Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση και δηλώνει απαισιόδοξη για την βιωσιμότητα του χρέους

Η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση και δηλώνει απαισιόδοξη για την βιωσιμότητα του χρέους

Μπορεί η κυβέρνηση (βαφτίζοντας για πολλοστή φορά το κρέας ψάρι) να «άλλαξε τα φώτα» στα όσα πραγματικά συνέβησαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας φαίνεται ότι ξεφούσκωσε για τα καλά.

Τα σενάρια καταστροφής που… θάφτηκαν, ώστε να υπάρξουν πανηγυρισμοί για το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup και να μην φανεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας οδηγούν ολοταχώς σε νέου τύπου Μνημόνιο, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο επιβάλλεται το «κούρεμα» χρέους, αποτυπώνει εκ των υστέρων η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που έκανε η Κομισιόν μία ημέρα μετά το Eurogroup, στις 16 Ιουνίου, και τα οποία αποκάλυψε την Τρίτη το πρακτορείο Bloomberg, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, «φωτογραφίζεται» η προσφυγή σε νέου τύπου πρόγραμμα (π.χ. πιστωτική γραμμή) μετά την λήξη του τρέχοντος, πιθανότατα με την αξιοποίηση των 27,5 δισ. ευρώ που αναφέρεται ότι θα απομείνουν αδιάθετα από το 3ο Μνημόνιο.

Ακόμα και στο βασικό σενάριο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας μας θα ξεπεράσουν το όριο του 20% του ΑΕΠ το 2045, φτάνοντας το 20,8% κατά την Κομισιόν.

Στο δυσμενές σενάριο το πρόβλημα ξεκινά από το 2033 και έως το 2060 οι ανάγκες εκτοξεύονται στο 56% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το χρέος, το βασικό σενάριο το τοποθετεί στο 176,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060, ενώ το δυσμενές σενάριο προκαλεί ίλιγγο: από τα μέσα του 2030 και μετά εκτινάσσεται στο 241% του ΑΕΠ!

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την κυβερνητική προπαγάνδα, το έγγραφο της Κομισιόν αποτυπώνει την πραγματική ζοφερή εικόνα στην οποία βρίσκεται η Χώρα. Κάθε βήμα της Ελλάδας μέσα στον μνημονιακό βάλτο, στον οποίο την έβαζαν αλλεπάλληλες κυβερνήσεις του «συνταγματικού τόξου», δεν κάνει τίποτα άλλο από το να την βυθίζει ολοένα και περισσότερο μέσα σ’ αυτόν.

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΑΣΤΟΡΑΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-komision-karfwnei-thn-kubernhsh-kai-dhlwnei-apaisiodojh-gia-thn-biwsimoth#ixzz4kj7wMGvK

Exit mobile version