Νεαρός Σαρακατσάνος σε σύγχρονη εκδήλωση, κρατώντας τον παραδοσιακό φλάμπουρα.
Οι Σαρακατσάνοι ή Καρακατσάνοι ή Σαρακατσαναίοι είναι ελληνικό φύλο του οποίου τις παραδόσεις συναντάμε σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως αποκλειστικά κτηνοτρόφοι, οι παλιοί Σαρακατσάνοι κινούνταν νομαδικά στην ελληνική επικράτεια και τηρούσαν τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους με ευλάβεια. Κοιτίδα τους θεωρείται η οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και η Ρούμελη.
Η παραδοσιακή ενδυμασία των Σαρακατσάνων ήταν μαύρη μετά την Άλωση της Πόλης σε ένδειξη πένθους και οι ίδιοι έσφαζαν τα λευκά πρόβατα, αλλά κρατούσαν τα μαύρα ζωντανά. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αντιστέκονταν στα ελληνικά βουνά και διήγαγαν κλέφτικο βίο. Οι ποιμενικοί τους πληθυσμοί έχουν το χαρακτηριστικό του ότι ακολουθούσαν θρησκευτικές δοξασίες αρχαιοελληνικής ρίζας παρόλο που είχαν ως κύριο θρήσκευμα την Ορθοδοξία, κάτι που βεβαίως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα πίστευαν σε δοξασίες και θρύλους όπως τον χορό των νεραϊδών στα χοροστάσια, την ύπαρξη δαιμόνων, τις μοίρες που καθορίζουν το πεπρωμένου ενός νεογέννητου, τα φυλακτά και το “κακό μάτι”.
Στην ελληνική λαογραφία μπορεί κανείς να μελετήσει την παραδοσιακή τους (και μοναδική τους κάποτε) αμφίεση και τις παραδόσεις τους, αφού πολλοί κλέφτες και αρματωλοί της Επανάστασης του 1821 ήταν Σαρακατσάνοι, με πιο γνωστό τον Κατσαντώνη, ενώ και στον Μακεδονικό αγώνα τα τσελιγκάτα τους ήταν κρησφύγετα και ορμητήρια Μακεδονομάχων.
Διαβάστε την συνέχεια στην Αντεπίθεση
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/paradosiaka-monopatia-oi-sarakatsanoi#ixzz4nbC0TTHw