Με πέντε – για την ώρα – τροπολογίες που προστίθενται σε σχέδιο νόμου για τους… ψαράδες της Μεσογείου, προκειμένου να ακολουθήσουν… υπερκατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης και ψήφισης επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή το τελευταίο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων ενόψει του eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Οι ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί σε κύρωση συμφωνίας για την Αλιεία που εισάγεται εσπευσμένα αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστούν εως αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Μεταξύ άλλων, οι πέντε τροπολογίες επιφέρουν νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 15 προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών και να περιοριστεί αυτός της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ενεργοποίηση των λεγόμενων αντίμετρων.
Δείτε την τροπολογία: 1058/64 8.6.2017 με την οποία τροποποιείται το άρθρο 15 του ν. 4472/2017 (Α΄74) και ενισχύεται ο ρόλος των πιστωτών στο θέμα των αντιμέτρων
Με άλλη τροπολογία επέρχονται νέες αλλαγές – επι τα χείρω – στο συνταξιοδοτικό που θα επιβαρύνουν με άλλα 250 εκατ. ευρώ τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, μετατίθεται για την 1.1.2023 από 1.1.2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής (αύξησης) των κύριων συντάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, βάσει των οριζόμενων συντελεστών (ΑΕΠ και Δείκτη Τιμών Καταναλωτών). Από την προτεινόμενη διάταξη επέρχεται εξοικονόμηση για το 2022 ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Δείτε την τροπολογία με αριθμό: 1060/66 8.6.2017 με την οποία θα εξοικονομηθούν ακόμη 250 εκατ. ευρώ από συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου
Τρίτη τροπολογία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και «τσαλακώνει» πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η επόμενη τροπολογία αλλάζει το νόμο για το πολιτικό χρήμα και τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων
Δείτε την τροπολογία: 1061/67 8.6.2017 με την οποία τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 3023/2002, και εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση κομμάτων
Η πέμπτη τροπολογία φέρνει αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Δείτε την τροπολογία: 1062/68 8.6.2017 που τροποποιεί τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Με διαδικασίες εξπρές σε σχέδιο νόμου για την αλιεία
Με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα σε άσχετο σχέδιο νόμου για τα… ψάρια φέρνει αύριο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή πέντε τροπολογίες με τις οποίες θα νομοθετήσει τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις που οι πιστωτές αξιώνουν να έχουν γίνει νόμος του κράτους προτού αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ώστε να μην γίνει κάποιου είδους ατύχημα τον Ιούλιο που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο νομοθέτησης των υπολειπομένων προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, όπου και διαπιστώθηκε ασυνεννοησία μεταξύ των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει σε κύρωση συμφωνίας που θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια 5 – 6 τροπολογίες που θα αφορούν:
-Το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του
-Τις συλλογικές συμβάσεις με διορθώσεις των σχετικών αποσπασμάτων της αιτιολογικής έκθεσης και ενδεχομένως του σχετικού άρθρου του πρόσφατα ψηφισμένου μνημονίου
-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
-Το συνταξιοδοτικό
-Και τα οικονομικά των κομμάτων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαίτησαν οι όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης να έρθουν με νομοσχέδιο και κανονικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει νέος αιφνιδιασμός της Βουλής.
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης ζήτησε δίωρη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου και να μεταφέρει τα αιτήματα.
Αφού ήρθε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι προαπαιτούμενες ρυθμίσεις θα έρθουν με την μορφή τροπολογιών που θα συζητηθούν σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η εισήγηση της κυβέρνησης για ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων με υπερκατεπείγουσα διαδικασία «είναι αδιανόητη και απαράδεκτη. Αποτελεί ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καθώς επιχειρούν να ψηφίσουν μέτρα με διαδικασία που περιορίζει την ενημέρωση της κοινωνίας και την συμμετοχή των βουλευτών. Εμείς εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας και προτείναμε να ενσωματωθούν οι τροπολογίες σε μικρό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Δευτέρα».
Εν τέλει η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο αρχικό σχέδιο και θα φέρει τα προαπαιτούμενα, αύριο μέσω πέντε τροπολογιών, για ψήφιση στη Βουλή.