Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δραματική κατάσταση στον χώρο εργασίας: 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι

Δραματική κατάσταση στον χώρο εργασίας: 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι

Μια πραγματικά εφιαλτική κατάσταση, η οποία όχι μόνο δεν καταπολεμείται έστω και στο ελάχιστο, αλλά συνεχώς διογκώνεται, αποτελούν τα φαινόμενα τόσο της ανεργίας όσο και της απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, 585.572 άτομα εργάζονται με μερική απασχόληση και αμείβονται με 397 ευρώ τον μήνα (περίπου 360 καθαρά), δηλαδή αμοιβή χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό που είναι 586 ευρώ και 510 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών.

Με αυτή την πενιχρή αμοιβή είναι αδύνατον να συντηρηθεί ένα άτομο, πόσο μάλλον μια οικογένεια. Μέσα σε έναν χρόνο (Νοέμβριος 2015-Νοέμβριος 2016) η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,75% έναντι της πλήρους, που αυξήθηκε μόνο κατά 2,34%.

Στην Ελλάδα της μνημονιακής κατοχής υπολογίζεται ότι το 70% όσων δουλεύουν με ευελιξία το πράττουν όχι επειδή το επιθυμούν, αλλά επειδή είναι αναγκασμένοι από τις συνθήκες. Επιπλέον, ένας στους πέντε δουλεύει ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά και το 41,25% του συνόλου των μισθωτών  (1,8 εκατ. άτομα), ακόμα και αν κατέχει θέση πλήρους απασχόλησης, δεν εισπράττει πάνω από 700 ευρώ τον μήνα.

Το success story των 230.000 νέων θέσεων εργασίας που πουλάει η κυβέρνηση, σύμφωνα με εξαγγελίες της υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, στηρίζεται στη σαθρή βάση της ευελιξίας και των αμοιβών πείνας. Με αυτό το φτωχοποιημένο εργατικό δυναμικό ευαγγελίζονται την…ανάπτυξη!

Καταστάσεις, δηλαδή, οι οποίες παραπέμπουν σε σαφή «κινεζοποίηση» όσων Ελλήνων είναι «τυχεροί» και έχουν εργασία, αφού οι όποιες αποδοχές τους παραπέμπουν ουσιαστικά  σε φιλοδώρημα, δείχνοντας ότι η εργασιακή ζούγκλα της μνημονιακής κατοχής καλά κρατεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ  

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/dramatikh-katastash-ston-chwro-ergasias.-600.000-ergazomenoi-ston-idiwtiko#ixzz4r9quNzFf

Exit mobile version