Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η βουλευτής Β’ Αθηνών Ε. Ζαρούλια κατέθεσε ερώτηση για την έλλειψη διαφάνειας στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε.-Ιαπωνίας (JEFTA)

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη διαφάνειας στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε.-Ιαπωνίας (JEFTA)»

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, στα εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμα Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου αυτή τη φορά μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, γνωστή ως JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement). Τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν μπορεί να είναι πρόσφατα, αλλά οι διεργασίες για την σύναψη της εν λόγω Συμφωνίας έχουν ξεκινήσει από το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, και στόχος είναι η Συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας επί των διαδικασιών και του περιεχομένου της Συμφωνίας συνεχίζεται παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στην αντίστοιχη TTIP. Για ακόμη μια φορά τίθενται ζητήματα δημοσίου ελέγχου, περιβαλλοντικών όρων, δημόσιας υγείας καθώς και επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Έχουν ενημερωθεί για την εν λόγω Συμφωνία; Αν ναι, προτίθενται να προκαλέσουν συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για το περιεχόμενο της Συμφωνίας;
Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας;
Με ποιον τρόπο θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον, οι πολίτες και το περιβάλλον;

Αρ. Πρωτοκόλλου: 6961
Αθήνα, 05/07/2017
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/koinovoulio/view/erwthsh-gia-thn-elleipsh-diafaneias-sthn-sumfwnia-eleutherou-emporiou-metaj#ixzz4nLilV2tM

Exit mobile version