Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ στα Νησιά: Με «επιστράτευση» εθελοντών γίνονται πολλές διακομιδές ασθενών

Ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ στα Νησιά: Με «επιστράτευση» εθελοντών γίνονται πολλές διακομιδές ασθενών

Σε υγειονομική ένδεια έχουν περιέλθει τα νησιά της χώρας εντός της τουριστικής περιόδου και κυρίως στον τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Ακόμα και τουριστικά νησιά το βράδυ μένουν με μόλις ένα ασθενοφόρο και πολλές διακομιδές γίνονται με την «επιστράτευση» εθελοντών.

Τουριστικά νησιά χωρίς ασθενοφόρο ή χωρίς επαρκή αριθμό διασωστών προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Διακομιδές ασθενών γίνονται πολλές φορές, με περιπολικά ή με αγροτικά οχήματα. Δήμαρχοι, ιερείς, δημοτικοί υπάλληλοι επιστρατεύονται για να οδηγήσουν το ασθενοφόρο. Την υγειονομική «ένδεια» των νησιών της χώρας εντός της τουριστικής περιόδου καταδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε έρευνα για την κατάσταση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και των Σποράδων, περιγράφεται μία άκρως προβληματική κατάσταση. Ακόμα και τουριστικά νησιά, το βράδυ μένουν με μόλις ένα ασθενοφόρο και αυτό λόγω της «αυταπάρνησης» διασωστών που αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς ρεπό και άδειες για να μπορούν να καλύψουν υποτυπωδώς τις ανάγκες. Πολλές διακομιδές ασθενών γίνονται με την επιστράτευση εθελοντών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η Σαντορίνη, στο νησί που εκτιμάται ότι θα δεχθεί φέτος συνολικά πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, διαθέτει μόλις επτά διασώστες, με αποτέλεσμα το βράδυ όλο το νησί να καλύπτεται με ένα μόνο ασθενοφόρο. Το περίφημο νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πολυδιαφημισμένο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενδεικτικές της έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι οι συνεχείς αεροδιακομιδές από το νοσοκομείο της Σαντορίνης προς νοσοκομεία κυρίως της Κρήτης.

Στην Μύκονο, εξίσου τουριστικό προορισμό, υπηρετούν μόλις 8 διασώστες, ενώ στην Πάρο οι εννέα διασώστες αναγκάζονται να δουλεύουν όλα τα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Στην Ίο, η παρουσία του ΕΚΑΒ είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη, αφού υπηρετούν μόλις δύο διασώστες. Σε πιο καλή «μοίρα» είναι η Σύρος, αφού στο νησί λειτουργεί και βάση αεροδιακομιδών. Χωρίς τομέα ΕΚΑΒ, δηλαδή δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία με εκπαιδευμένο προσωπικό, είναι η Μήλος, όπου υπηρετούν τρεις οδηγοί ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας του νησιού, οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους τα νησιά: Κέα, Αμοργό, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και Φολέγανδρο.

Στην Σάμο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το οδικό δίκτυο δεν ευνοεί, υπηρετούν 12 διασώστες ενώ  απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι έξι, για να καλύπτεται το νησί με τρία ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Στην Χίο, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αφού υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα για όλο το νησί που καλούνται να συνδράμουν εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τα δύο κέντρα λαθρομεταναστών. Στην Μυτιλήνη με τις αυξημένες ανάγκες λόγω του πρόσφατου σεισμού, υπηρετούν μόλις 35 διασώστες.

Χωρίς τομέα ΕΚΑΒ είναι η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Νίσυρος, η Σύμη και το Καστελόριζο, ενώ στην Κάρπαθο Κάρπαθο που διαθέτει δύο διασώστες, η παρουσία του ΕΚΑΒ είναι υποτυπώδης. Στο κέντρο Υγείας Σκιάθου υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο αλλά μόλις δύο επικουρικοί οδηγοί, που σημαίνει ότι μένουν πολλές βάρδιες τον μήνα ακάλυπτες, ενώ στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου υπηρετούν τρεις διασώστες. Στο ΕΚΑΒ Ζακύνθου υπηρετούν 13 διασώστες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες και να εξυπηρετήσουν τις διακομιδές προς τα νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου.

Στο Κέντρο Υγείας Παξών δεν υπάρχει οδηγός ΕΚΑΒ και στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης υπηρετεί μόλις ένας οδηγός. Η «οδύσσεια» των ασθενών στα νησιά ξεκινάει από την στιγμή που καλούν το 166 για διακομιδή σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο. Διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Στα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν σταθμό ΕΚΑΒ και ελικοδρόμια, οι διακομιδές γίνονται με ταχύπλοα ιδιωτών ή πλοία της γραμμής, ακόμα και η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 207)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/anuparkth-h-parousia-tou-ekab-sta-nhsia#ixzz4mchglPuv

Exit mobile version