Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο Ε.Σ.Υ.

Οι νέοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο Ε.Σ.Υ.

Οι ειδικευόμενοι νέοι ιατροί είναι είδος προς εξαφάνιση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των κλινικών. Οι νέοι ιατροί μετά την αποφοίτησή τους από τις ιατρικές σχολές της χώρας, φεύγουν από την Ελλάδα, επιλέγοντας μια ξένη χώρα που θα τους προσφέρει επαγγελματική ασφάλεια και προοπτική καθώς διαπιστώνουν ότι το Ε.Σ.Υ. μαραζώνει.

Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά, με την περίπτωση της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας να αποτελεί την κορυφή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Εκπαιδεύονται στην συγκεκριμένη ειδικότητα μόλις πέντε νέοι γιατροί, με τις υπόλοιπες 45 θέσεις να παραμένουν κενές. Πρόκειται για ειδικότητα χωρίς ειδικευομένους. Ενδεικτικά σε μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας όπως είναι ο «Άγιος Σάββας» και το «Μεταξά» δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευόμενος. Τις πιο μεγάλες απώλειες τις μετρούν οι καθ’ αυτό νοσοκομειακές ειδικότητες όπως για παράδειγμα η Αναισθησιολογία και η Βιοπαθολογία.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», προβλέπονται 38 θέσεις για την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (αιμοδοσία, κυτταρολογία, ανοσολογία). Μετά βίας, όμως, υπηρετούν 18.Από αυτούς, οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εκπαίδευσής τους και εργάζονται με παράταση δύο ετών. Μηδενική είναι στο ίδιο νοσοκομείο και η λίστα αναμονής στην Αναισθησιολογία, εικόνα που αντιμετωπίζει κανείς σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στην Καρδιολογία η λίστα αναμονής δεν είναι τόσο μακριά όσο στο παρελθόν.

Αρρυθμίες προκαλεί στην λειτουργία των κλινικών η «μαύρη τρύπα» σε ειδικευόμενους ιατρούς. Υπολογίζεται ότι 6.500 ειδικευμένοι γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ, με τα κενά να καλύπτονται από 1.000 επικουρικούς. Οι ειδικευμένοι νέοι γιατροί δεν εκδηλώνουν πια ενδιαφέρον για θέσεις που δεν προσφέρουν μονιμότητα (σημειώνεται ότι οι θέσεις των επικουρικών είναι διετείς), και δείχνουν σταθερή προτίμηση τα τελευταία χρόνια, στην εργασιακή ασφάλεια που προσφέρουν τα νοσοκομεία του εξωτερικού. Κάθε χρόνο από τις ιατρικές σχολές της χώρας αποφοιτούν 1.200 νέοι επιστήμονες.

Περίπου άλλοι 300 επιστρέφουν στην Ελλάδα έπειτα από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι αποτρεπτική, με τους ίδιους τους αποφοίτους να επισημαίνουν ότι στα νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί (εκπαιδευτές) μπορεί να είναι εξαιρετικοί, όμως οι νέοι γιατροί είναι «όμηροι» των προβλημάτων που ταλανίζουν το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να υπονομεύεται έτσι η εκπαίδευσή τους.

Όλο και περισσότεροι εκπαιδευόμενοι απορρίπτουν το αποκεντρωμένο ΕΣΥ αφού η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων στην περιφέρεια λαμβάνει κατά κανόνα χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τα νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Η προωθούμενη πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας – που προβλέπει μεταξύ άλλων πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο και ετήσια αξιολόγηση – βρίσκει αντίθετους τους νέους γιατρούς. Πρέπει να τους αναγνωρίζεται το γεγονός ότι στηρίζουν ένα σύστημα υπό κατάρρευση.

Εκτός συνόρων μετανάστευσαν 18.000 Έλληνες γιατροί, σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics (LSE), ο αριθμός των πτυχιούχων Ελλήνων που εργάζονται πια σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αγγίζει τις 200.000, με εκείνους που έφυγαν από το 2010 και μετά να ξεπερνούν τους 135.400. Στην ολοένα και πιο μακρά λίστα του ελληνικού brain drain συμπεριλαμβάνονται και οι γιατροί -ειδικευόμενοι και χωρίς ειδικότητα- που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού.

Οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών αναζητούν στην πλειονότητά τους εκτός από επαγγελματικές προοπτικές και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που συναρτάται από τον τεχνολογικό εξοπλισμό νέας γενιάς και τις πρωτοπόρες μεθόδους. Τέλος, βάσει στοιχείων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από το 2010 έως τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου (2016), εκδόθηκαν συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. 18.000 Έλληνες νέοι ιατροί και μη υπηρετούν τα ξένα συστήματα υγείας.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 209)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-neoi-giatroi-gurizoun-thn-plath-sto-e.s.u#ixzz4npZHxHen

Exit mobile version