Πίσω από το (εκ του ασφαλούς, φυσικά) «ανθρωπιστικό» πρόσωπό της κρύβεται μία, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενη προσωπικότηταq Αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται για αυτήν, σαφώς και ναι. Ο λόγος για μια διάσημη «αλληλέγγυα» υπέρ των «προσφύγων», της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί, η οποία μάλιστα φέρει και την ιδιότητα της πρέσβειρας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μία πρόσφατη ενέργειά της προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, για ένα «παιχνίδι» που φέρεται να χρησιμοποίησε στη διάρκεια του «κάστινγκ» για την ταινία της « Πρώτα σκότωσαν τον πατέρα μου».
Μία ταινία βασισμένη σε αυτοβιογραφικό βιβλίο της Καμποτζιανής συγγραφέως Λουνγκ Ουν για τις φρικαλεότητες των Ερυθρών Χμερ επί Πολ. Ποτ. Την περιγραφή του… παιχνιδιού φέρεται να είχε κάνει η Τζολί σε συνέντευξη στο «Vanity Fair». Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το περιοδικό, για να επιλέξει το παιδί που θα υποδυόταν την πρωταγωνίστρια (η οποία έχασε την οικογένειά της στη διάρκεια της σφαγής) η Τζολί γύρισε σε ορφανοτροφεία και σχολεία σε παραγκουπόλεις, «ψάχνοντας ειδικά παιδιά που έχουν βιώσει κακουχίες».
Για την τελική επιλογή οι διευθυντές «κάστινγκ» επινόησαν ένα «μάλλον σοκαριστικό μέσα στον ρεαλισμό του» παιχνίδι, σύμφωνα με το «Vanity Fair», στη διάρκεια του οποίου έβαλαν χρήματα επάνω σε ένα τραπέζι, ζητώντας από τα παιδιά να σκεφτούν γιατί τα χρειάζονται και να τα… πάρουν.
Στη συνέχεια τους έπαιρναν πίσω τα χρήματα και τους ζητούσαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Η Τζολί φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό πως επέλεξε τελικά τη μικρή Σρέι Μοχ για τον ρόλο, επειδή κοίταξε τα λεφτά για πολλή ώρα και όταν της τα πήραν «κατακλύστηκε από τα συναισθήματά της», ενώ εξήγησε πως τα χρειαζόταν γιατί η οικογένειά της δεν είχε χρήματα για να κάνει μία καλή κηδεία στον παππού της.
Τη συνέντευξη ακολούθησε πλήθος αντιδράσεων αναγνωστών, που την κατηγόρησαν για βαναυσότητα απέναντι στα παιδιά. Είναι γνωστό ότι η Τζολί βρίσκεται γενικά «αλλού». Τα διάφορα κατά καιρούς προβλήματα της, είτε αυτά αφορούν την δύσκολη παιδική ηλικία της, είτε το θέμα της νευρικής ανορεξίας που φαίνεται να την διακατέχει, είτε τους αποτυχημένους γάμους της, είτε την συγκεκριμένη αντίληψη που έχει για τον θεσμό της οικογένειας, φαίνεται ότι είχαν την προέκτασή τους και στην ιστορία που περιγράφηκε νωρίτερα.
Η πρέσβειρα για τους «πρόσφυγες» αντιλήφθηκε τα μικρά παιδιά, αυτά τα οποία υποτίθεται ότι θα προστάτευε, ως κοινωνικά πειραματόζωα για το «κάστινγκ» της νέας της ταινίας. Μπορεί η ίδια να απαντά στις κατηγορίες που της αποδίδουν ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα τραυμάτιζε τα παιδιά, αλλά από τις δηλώσεις μέχρι την πραγματικότητα η διαφορά μπορεί να είναι μεγάλη. Όπως από την ερμηνεία κάποιου ως ηθοποιός μέχρι την αληθινή φύση του χαρακτήρα του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kathgories-kata-ths-anthrwpistrias-tzoli-gia-banauso-kastingk-se-paidia-sth#ixzz4obdL8vgm