Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κορυφώνεται η πρόκληση: Τουρκικά πολεμικά πλοία υποδέχονται τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ – Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή!

Κορυφώνεται η πρόκληση: Τουρκικά πολεμικά πλοία υποδέχονται τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ - Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή!

Σήμερα καταφτάνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 11 τα τρυπάνια της εταιρείας Total, με προοπτική να αρχίσουν τις γεωτρήσεις στις 16 Ιουλίου. Η τουρκική απάντηση ήταν άμεση, αφού με παράνομη Navtex που εξέδωσε η τουρκία, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Στην περιοχή πέρα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκεται και ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το George Bush, το οποίο προφανώς θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρείας που έρχεται για την γεώτρηση.

Στο ίδιο κλίμα και η σχετική ανακοίνωση από το αμερικανικό State Department, στην σελίδα του ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου, την οποία και σας παραθέτουμε:

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι τούρκοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού σύντομα θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν. Η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου καθιστά σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτοί οι όποιοι κουτσαβακισμοί των τούρκων, αλλά αντιθέτως θα απαντηθούν.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά μας αγάπησαν οι αμερικανοί… Απλώς προστατεύουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρείας, που δεν πρέπει να διαταραχθούν ακόμα και από τους τούρκους, τους οποίους ακόμα προορίζουν ως περιφερειακή δύναμη, αλλά κάποιες φορές παραφέρονται και αναγκάζουν τους αμερικανούς να τους συνετίζουν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/korufwnetai-h-proklhsh-tourkika-polemika-ploia-upodechontai-ta-gewtrupana-s#ixzz4mci6hDc7

Exit mobile version