Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πόλεμο στο πελατειακό κράτος!

Πόλεμο στο πελατειακό κράτος!

Γράφει ο Ευάγγελος Καρακώστας 

Μία από τις κυριότερες αιτίες οι οποίες συνέβαλαν στην οικτρή σημερινή οικονομική κατάσταση, τις συνέπειες της οποίας υφίστανται ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, είναι αναμφίβολα εκείνο το οποίο αποκαλούμε Πελατειακό Κράτος.

Για την μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, η ψήφος είναι μέσο ανταλλαγής: προσφέρω την ψήφο μου με αντάλλαγμα κάποια διευθέτηση από εκείνον που θα την λάβει. Η πλέον κοινή απαίτηση για να προσφερθεί η ψήφος ήταν και παραμένει ο διορισμός στο δημόσιο. Η συναλλαγή βολεύει και τις δύο πλευρές. Ο ψηφοφόρος προσβλέπει με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας την ικανοποίηση των απαιτήσεών του ενώ ο πολιτευτής φροντίζει να ικανοποιήσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων προκειμένου να παγιώσει αλλά και να διευρύνει την εκλογική του πελατεία. Το κόστος βεβαίως της συναλλαγής δεν επιβαρύνει την τσέπη του πολιτευτή αλλά τις τσέπες όλων των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι συντηρούν τον δημόσιο τομέα.

Πάνω σε αυτή τη νοσηρότητα, βασίστηκε η πολιτική επιβίωση των δύο μέχρι πρότινος κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογική άνοδος του Σύριζα από το 2012 δεν περιορίστηκε βεβαίως στη λεηλασία των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ αλλά επεκτάθηκε και στην υιοθέτηση των νοοτροπιών που το διέκριναν. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατικοδίαιτων στελεχών του Σύριζα, διορίστηκαν στο δημόσιο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Και αντιστρόφως, το εν λόγω τμήμα των ψηφοφόρων που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στο Σύριζα, διέκρινε στο κόμμα Τσίπρα τα περασμένα πασοκικά μεγαλεία.

Στο όργιο των προσλήψεων στο δημόσιο, η ΝΔ δεν έμεινε φυσικά αμέτοχη…

Διαβάστε την συνέχεια στο antepithesi.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/polemo-sto-pelateiako-kratos#ixzz4o6ZaItXl

Exit mobile version