Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χωρίς νομική βασιμότητα οι εξαγγελίες Γιαβρόγλου για τους ρομά: Θα ξεπεραστούν τα εμπόδια δηλώνει ο υπουργός του Σύριζα

Όσοι περίμεναν δραστικά μέτρα πάταξης της εγκληματικότητας στις περιοχές του Μενιδίου, του Ζεφυρίου, των Άνω Λιοσίων ας δουν το παρακάτω δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, το οποίο υπό τον τίτλο «Ρομά χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια» και υπότιτλο «Σειρά μέτρων για την κοινωνική ένταξή τους» λέει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Δράσεις που ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανεκοίνωσε χθες η Κυβέρνησις, με αφορμή τον πρόσφατο τραγικό θάνατο ενός παιδιού στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα.

Την σειρά παρεμβάσεων ανεκοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτου, κ. Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου και Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αχαρνών.

Ο κ. Γαβρόγλου ανεκοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός σε ρόλο διαμεσολαβητού ανάμεσα στο σχολείο και τη οικογένεια, ώστε οι γονείς να πεισθούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθησις του ολοήμερου σχολείου.

Επί πλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτου, μελετάται η δυνατότης απόφοιτοι Λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών ή σχολές της αστυνομίας. Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες, αλλά ο κ.Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμε”».

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αντί να έχουμε μια άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της παραβατικότητας στην περιοχή, αυτό το οποίο γίνεται είναι μια ξεκάθαρη ευνοϊκή μεταχείριση των Ρομά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει άλλη καθημερινή εφημερίδα με τίτλο «Εξαγγελίες για Ρομά χωρίς νομική στήριξη», επί του θέματος αυτού: «Με τα νομικά και πρακτικά κωλύματα να κυριαρχούν στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε κάποιες πρωτοβουλίες που θα γίνουν εντός τριετίας, με ακοστολόγητο ακόμα λογαριασμό για το κράτος. Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε Αστυνομικές Σχολές αλλά και σε παιδαγωγικά τμήματα για τους απόφοιτους Ρομά εξήγγειλε ο κ. Γαβρόγλου, με τα ερωτήματα να είναι πολλά. Και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μελετάται το νομικό καθεστώς για μια τέτοια ενέργεια. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς, έστω και η ευνοϊκή μεταχείριση υποψηφίων, έχει καταπέσει τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές στα δικαστήρια, ειδικότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει ανατρέψει πολλές φορές το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς με τόσες βόμβες από το ΣτΕ που έχουν σκάσει, ειδικότερα στα χέρια του κ. Γαβρόγλου, ο ίδιος προχωράει σε μία αρκετά επίφοβη πρωτοβουλία, αν δεν πρόκειται βέβαια για μια έωλη εξαγγελία. Οι Ρομά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδική κατηγορία και η ευνοϊκή μεταχείρισή τους για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όταν ειδικά οι υπόλοιποι υποψήφιοι υφίστανται για ένα χρόνο μία ψυχοφθόρο διαδικασία, πολύ πιθανόν να θορυβήσει. Ειδικότερα όταν πρόκειται για σχολές όπως οι Αστυνομικές, που λόγω Μνημονίου έχουν περιορισμένο αριθμό εισακτέων».

Επί του προκειμένου, λοιπόν, θα έχουμε για πολλοστή φορά «επιδοματική» πολιτική της κυβέρνησης με «θετικές διακρίσεις» για μια «ευπαθή κοινωνική ομάδα», στην περίπτωση αυτή τους Ρομά. Θα φορολογηθούν, δηλαδή, οι υπόλοιποι πολίτες του Ελληνικού κράτους για να ασκηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους Ρομά, ενώ στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχουν ευνοηθεί ξανά.

Όταν ακόμη και καθεστωτικές εφημερίδες παραδέχονται ότι η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση «θα θορυβήσει», αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε πού έχει φτάσει η κατάσταση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kubernhtikes-ejaggelies-neas-eunoikhs-metacheirishs-twn-roma-chwris-nomikh#ixzz4kWlMQmUu

Exit mobile version