Κόβουν από παντού στην Υγεία, όχι για όφελος των ασφαλισμένων αλλά για να ικανοποιήσουν τους δανειστές, πιστοί στο 4ο μνημόνιο.
Οι περικοπές αυτές θα μειώσουν περαιτέρω τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, οι πάροχοι υγείας θα πληγούν οικονομικά και η μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους είναι σίγουρη. Ζητάνε 30%-40% του εισοδήματός μας για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών αλλά όλο και λιγότερα κονδύλια θα δίνουν για την κάλυψη των αναγκών της υγείας μας.
Τα ήδη χαμηλά πλαφόν στα κονδύλια για φάρμακα, για διαγνωστικές εξετάσεις και για νοσήλεια θα περικοπούν περισσότερο με τις νέες οριζόντιες μειώσεις, ενώ θα αυξηθούν τα claw back (αναγκαστικές επιστροφές) από τους παρόχους υγείας. Έτσι προσπαθούν να περιορίσουν τις υπερβάσεις στις εξετάσεις που οι ίδιοι επιτρέπουν για να μην φανούν αφερέγγυοι στους ασφαλισμένους. Επιτρέπουν αφειδώς, δίχως έλεγχο, να δίνονται εντολές για εξετάσεις.
Οι υπερβολικές εξετάσεις, εκτελούνται αναγκαστικά από τους παρόχους και με τα διάφορα τερτίπια των κλειστών προϋπολογισμών, όταν το ποσό υπερβεί τον προϋπολογισμό, απλά δεν πληρώνουν. Οι πάροχοι δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση των εξετάσεων, αλλά πληρώνονται μόνο για ένα μέρος αυτών. Αναμενόμενο είναι να τίθενται ερωτήματα για το αξιόπιστο των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, λόγω προσπάθειας των παρόχων να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδά τους.
Έτσι φέτος προϋπολογίστηκαν 265 εκατ. ευρώ για νοσηλεία, 350 εκατ. για ιατρικές πράξεις και μόνο 80 εκατ. για ορθοπεδικά υλικά, οπτικά ,ακουστικά και άλλες ειδικές αγωγές. Τα ποσά αυτά θα μειωθούν περισσότερο για την διετία 2018-19. Οι ανάγκες των ασφαλισμένων θα είναι οι ίδιες, έλεγχος για υπερβάσεις δεν πρόκειται να υπάρχει, οπότε οι πάροχοι θα αναγκαστούν να βάλουν πλάτη ακόμα περισσότερο. Ως πότε όμως;
Η αδυναμία τους να περιορίσουν τις υπερβάσεις και να τις ελέγξουν, τους οδηγεί στο να ζητάνε τα υπερβάλλοντα έξοδα από τους κατασκευαστές ή εισαγωγείς του προϊόντος. Κάποια προϊόντα υγείας μπορεί να είναι ασύμφορο να έρθουν στην χώρα. Κάποιοι εγχώριοι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή, στην καλύτερη περίπτωση να μην την προωθούν στην εγχώρια αγορά. Αντ’αυτών των ποιοτικών προϊόντων υγείας, θα εισάγονται φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα από εργοστάσια τριτοκοσμικών χωρών.
Τελικά ενώ όλα γίνονται για την δήθεν επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων, οι ασφαλισμένοι και η εγχώρια παραγωγή βγαίνουν χαμένοι, ενώ επωφελούνται τα αλλοδαπά οικονομικά συμφέροντα.
Παναγιώτης Κελεπούρης, Καρδιολόγος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 203)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/nees-perikopes-ston-eopuu-thn-dietia-2018-19#ixzz4k3a9sW00