Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου» κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου» κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας

Η κατάθεση του απολυμένου επιστημονικού συνεργάτη Ηλία Σταύρου ήταν αρκετή για να καταρρίψει την πολύκροτη θεωρία περί «ταγμάτων εφόδου». Η κατάθεση του μάρτυρα διήρκεσε τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις, 15, 18 και 20 Σεπτεμβρίου.

Με έκδηλη την απογοήτευση στα πρόσωπά τους, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έβλεπαν τις ερωτήσεις τους να αποβαίνουν ατελέσφορες, καθώς ο μάρτυρας απαντούσε σταθερά «Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τον όρο τάγμα εφόδου».

Καταρρίπτεται έτσι το βασικό επιχείρημα του παραπεμπτικού βουλεύματος ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση επειδή είχε συγκροτήσει οργανωμένες ομάδες, «τάγματα εφόδου», για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Γενικότερα, από την κατάθεση του Ηλία Σταύρου δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν τους Βουλευτές με έκνομες πράξεις από αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Σταύρου δεν ήταν σε θέση να καταθέσει πραγματικά περιστατικά και γι’ αυτό περιορίστηκε σε «εκτιμήσεις» και «απόψεις». Χαρακτηριστικά, κάθε φορά που ερωτούνταν είτε από το Δικαστήριο είτε από την πολιτική αγωγή σχετικά με αξιόποινες ενέργειες, απαντούσε: «Δεν έχω γνώση, κάνω εκτίμηση» ή «λέω την άποψή μου».

Περιορίστηκε έτσι στο να βγάλει την εμπάθειά του προς την Χρυσή Αυγή και οι απαντήσεις του εξαντλήθηκαν σε ένα ιδεολογικό κατηγορώ περί «εθνικοσοσιαλισμού» και «παγανιστικών πεποιθήσεων».

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από την κατάθεσή του:

«Π: Σας προτείνουνε λοιπόν αν θέλετε να γίνεται μέλος του κόμματος. Δηλαδή ένα μέλος σε τι θα διέφερε από το τι ήσασταν μέχρι τότε;
Μ: Προφανώς εμείς είχαμε πιο στενό δεσμό με το κόμμα δηλαδή, πια ενημερωνόσουνα για όλες τις δράσεις πιο συχνά, έτσι το ερμήνευσα εγώ… και έτσι μπήκα στη διαδικασία των πυρήνων, των λεγόμενων πυρήνων υποδοχής μελών προκειμένου να ενταχθώ.
Π: Δηλαδή;
Μ: Να κάνω κάποια σεμινάρια ιδεολογικού χαρακτήρα που γίνονταν στα γραφεία με την εποπτεία του κ. Τσακίρη…
Π: Ένα χρόνο διήρκεσε το σεμινάριο, πέρασε ο χρόνος, μετά γίνατε μέλος με την πάροδο του έτους;
Μ: Έγινα δόκιμο μέλος,
Π: Χρειαζότανε κάτι πιο απαιτητικό την επόμενη διετία;
Μ: Δεν είχε κάποια ουσιαστική διαφορά για εμένα δεδομένου ότι σε εκείνη τη διετία τον ένα χρόνο τουλάχιστον ήμουνα στο στρατό εγώ, έκανα και τη στρατιωτική μου θητεία πριν πάρω το πτυχίο.
Μ: Το 2011 ορκίζομαι πλήρες μέλος,
Π: Τι αλλάζει από εκεί και πέρα, είσαστε ένα πλήρες μέλος.
Μ: Είμαι ένα πλήρες μέλος, έχω δικαίωμα να συμμετέχω στις ολομέλειες της Τοπικής Οργάνωσης στην οποία υπάγομαι, έχω δικαίωμα λόγου, έχω δικαίωμα λόγου στο να προτείνω και εγώ…

Π: Είπατε ότι στις εκδηλώσεις κατεβαίνατε συντεταγμένοι, ανά δυάδες κινούμενοι;
Μ: Ναι, ανά δυάδες.
Π: Γιατί αυτό;
Μ: Για να δίνουμε την εικόνα της ενότητας των ανθρώπων, ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ήταν σοβαρό και οργανωμένο, ότι είχε σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας. Και εκτός αυτούς υπήρχε και ο φόβος συμπλοκών με ομάδες αντιεξουσιαστών που θα ερχόταν να διαλύσουνε τις εκδηλώσεις μας…
Π: Και η ομοιόμορφη ενδυμασία; Γιατί χρησιμοποιούνταν;
Μ: Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπάρχει μια γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος ,του κράτους και τα λοιπά και η Χρυσή Αυγή προάγει αυτήν την εικόνα ,εμείς είμαστε μια στιβαρή πολιτική ομάδα , με ενότητα και τα λοιπά που μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα. Η ομοιόμορφη εμφάνιση έπαιζε και τον ρόλο αυτόν, ότι εμείς δεν είμαστε, συγγνώμη για την έκφραση, παρτάλια
Π: Πηγαίνατε οργανωμένοι
Μ: Πηγαίνουμε οργανωμένοι και είμαστε σοβαροί.
Π: Άρα, έτσι όπως τα λέτε, είναι μια θετική εικόνα.…

Π: Εντολές για έκνομες ενέργειες υπήρχαν; 
Μ: Εγώ δεν έχω ακούσει. Γνώση δηλαδή δεν έχω, μόνο εκτίμηση μπορώ να κάνω.
Π: Με την εκτίμηση σας τί λέτε;
Μ: Η εκτίμησή μου είναι ναι. Εκτιμώ, από την δομή του Κόμματος και από το γεγονός ότι τίποτα μέσα σ’ ένα Κόμμα με στρατιωτικού τύπου δομή -κάτι που προστάζει και η ιδεολογία του, την οποία πρεσβεύει το Κόμμα αυτό, ο Εθνικοσοσιαλισμός- δεν μπορεί να γίνει εάν είτε δεν το γνωρίζει ο επικεφαλής, είτε αυτός που πράττει δεν θεωρεί ότι λειτουργεί με βάση τις εντολές που έχει λάβει…

Μ: Η λέξη “τάγμα εφόδου” δεν υπήρχε μες στην Χρυσή Αυγή.   
Π: Από πότε άρχισε να ακούγεται; 
Μ: Μες στη Χρυσή Αυγή δεν ακουγότανε ποτέ. 
Π: Όσο ήσασταν εσείς μέλος δεν υπήρχε η … 
Μ: Τάγμα εφόδου; 
Π: Ναι.
Μ: Όχι. Η λέξη, ο όρος “τάγμα εφόδου” – όχι….

Π: Την κατηγορία που αποδίδεται στην Χρυσή Αυγή εδώ σήμερα την ξέρετε;
Μ: Εγκληματική οργάνωση. Το 187 του Ποινικού Κώδικα.
Π: Είστε δικηγόρος.
Μ: Μάλιστα
Π: Θα χαρακτηρίζατε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση;
Μ: Δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας να κρίνω το αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

ΕΙΣ: ο Παύλος Φύσσας ήταν γνωστός στον χώρο σας; Ήταν στοχοποιημένος;
Μ: Εγώ, δεν άκουσα ποτέ για τον Φύσσα, δεν άκουσα ποτέ το όνομα αυτό Παύλος Φύσσας, ότι είναι στόχος ή κάτι τέτοιο…
ΕΙΣ: γνωρίζετε αν δόθηκε εντολή από την ηγεσία να χτυπήσουνε τον Φύσσα;
Μ: για να γνωρίζω αν δόθηκε εντολή από την ηγεσία να χτυπήσουν τον Παύλο Φύσσα θα πρέπει να είμαι δίπλα στον κύριο Μιχαλολιάκο να τον ακούσω να λέει “Γεια σου Γιάννη Λαγέ, βάλε κάποιον να σκοτώσει τον Φύσσα και εκείνος να λέει γεια σου Γιώργο Πατέλη και τα λοιπά. Προφανώς”…
ΕΙΣ: Ναι
Μ: Δεν έγινε αυτό…

Διαβάστε την συνέχεια στο diki-xa.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/dikh-chrushs-aughs-den-uphrchan-tagmata-efodou-katethese-o-marturas-kathgor#ixzz4tiEMqopa

Exit mobile version