Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απάντηση στην ερώτηση της βουλευτού Ε. Ζαρούλια για την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Κάσου

Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε επισημάνει την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Κάσου που καθίσταται επιτακτική ιδιαίτερα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση της 29ης Μαρτίου 2017.

Η Κάσος ανήκει στα μικρά, απομονωμένα και άγονα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που φθίνουν πληθυσμιακά. Ο Δήμος Κάσου είναι ο πλέον υποστελεχωμένος νησιωτικός δήμος, καθώς δεν διαθέτει προσωπικό, αλλά ούτε και τεχνική υπηρεσία. Τα χρονίζοντα αυτά προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη τεχνικών μελετών για αντιπλημμυρικά έργα. Έτσι, δημιουργήθηκε μείζον πρόβλημα στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα προ τριών μηνών. Το θέμα λύθηκε προσωρινά με μηχανήματα του Δήμου ή ιδιωτών κατόπιν συμβάσεων με τον δήμο. Η αποκατάσταση των ζημιών ήταν ζωτικής σημασίας για το νησί και τους κατοίκους του, καθώς πέραν της υπερχείλισης των χειμάρρων του νησιού υπήρχε αποκοπή της πρόσβασης λόγω μερικής ή ολικής καταστροφής τμημάτων του οδικού δικτύου.

Ο Έπαρχος, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο, διαβεβαίωσε ότι κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Νοτίου αιγαίου θα επισκεπτόταν το νησί ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών. Το δε πρόβλημα της κάλυψης των 22 κενών οργανικών θέσεων φαινόταν ότι θα λυθεί μετά από το πράσινο φως που είχε δώσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις προσλήψεις υπαλλήλων  στους υποστελεχωμένους νησιωτικούς δήμους, μεταξύ αυτών και στην Κάσο.

Στην απάντηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε η πλήρωση τριών (3) κενών οργανικών θέσεων. Απορίας άξιο είναι πώς γίνεται να ισχύει ότι «Η Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την καλή λειτουργία των μικρών νησιωτικών δήμων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και παροχής επαρκών υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση…», τη στιγμή που γίνονται προσλήψεις 1, 2 ή 3 ατόμων ενώ οι ανάγκες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες;

Πώς θα στηριχθούν οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων τους και των χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό; Αναμφισβήτητα η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην ελλιπή εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών, ενώ συμβάλλει στην πλήρη ερημοποίηση του νησιού που απέχει αρκετά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση. Έτσι, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το αν έγινε επίσημη καταγραφή των ζημιών και ποια είναι τα αποτελέσματα της εκτίμησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν δόθηκε ούτε καν η τετριμμένη- αλλά αποδεκτή- απάντηση ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δήμο Κάσου και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας». Ολοφάνερη είναι λοιπόν η αδιαφορία και η ολιγωρία που επιδεικνύουν οι κυβερνώντες προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Εις ό,τι αφορά το σημαντικό ερώτημα «Για ποιο λόγο δεν έχουν συνταχθεί έως τώρα οι απαραίτητες μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα παρά την περιοδικότητά τους;», θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  γενικά ματαιώθηκαν ή και χάθηκαν εκατοντάδες έργα και δημοπρασίες έργων λόγω του ψηφισθέντος νόμου 4412/2016. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για την προσαρμογή στο νέο νομικό πλαίσιο και έτσι σημειώθηκαν απώλειες σημαντικών μελετών και έργων από τους ΟΤΑ που έχουν υποστελεχωμένες ή και καθόλου στελεχωμένες νομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Συνεπώς, ακόμη και αν είχε πιστωθεί ένα ποσό για την αντιμετώπιση και πρόληψη ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες, αυτό δεν θα ήταν δυνατό να εκταμιευθεί εν τέλει λόγω υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και κάτοικοι αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Με κάθε ευκαιρία τονίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους και κάνουν έκκληση στους αρμοδίους και την παροχή βοήθειας. Δυστυχώς όμως, αυτά είναι τα αποτελέσματα του κατακερματισμένου και «μικρότερου» κράτους.

Θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, συμπεριλαμβανομένης της Κάσου, προκειμένου να καταστούν απολύτως λειτουργικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ως ένα βασικό κύτταρο εντός του οποίου αναπτύσσεται απρόσκοπτα η πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή των πολιτών. Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα ανατρέψουν την επιχειρούμενη ερημοποίηση και θα προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, ενώ θα υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών.

Exit mobile version