Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Σερβία καταγγέλλει επιχείρηση κατασκοπείας από το ψευδοκράτος των Σκοπίων με φόντο την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO

Η Σερβία καταγγέλλει επιχείρηση κατασκοπείας από το ψευδοκράτος των Σκοπίων με φόντο την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO

Η κατασκοπευτική δραστηριότητα ξένων δυνάμεων κατά της Σερβίας στο ψευδοκράτος των Σκοπίων αναγκάζει την κυβέρνηση της Σερβίας σε επείγουσες διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κινδύνου εθνικής ασφάλειας, που πιθανολογείται ότι έχει σχέση με την παράλογη αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO.

Στις 21 Αυγούστου 2017 υπήρξε ένα εξαιρετικά δυσμενές γεγονός μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων, όπου υποχρέωσε το Βελιγράδι να ανακαλέσει εκτάκτως για διαβουλεύσεις όλη σχεδόν την διπλωματική του αποστολή από το ψευδοκράτος των Σκοπίων. Αναλυτικά ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς επικαλέστηκαν ιδιαίτερα επιθετική κατασκοπευτική δράση κατά σερβικών οργάνων και θεσμών από μη κατονομασμένες ξένες δυνάμεις και άρα σημαντικό κίνδυνο ασφαλείας της Σερβίας από πράκτορες ξένων δυνάμεων στα Σκόπια. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το σημείο όπου η παραπάνω κατασκοπευτική δραστηριότητα, όπως καταγγέλθηκε από τις Σερβικές αρχές, συμπεριελάμβανε και την παρακολούθηση της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Με αυτό το σκεπτικό ενώ το υπόλοιπο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής θα αφεθεί να επιστρέψει από το Βελιγράδι στις θέσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πρέσβειρα Dušanka Divjak-Tomić θα επανέλθει στα Σκόπια σε αργότερη ημερομηνία. Εδώ είναι προφανής η σοβαρότητα του θέματος της κατασκοπικής δραστηριότητας που έχει προκύψει στα Σκόπια λόγω των παρατεταμένων συνομιλιών της Σερβικής κυβερνήσεως με την ηγεσία της διπλωματικής της αποστολής. Αυτή την στιγμή η Σερβική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το γεγονός αλλά υπήρξε εκτίμηση από σερβικές πηγές ότι το Βελιγράδι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα επί αυτού του ζητήματος εντός διαστήματος ολίγων ημερών.

Σχετικά με την ανάκληση της διπλωματικής αποστολής της Σερβίας η κυβέρνηση των Σκοπίων εκτίμησε ότι ένας κύριος λόγος μπορεί να είναι με μεγάλη πιθανότητα η επικείμενη ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO με την συναίνεση των Σκοπίων. Περαιτέρω τα Σκόπια με πονηρή διπλωματική διάθεση δήλωσαν ότι όσον αφορά την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα λάβει υπ όψη τις θέσεις της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κίνηση σήμανε μια ύπουλη αλλαγή ρότας του πολιτικού χειρισμού της σκοπιανής πλευράς σε αυτό το φλέγον θέμα, μιας και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει σε συνάντηση του με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπίρναμπιτς στην Τεργέστη ότι το κράτος του θα απέχει από την ψηφοφορία.

Σε ανταπάντηση ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ανταπάντησε ότι: “Αν τα Σκόπια ψηφίσουν πράγματι υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ενώ γνωρίζουν πόσο αυτό πονάει τη Σερβία και τον Σερβικό λαό, θα προτείνω στον πρόεδρο Βούτσιτς στο θέμα του ονόματος με το οποίο αναγνωρίζουμε τα Σκόπια με την ονομασία που επιθυμούν να λάβουμε υπόψη τη θέση της ΕΕ όπως θα κάνουν και τα Σκόπια σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO“.

Το θέμα της ένταξης της περιοχής του Κοσόβου στην UNESCO, που αυτή την στιγμή βρίσκεται κάτω από την κατοχή των αλβανών εξτρεμιστών του UCK, είναι εξαιρετικά παράλογο. Πρώτον οι κοσοβάροι αλβανοί έχουν αποδεδειγμένα προβεί σε εκτεταμένες καταστροφές και ιεροσυλίες αρκετών Σερβικών ορθόδοξων Εκκλησιών, άρα δεν ικανοποιείται ο όρος της UNESCO που προωθεί την διατήρηση και προστασία μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage Sites). Δεύτερον η αίτηση των αλβανών του Κοσόβου προφανώς αποσκοπεί στη απόκτηση της σχετικής χρηματοδότησης της UNESCO, που προσφέρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για την απόκτηση όπλων, την γιγάντωση του τζιχαντισμού και την ενίσχυση του εμπορίου ναρκωτικών και όχι για την συντήρηση ιστορικών μνημείων. Άλλωστε αποδεδειγμένα οι κοσοβάροι αλβανοί καταστρέφουν τα ιστορικά μνημεία του Κοσσυφοπεδίου & των Μετοχίων, άρα είναι άξιον απορίας με ποιο σκεπτικό κάποια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσει υπέρ αυτής της εντάξεως.

Συμπερασματικά η Σερβία δικαιολογημένα ανησυχεί για την πολιτική των Σκοπίων στο θέμα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO μιας και ο αλβανικός πληθυσμός σήμερα στα Σκόπια έχει υπερπολλαπλασιαστεί εις βάρος των άλλων ελληνικών και βουλγαρικών εθνοτήτων της περιοχής. Άλλωστε με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του αλβανικού στοιχείου δικαιολογήθηκε η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 κατά αυτής την επαρχίας της Σερβίας που οδήγησε στην βίαια απόσχιση της.

Τελικώς, είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η Σερβία έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με ένα όνομα που ανήκει σε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο αλυτρωτικές ατζέντες και ανεβάζοντας την πιθανότητα αναφλέξεως στα Βαλκάνια. Είναι προφανής ο μέγιστος κίνδυνος που διατρέχει σήμερα η Σερβία από την ενίσχυση της αλυτρωτικής ατζέντας των Σκοπίων με κορωνίδα την αλυτρωτική ονομασία μιας και ήδη δύο περιοχές της Γιουγκοσλαβίας έχουν αλλοτριωθεί από την αλβανική επιθετικότητα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epithetikh-kataskopeutikh-drash-kata-serbikwn-organwn-kai-thesmwn-sta-skopi#ixzz4qhzN0ize

Exit mobile version