Η απάντηση του αρμοδίου Υπουργείου ήταν αναφορικά με την υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά την επικράτεια, πως τυχόν κενά σε οργανικές θέσεις θα λαμβάνονταν υπόψη κατά τις τακτικές μεταθέσεις και επίσης πως υπάρχει ικανός αριθμός Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίοι απασχολούνται με πλήρες ωράριο και πλήρη καθήκοντα, γεγονός που κατά την εκτίμηση του Υπουργείου αυξάνει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Αναφορικά με τα οικονομικά του Σώματος, η απάντηση του Υπουργείου υπήρξε γενικόλογη και αναφερόταν στην εξασφάλιση των τακτικών πιστώσεων του Προϋπολογισμού ενώ για έκτακτες περιπτώσεις και απρόβλεπτες ανάγκες, αναφέρθηκε στην διαδικασία του άρθρου 59 του ν. 4270/2014 περί Αποθεματικού Κρατικού Προϋπολογισμού και χρήση αυτού αποκλειστικά για την κάλυψη σημαντικών, άμεσων, αναπόφευκτων και επειγουσών δαπανών, η πρόβλεψη των οποίων δεν είναι εφικτή κατά το χρόνο ψήφισης του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού ή των συμπληρωματικών προϋπολογισμών.
Τέλος, σχετικά με το λειτουργικό και θεσμικό πλαίσιο του Πυροσβεστικού Σώματος, το Υπουργείο απάντησε εντελώς αόριστα και γενικόλογα ισχυριζόμενο πως πράττει όλα τα αναγκαία για την διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης και αποτελεσματικότητας και την εξυπηρέτηση και επίλυση των όποιων δυσκολιών και προβλημάτων.
Πόσο ισχύουν όλα αυτά εύκολα προκύπτει από τα γεγονότα. Όπως για παράδειγμα την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου 2017, η οποία επέφερε τεράστια καταστροφή στην Μάνη. Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε στη βουλή την ολιγωρία και ανεπάρκεια των Αρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «…ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει ο Ιμπραήμ, το κατάφεραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις..». Αλλά και οι τοπικοί παράγοντες με δηλώσεις τους απέδειξαν το ανυπόστατο των απαντήσεων του Υπουργείου στην εν λόγω Ερώτηση. Όπως για παράδειγμα ο αρμόδιος δήμαρχος, ο οποίος επέρριψε αποκλειστικές ευθύνες και απέδωσε πλήρη αμέλεια και ανοργανωσιά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.