Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανεξέλεγκτες οι κλοπές στα νοσοκομεία της χώρας

Ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι κλοπές στα Νοσοκομεία. Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών φύλαξης λόγω έλλειψης προσωπικού, η μείωση της χρηματοδότησης αλλά και η ίδια η φύση των Νοσοκομείων, σε χώρα με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση, είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο. Έτσι οι επίδοξοι κλέφτες μπορούν να εισβάλουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στις κλινικές του Ε.Σ.Υ. και να αφαιρούν από φάρμακα και αναλώσιμα υλικά έως προσωπικά αντικείμενα ασθενών και προσωπικού.

Το έλλειμμα στην φύλαξη αναδείχθηκε από την πρόσφατη «επιδημία» κλοπής ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, το Αντικαρκινικό Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Βόλου. Οι κλοπές εντοπίζονται κυρίως σε ενδοσκόπια, αφού μόνο από την Γαστρεντερολογική Κλινική του «Αγίου Σάββα» κλάπηκαν 11, τα πιο πολλά από αυτά αποκτημένα με δωρεές. Για να αντικατασταθούν αυτά, θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι στην συνήθη εγκληματικότητα των Νοσοκομείων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) λέει ότι ο προϋπολογισμός για την φύλαξη των δημόσιων Νοσοκομείων έχει μειωθεί στο 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μεγάλα νοσοκομεία έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό φύλαξης καθώς είναι στην διαδικασία να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με ατομική σύμβαση εργασίας. Οι κωδικοί των νοσοκομείων για την τεχνική τους υπηρεσία είναι μηδενικοί. Δεν έχουν κονδύλια για να τοποθετηθούν συναγερμοί, κάμερες και πόρτες ασφαλείας. Μεγάλα νοσοκομεία είτε έχουν υπηρεσίες φύλαξης μόνο σε πρωινή βάρδια, είτε έχουν αφύλακτες εισόδους και τα πιο πολλά δεν έχουν την δυνατότητα φύλαξης Κλινικών, παρά μόνο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Έτσι, η δράση των κλεφτών των νοσοκομείων είναι ανεμπόδιστη. Πολλοί χώροι των νοσοκομείων γίνονται καταφύγιο για χρήστες ναρκωτικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, όπου σεντόνια του νοσοκομείου είχαν βρεθεί σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας και σε καράβι που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Ανκόνα! Στην Κέρκυρα πριν από λίγους μήνες συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί αλβανοί που έκλεβαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα από χώρους του νοσοκομείου.

Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση όπου 12 άστεγοι από τον υπόγειο χώρο του νοσοκομείου είχαν δημιουργήσει πρόχειρα καταλύματα και έπαιρναν – μετακινούσαν νοσοκομειακό εξοπλισμό. Κλοπές αυτοκινήτων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καταγράφονται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τέλος, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας τα τρία τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ούτε καν ιδιωτικό συνεργείο φύλαξης. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της οικονομικής ζημιάς των νοσοκομείων, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού που ακυρώνονται.

Θα πρέπει όλες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης των συμβατικών υποδομών και παράλληλα να τοποθετηθούν κυκλώματα με κάμερες ασφαλείας σε ευαίσθητους χώρους. Η απώλεια ιατρικών μηχανημάτων είναι μεγάλη από πλευράς κόστους επανάκτησης, αλλά δημιουργεί και μεγάλη αναστάτωση στον εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, που αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά ιατρεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 203)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/anejelegktes-oi-klopes-sta-nosokomeia#ixzz4jsWLwaYd

Exit mobile version