Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων. Προσβασιμότητα, Τουρισμός και Ελλάδα. Κατά πόσο αυτές οι τρεις λέξεις συνδέονται; Η έννοια της λέξης «προσβασιμότητα» αποκτά άλλη υπόσταση όταν αυτή αφορά ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμΕΑ). Πόσο είναι εφικτό ή μη για αυτή την ομάδα ανθρώπων να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους; Πόσο η Ελλάδα είναι τουριστικά προσβάσιμη για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες;
Η Ελλάδα δεν είναι πλήρως προσβάσιμη χώρα, αυτό άλλωστε δεν το επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις και η διάπλαση του εδάφους της. Οι πόλεις της και τα χωριά της δεν έχουν προσβασιμότητα και σωστές υποδομές. [Το θέμα με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν, έστω και λίγες υποδομές και οργανωμένες πόλεις για ΑμΕΑ, αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται.] Για να μιλήσουμε για προσβάσιμο τουρισμό θα πρέπει να υπάρχουν παροχές και υποδομές για όλες τις κατηγορίες ΑμΕΑ.
Κυρίως με κινητική αναπηρία και συγκεκριμένα τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου υπολογίζονται στην Ελλάδα στους 130 χιλιάδες και στην Ευρώπη στα 5 εκατομμύρια. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι οι υποδομές για αυτούς τους χρήστες μπορούν να καλύψουν και μία άλλη μεγάλη κατηγορία, αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων, ηλικιωμένους με μειωμένη κινητικότητα, και μητέρες με παιδικό καρότσι. Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις ή περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας. Ένα σημείο μπορεί να θεωρηθεί προσβάσιμο όταν πληροί κάποιες προϋποθέσεις και διαθέτει ένα σύνολο υποδομών τόσο σε επίπεδο κτηρίων όσο και σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πεζοδρόμια.
Χρειάζονται κατάλληλες διαστάσεις σε διαδρόμους, πεζοδρόμια, ανελκυστήρες και ράμπες. Επίσης, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στην διασύνδεση των προσβάσιμων σημείων, καθώς ένα άτομο με αμαξίδιο θα πρέπει να μπορεί να πάει από το ένα σημείο στο άλλο, όπως μια κατάλληλη θέση παρκαρίσματος ΑμΕΑ πρέπει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα προσβάσιμα σημεία, αλλιώς δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε. Οι κατάλληλες υποδομές σε παραλίες για να θεωρηθούν ιδανικές για ΑμΕΑ είναι ένα σύνολο υποδομών όπως οριοθετημένη θέση παρκαρίσματος ΑμΕΑ, κατάλληλο διάδρομο με σωστή κλίση που να διασυνδέει την θέση πάρκινγκ με την παραλία και ένα αμφίβιο αμαξίδιο για την είσοδο στην θάλασσα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα seatrac.
Το ιδανικό θα ήταν να συνοδεύονται από μεγάλο αποδυτήριο κατάλληλο για αμαξίδιο, τουαλέτα ΑΜΕΑ και τοπικό ναυαγοσώστη. Ορισμένες παραλίες στα νησιά διαθέτουν τα ελάχιστα που αναφέρθηκαν, με το πρόβλημα όμως να εστιάζεται στην χρονική τοποθέτησή τους καθώς δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές και υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που δεν φημίζονται για την οργάνωση και την ταχύτητά τους, με τις περισσότερες υποδομές να επανατοποθετούνται στα …τέλη Αυγούστου! Απαραίτητος παράγοντας είναι να ελέγχουν και την προσβασιμότητα των μεταφορικών μέσων π.χ. αεροπλάνων, πλοίων και ταξί στην περιοχή. Τέλος, για την επιλογή του προορισμού δεν αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο αλλά τα ΑμΕΑ να έχουν συνοδευτικές δραστηριότητες ώστε να μην μείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και να εξερευνήσουν και την γύρω περιοχή.
Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 208)
Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017
Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ellada-kai-tourismos-gia-amea#ixzz4mtXOrNai