Υγείας, με τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, που διατυμπανίζει την ανάπτυξη στον χώρο της Υγείας.
Πραγματικότητα είναι η πρωτοφανής ταλαιπωρία που υποβάλλονται οι Έλληνες για να βρουν διαθέσιμο ραντεβού στα πρωινά των νοσοκομείων, γιατί τα απογευματινά ιατρεία είναι επί πληρωμή.
Ενδεικτικό παράδειγμα ότι ελεύθερο ραντεβού σε ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν υπάρχει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017. Στην κεντρική Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2017.
Στον «Ευαγγελισμό», ενάμισης μήνας αναμονής για καρδιολόγο είναι πολύς για μια τέτοια ειδικότητα και ειδικά όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καρδιάς που εννοείται ότι δεν μπορεί να περιμένει.
Τα στοιχεία των Νοσοκομείων δείχνουν μια αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 25% με 30% από το 2012 μέχρι σήμερα, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης, αφού πλέον οι πιο πολλοί Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν σε ιδιώτες γιατρούς. Η κατάσταση με την αναμονή στα πρωινά ιατρεία είναι δραματική. Απλές ειδικότητες, όπως παθολόγος και καρδιολόγος, θέλουν πάνω από ένα μήνα. Πιο σπάνιες, όπως ο ενδοκρινολόγος, χρειάζονται 3μηνη αναμονή, ενώ για εργαστήρια η αναμονή μετρά πολλούς μήνες, λόγω χαλασμένων μηχανημάτων ή ελλείψεων προσωπικού για να τα χειριστούν.
Τεράστιες είναι και οι καθυστερήσεις στους καρκινοπαθείς που περιμένουν έως τέσσερις μήνες. Την μεγαλύτερη αναμονή σύμφωνα με τους ογκολόγους την έχει ο «Άγιος Σάββας», που διαθέτει πέντε μηχανήματα αλλά τα δύο είναι σε κατάσταση ελάχιστης ή καθόλου λειτουργίας.
Παρόλο που σε μείωση της αναμονής αναμένεται να οδηγήσει η δωρεά 10 μηχανημάτων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Πανεπιστημιακό Λάρισας, και Πανεπιστημιακό Πάτρας, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθυστερούν και έτσι χρειάζονται τρεις και τέσσερις μήνες αναμονής για ακτινοθεραπεία. Ο χρόνος αυτός είναι μεγάλος και έτσι χάνοντας χρόνο με καθυστέρηση εκκίνησης ακτινοθεραπείας, μειώνεται η επιβίωση του ασθενούς. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 7.500 άτομα λιγότερα εργάζονται στα Νοσοκομεία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τέλος, δραματική είναι η κατάσταση και για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Τα πιο πολλά από αυτά είναι γερασμένα, αφού έχουν καταγράψει 900.000 χιλιόμετρα. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθεί το ότι στα δημόσια Νοσοκομεία αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς, 150 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας είναι κλειστές και έχουμε 3.000 θανάτους το χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έτσι η δημόσια Υγεία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 201)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/chaos-epikratei-sta-ellhnika-nosokomeia-se-eleutherh-ptwsh-h-dhmosia-ugeia#ixzz4ipNUFTpZ