Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απάντηση στην ερώτηση της βουλευτού Ε. Ζαρούλια για τις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς στις αστικές συγκοινωνίες

Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια σε ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών είχε εκφράσει την ανησυχία της και την αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επιθέσεων και βανδαλισμών στις αστικές συγκοινωνίες.

Τα συνεχιζόμενα περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την καταστροφή των επικυρωτικών μηχανημάτων βαίνουν αυξούμενα τους τελευταίους μήνες. Η δράση των γνωστών- «άγνωστων» κουκουλοφόρων έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΣΑ, το οποίο ανέρχεται σωρευτικά στο ποσό του 1.033.686 ευρώ για το διάστημα από τον Μάιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την κλιμάκωση των περιστατικών, ιδίως όσο πλησιάζει η περίοδος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αναποτελεσματική εμφανίζεται η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οδηγοί και επιβατικό κοινό. Ωστόσο, αυτοί οι «άγνωστοι» κουκουλοφόροι έχουν επανειλημμένως αναλάβει την ευθύνη δημοσιεύοντας σε γνωστή αντεξουσιαστική ιστοσελίδα ακόμη και οδηγίες για την αφαίρεση των νέων μηχανημάτων (έτσι για να μαθαίνουν και άλλη το know how!).

Σύμφωνα με την απάντηση του υπ. Εσωτερικών, πέρα από το Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης, για τον Δήμο Αθηναίων, έχει συναφθεί Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. από το 2008, ενώ από το 2016 εκπονείται και υλοποιείται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επιχειρησιακό σχέδιο για την αστυνόμευση των εγκαταστάσεων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.. Δεν αμφιβάλουμε για την αστυνόμευση των σταθμών και την προστασία των ακυρωτικών μηχανημάτων των σταθμών και των εκδοτηρίων, αλλά έχει σημασία να δούμε κατά πόσο επιτρέπεται στους αστυνομικούς να έχουν ενεργό δράση. Ακόμα και αν γίνονται προσωποκρατήσεις, συλλήψεις ή προσαγωγές, ποτέ δεν μαθαίνουμε την ποινική αντιμετώπιση των συλληφθέντων.

Τώρα μάλιστα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε διαταγή με τίτλο «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας», είναι κατάδηλο το γεγονός της στήριξης των κυβερνόντων προς το παρακράτος.

Η συναγωνίστρια είχε ζητήσει τις λίστες με τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά βανδαλισμών αναφορικά με τα οχήματα και τον εξοπλισμό επικύρωσης εισιτηρίων. Τα στοιχεία που δόθηκαν αφορούν το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2017. Σύμφωνα με αυτά της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., υπάρχουν 32 καταγεγραμμένες περιπτώσεις επιθέσεων και καταστροφών εξοπλισμού, κυρίως στους σταθμούς Βικτώρια, Ειρήνη και Φάληρο. Τα στοιχεία της Ο.ΣΥ. Α.Ε. δείχνουν 84 συμβάντα για το ως άνω χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα φέρουν τον χαρακτηρισμό «Βανδαλισμός» και τα υπόλοιπα δηλώνονται ως «κλοπή». Το 50% των περιστατικών σημειώνονται στα αμαξοστάσια του Ελληνικού (38) και της Π. Ράλλη (17), ακολουθούν τα αμαξοστάσια της Ν. Φιλαδέλφειας (11) και του Βοτανικού (10), ενώ λιγότερα σημειώνονται στην Ανθούσα και στο Ρουφ. Η δε συχνότητα κρούσης είναι ιδιαιτέρως αυξημένη κατά τον Μάρτιο συγκριτικά με τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο. Τον Μάρτιο σε καθημερινή βάση σημειώθηκαν τα ανωτέρω περιγραφόμενα συμβάντα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας καθησυχάζουν και να μας προσφέρουν ασφάλεια στις μετακινήσεις. Επίσης, είναι άξιο απορίας το κόστος αυτών των ζημιών. Παρά το γεγονός ότι ο εξοπλισμός είναι ασφαλισμένος, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, και άρα η ζημιά του Δημοσίου δεν θα είναι μεγάλη, αυτομάτως απενοχοποιούνται όλοι οι δράστες (αφού δεν προκάλεσαν και καμία ζημιά!) και παύει να υπάρχει κοινωνική ενοχή.

Εις ότι αφορά την ύπαρξη κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία του επιβατικού κοινού, των υπαλλήλων και της δημόσιας περιουσίας, καμία απάντηση δεν δόθηκε. Έτσι, τα «μεμονωμένα περιστατικά», θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και οι αρμόδιοι υπουργοί θα είναι απλοί θεατές. Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τους Έλληνες πολίτες. Επιδεικνύουν επιλεκτική ευαισθησία και λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα υπό τον μανδύα της φερόμενης «κοινωνικής πολιτικής» μόνο για συγκεκριμένες «ευπαθείς» ομάδες και φυσικά δεν είναι κατασταλτικού χαρακτήρα.

Η μόνη λύση είναι η ύπαρξη μιας πραγματικά Εθνικής κυβέρνησης, που θα επιδείξει μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Exit mobile version