Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις

Απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις

Υστερούμε κατά πολύ στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και η Κύπρος, με μικρότερο πληθυσμό, είναι πολύ πιο μπροστά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στην διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Η πρόσφατη περίπτωση της μητέρας γερμανικής υπηκοότητας (παντρεμένη με Έλληνα) που τραυματίστηκε σοβαρά στην τρομοκρατική ενέργεια στην Βαρκελώνη, αποτέλεσε ένα ακόμη «χαστούκι» για το επίμαχο αυτό θέμα. Με την άτυχη γυναίκα να καταλήγει εγκεφαλική νεκρή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών, έγινε γνωστό ότι η οικογένειά της σκέφτηκε πέρα και πάνω από τον προσωπικό πόνο, να δωρίσει τα όργανά της, προσφέροντας το δώρο της ζωής σε βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η Ισπανία είναι πρωτοπόρος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, έχοντας αναπτύξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα στον κόσμο στον προσδιορισμό του δότη, την διαχείρισή του και την προσέγγιση της οικογένειας. Στην ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλε η πρόοδος της έρευνας στην διερεύνηση των ανοσολογικών μηχανισμών της απόρριψης και της ανοχής των μοσχευμάτων και η βελτίωση των μεθόδων συντήρησής τους, η παρασκευή νέων φαρμάκων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη δοτών οργάνων, όπως επισημαίνει η ιατρική κοινότητα, παραμένει σοβαρό εμπόδιο, την στιγμή που οι ανάγκες για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνονται. Η Ισπανία σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορεί, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό δωρεάς οργάνων παγκοσμίως από 36 δότες/εκατ. πληθυσμού το 2014 σε 43,4 το 2016. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 19,6 δότες δότες/εκατ. πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι δότες είναι μόλις 3,5/ εκατ. πληθυσμού. Η Ελλάδα υστερεί κατά πολύ στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά στην πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. και είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει εξειδικευμένο κέντρο και υποδομές αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2015 πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 266, την στιγμή που οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ληπτών ξεπερνούν τους 1.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάταια αναμένουν την εύρεση μοσχεύματος.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 215)

Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2017

Καλούνται οι Ιατροί της Αθήνας, οι Ιατροί του Ελληνισμού να δηλώσουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό μας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6974 113 098

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apousia-ethnikou-schediou-drashs-gia-tis-metamoscheuseis#ixzz4sSfCQlrw

Exit mobile version