Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη: Μνημόνια, ασυνεννοησία και ανικανότητα, καίνε κυριολεκτικά…

Σε πύρινο κλοιό η ανατολική Μάνη: Μνημόνια, ασυνεννοησία και ανικανότητα, καίνε κυριολεκτικά...

Η πρώτη δοκιμασία του καλοκαιριού ήλθε το τριήμερο που μας πέρασε και άφησε να φανεί η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και η ένδεια πυροσβεστικών κι άλλων μέσων. Κι αυτό, από τη στιγμή που η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες για τον πρώτο φετινό καύσωνα, ο οποίος πέραν των υψηλών θερμοκρασιών θα ακολουθούταν από δυνατούς ανέμους. Συνδυασμός επικίνδυνος για την Ελληνική επαρχία, κι όχι μόνο, καθώς παρουσιάστηκαν οι σοβαρότερες προϋποθέσεις για την εμφάνιση καταστροφικών πυρκαγιών.

Παρότι λοιπόν η γραμματεία πολιτικής προστασίας του υπουργείου εσωτερικών είχε σαφείς ενδείξεις για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, οι καταστροφές δεν αποσοβήθηκαν. Γεγονός που οφείλεται ξεκάθαρα τόσο στις ελλείψεις εξαιτίας της μνημονιακής επέλασης «λιτότητας» που έχει πλήξει σοβαρά την πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και στον ανεπαρκή συντονισμό ειδικότερα εκ μέρους των υψηλόβαθμών στελεχών του υπουργείου «προστασίας του πολίτη».

Έτσι λοιπόν, μια φωτιά που μαινόταν στη Λακωνία από την περασμένη Παρασκευή, έφθασε στο σημείο τις επόμενες δυο ημέρες να κάψει σπίτια και ένα νεκροταφείο στον Κότρωνα της Μάνης, να προκαλέσει σημαντικές φθορές σε άλλες οικίες και στις τριγύρω περιοχές μέχρι το Σκουτάρι (Χρυσοπηγή, Παρασυρός) καθώς και σε μια παλαιά εκκλησία, αλλά και να κάψει τις λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η φωτιά που ξεκίνησε την Παρασκευή, προκλήθηκε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία πυρκαγιών για τη Μάνη και τη Λακωνία, η οποία διαθέτει πεπαλαιωμένο δίκτυο το οποίο δεν έχει αλλάξει από τότε που δημιουργήθηκε προ περίπου 50 ετών. Για την πυρόσβεσή της, είχαν κληθεί 150 πυροσβέστες με περίπου 40 οχήματα, οι οποίοι είχαν περιορίσει τις φλόγες σε ορεινή κι σχεδόν ασκεπή περιοχή και είχαν πιστέψει πως έθεσαν σε μερικό έλεγχο την πυρκαγιά το βράδυ του Σαββάτου, οπότε κι αιτήθηκαν τη συνδρομή εναέριων μέσων για να τη σβήσουν.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι πυροσβέστες πέραν των άλλων ελλείψεών τους, δεν διέθεταν σωστό εξοπλισμό που θα τους βοηθούσε να επικοινωνήσουν τα οχήματα μεταξύ τους, τα οποία με τη σειρά τους είχαν κι άλλα προβλήματα, ενώ η προσπάθεια κατάσβεσης υποστηριζόταν από μετασκευασμένα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλούνται να βοηθήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες. Όλα αυτά, μαζί με την απόρριψη της συνδρομής πυροσβεστικών ελικόπτερων και αεροπλάνων (τα οποία απεστάλησαν «ανεξήγητα» στην Κεφαλονιά που επίσης αντιμετώπιζε προβλήματα), επέτρεψαν την αιφνίδια αναζωπύρωση πλησίον του παραθαλάσσιου Κότρωνα που την επομένη έφεραν τις καταστρεπτικές συνέπειες που αναφέρθηκαν.

Η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα από την ορεινή ζώνη και έπληξε το οδικό δίκτυο αποκόπτοντας το χωριό, το οποίο βρέθηκε σε κλοιό πυρός. Μάλιστα, τη στιγμή εκείνη κινδύνεψαν κι ζωές εκείνων που εβρισκόμενοι σε άγνοια προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο, όπως και του δημάρχου της περιοχής. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, την Κυριακή, κι ενώπιον του σοβαρού κινδύνου, στελέχη της αυτοδιοίκησης ζήτησαν τη συνδρομή ελικοπτέρων για να παραλάβουν ασθενείς ηλικιωμένους που είχαν αποκλειστεί στο χωριό γεγονός που δεν έτυχε καμίας απάντησης. Αντίθετα, τέθηκαν σε «επιφυλακή» για περίπτωση εκκένωσης τα σκάφη του Λιμενικού και… οι βάρκες της γύρω περιοχής. Τελικά, η φωτιά κατέληξε στη θάλασσα, μετά από μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ο οικισμός, αλλά και προφανώς μεγάλη τύχη.

Εξηγήσεις βέβαια, για αυτή την αδυναμία και έλλειψη συντονισμού, ήλθαν την επομένη της καταστροφής. Ενώ λοιπόν, πολλοί πυροσβέστες αυτές τις τελευταίες ημέρες φρίττουν διότι γνωρίζουν …«καυτές λεπτομέρειες» της αποτυχίας μια ανακοίνωση εκπροσώπων τους θέτει τα πράγματα λίγο πολύ ως έχουν. Καταλογίζοντας ευθύνες προσωπικά στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Τόσκα, κάνουν λόγο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση του μηχανισμού πυρόσβεσης και δασοπροστασίας, αναφέρονται στις τρομακτικές ελλείψεις σε ασυρμάτους, άλλα μέσα καθώς και στα οχήματα που συνήθως έχουν βλάβες και ακατάλληλα ελαστικά. Και το κυριότερο, στην διασπορά των επίγειων και εναέριων μέσων.

Κάτι που πέραν του προφανούς, αφήνει και διάφορα «πολιτικά» υπονοούμενα να εξηγήσουν γιατί η επιρρεπής σε φωτιές περιοχή της Λακωνίας, και ειδικότερα της Μάνης, δεν είχαν την απαραίτητη συνδρομή που χρειάζονταν ακόμα και μετά τις επίμονες αιτήσεις των πυροσβεστών. Πέραν όμως αυτών, στην ανακοίνωσή τους οι πυροσβέστες κάνουν ανοιχτά λόγο πως «δεν πτοούνται από απειλές, στοχοποίηση και διώξεις». Δείχνοντας με τον τρόπο τους, πως πέραν των όποιων άλλων πρακτικών και διοικητικών προβλημάτων, η πυροσβεστική πλήττεται και από τις πελατειακές σχέσεις των τελευταίων κυβερνήσεων με αξιωματούχους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να «κλείσουν στόματα». 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/se-purino-kloio-h-anatolikh-manh-mnhmonia-asunennohsia-kai-anikanothta-kain#ixzz4lnQE8cMr

Exit mobile version