Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επιδημίες καπνίσματος και παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Επιδημία καπνίσματος και παχυσαρκίας πλήττει τους Έλληνες εξαιτίας των μνημονίων που τον απομακρύνουν και από κάθε καλή συνήθεια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η σωματική δραστηριότητα και η ακολούθηση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Περίπου τρεις στους πέντε ενήλικες μονίμους κατοίκους της Ελλάδας, καπνίζουν καθημερινά (32%) ή περιστασιακά (4%) ή κάπνιζαν για τουλάχιστον ένα έτος κάποια στιγμή στην ζωή τους (22%). Το υψηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις ηλικίες 24- 64 ετών όπου περίπου δύο στους πέντε δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά. Το χαμηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη την οποία πραγματοποιούν από κοινού η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Η μελέτη όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 εθελοντές από όλες τις περιφέρειες της χώρας, έδειξε ακόμα ότι επτά στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το πρόβλημα είναι συχνότερο μεταξύ των ανδρών (78%), παρά μεταξύ των γυναικών (68%). Οι άνδρες όμως είναι συχνότερα υπέρβαροι ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες. Το ποσοστό των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών, όπου ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων (43%) παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, ενώ ένας στους δύο ενήλικες ηλικίας 65-79 ετών είναι παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα της έρευνας που αποτυπώνουν την υγεία του πληθυσμού στην χώρα μας παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση του 43ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου. Το συνέδριο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, η οποία είναι η αρχαιότερη ιατρική εταιρεία της χώρας και αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια επιστημονική συνάντηση Ελλήνων ιατρών.

Οι επιδημιολογικές αυτές έρευνες αποτυπώνουν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα, κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία και δεδομένα υγείας (για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία), καθώς και εκτίμηση διατροφικών ανθρωπομετρικών και βιοχημικών δεικτών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.

Η πτώση του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει ως συνέπεια την γενικότερη στροφή προς την κακή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και σε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, και την ελλιπή άσκηση.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 202)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epidhmies-kapnismatos-kai-pachusarkias-sthn-ellada#ixzz4jPU5Rviy

Exit mobile version