Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια κατήγγειλε την κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δεν λύνει κανένα θέμα αναφορικά με την άναρχη δόμηση και αφήνει τους μεγαλοκαταπατητές που χτίζουν σε δασικές εκτάσεις στο απυρόβλητο.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
Το -εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενο- παρόν σχέδιο νόμου έρχεται προς ψήφιση στη βουλή κάπως καθυστερημένα, αφού ήδη έχουν δοθεί πολλαπλές παρατάσεις ισχύος για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών με τον ισχύοντα νόμο 4178/2013 (νόμος Καλαφάτη), που είχε αντικαταστήσει τον παλιότερο νόμο 4014/2011 (νόμος Παπακωνσταντίνου), ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Προφανώς η μακροχρόνια μεταπολιτευτική παράδοση της πρόχειρης νομοθέτησης και της νομοθετικής αστάθειας και ασάφειας συνεχίζεται και με την παρούσα συγκυβέρνηση. Αυτό φαίνεται για άλλη μια φορά από το γεγονός ότι κυβερνάτε δύο χρόνια τώρα και ενώ γνωρίζατε ότι η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων στον ισχύοντα νόμο ήταν η 23η Σεπτεμβρίου 2017, ήρθατε κατόπιν πολλαπλών παρατάσεων του ισχύοντα μέχρι σήμερα νόμου να παρατείνεται με Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) την ισχύ του απελθόντος νόμου μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να φέρετε προς ψήφιση το υπόψη νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το παλιό, κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί να νομοθετείτε πάντα την ύστατη στιγμή.
Γνωστή η πρακτική όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης να τροποποιούν ή να καταργούν νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας και ένα αίσθημα χάους στον απλό πολίτη που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μπορεί να εμπιστεύεται το κράτος, τουλάχιστον σε θέματα νομοθέτησης σαφών κανόνων και στον τομέα της δόμησης. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε σχεδόν όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.
Τα θέματα που πραγματεύεται το υπόψη σχέδιο νόμου είναι κατά την άποψή μας σημαντικότατα, όχι μόνον όσον αφορά το ίδιο το ανθρωπογενές δομημένο περιβάλλον, αλλά και την επίδραση που έχει αυτό με τον ίδιο τον άνθρωπο που το δημιούργησε καθώς και το περιβάλλον.
Από μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου, έκτασης συνολικά πέντε τμημάτων και 148 άρθρων, φαίνεται ότι προσπαθείτε να βάλετε τάξη σε ένα χάος που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης, με τις ορατές σε όλους μας καταστροφικές συνέπειες στην αισθητική των πόλεων, στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στο μικροκλίμα των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου καταπατούνται και χτίζονται εκτάσεις που κάποτε ήταν δασικές, χωρίς να τιμωρούνται συχνά οι υπαίτιοι.
Προσπαθείτε, όπως ισχυρίζεστε, να δημιουργείτε μια νέα διοικητική δομή για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, να δημιουργήσετε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την διαδικασία έκδοσης και των ελέγχου των αδειών, να ενεργοποιήσετε εκ νέου τον θεσμό της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και να εξασφαλίσετε περιβαλλοντικό ισοζύγιο με την δημιουργία τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων, να εισάγετε διαδικασίες ελέγχου αυθαίρετης δόμησης και να υπάγετε ορισμένες κατηγορίες αυθαιρέτων σε διαδικασία δήλωσης και πληρωμής ενιαίου ειδικού προστίμου προς αναστολή τυχόν κυρώσεων, να δημιουργήσετε την ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου για διαφάνεια και παρακολούθηση των διαδικασιών χωρικού σχεδιασμού (ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας σαφώς υστερεί), να θεσπίσετε την ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, ανεξαρτήτως χρήσεως, και να θεσπίσετε ειδικές κατηγορίες ειδικού ενδιαφέροντος για το δικαίωμα υπαγωγής.
Εξυπακούεται πως θα αναφερθούμε αναλυτικά στις επιμέρους διατάξεις που ορίζει το σχέδιο νόμου στην επί των άρθρων συζήτηση, αφού ακούσουμε τους φορείς και τις παρατηρήσεις τους. Ωστόσο μπορούμε εκ πρώτης όψεως να ξεχωρίσουμε και να παρατηρήσουμε για κάποιες από τις επιμέρους διατάξεις τα εξής:
1. Τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους νόμους αλλά δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο μπορούν να επαναϋπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει. Ναι μεν είναι σωστό αυτό, αλλά οι πολίτες που έχουν υπαχθεί στους εκάστοτε πρότερους νόμους επιβαρύνονται εκ νέου με αμοιβές μηχανικών που εκτελούν αυτήν την εργασία, κάθε φορά που ψηφίζεται ένας νέος νόμος. Και ποιος μας λέει ότι σε δύο-τρία χρόνια που θα λήξει η ισχύς του παρόντος (8η Ιουνίου του 2019 συν τυχόν παρατάσεις) δεν θα ψηφιστεί εκ νέου ανάλογος νόμος, και θα συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος;
2. Αναφέρεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.. Μα νομίζουμε πως αυτό είναι αυτονόητο, ωστόσο χωρίς επαρκή αστυνόμευση είναι κενό γράμμα.
3. Ορίζεται για τα νέα αυθαίρετα μετά το 2011 ότι αυξάνονται τα πρόστιμα ανέγερσης (από 30% στο 100% ή και 120% της αξίας του αυθαιρέτου) και ετήσιας διατήρησης (από 5% του προστίμου ανέγερσης σε 50 % του προστίμου ανέγερσης). Επίσης επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους συμμετέχουν σε εργασίες ανέγερσης αυθαιρέτων. Αυτά μπορεί να φαίνονται σωστά, αλλά για να τηρούνται θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αστυνόμευση, ειδικά μετά από πυρκαγιά σε πρώην δασικές εκτάσεις, για να παταχθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης εκεί στη ρίζα του. Διαφορετικά οι διατάξεις αυτές αποτελούν κενό γράμμα!
4. Στα λίγα θετικά (καθότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, πρώτης κατοικίας) περιλαμβάνεται ότι μειώνονται τα πρόστιμα τακτοποίησης και δύνεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε 80 δόσεις (αντί για 60 που ίσχυε). Επίσης γίνεται ειδική διαμόρφωση προστίμων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ανάπηροι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κ.α.
5. Ένα στοιχείο που επιδέχεται οπωσδήποτε νομοτεχνικής βελτίωσης, διότι αντιφάσκει με την πρόβλεψη ότι μπορούν παλαιότερα πρόστιμα να συμψηφιστούν με τον νέο νόμο και δείχνει αν μη τι άλλο την προχειρότητα νομοθέτησης (ή μήπως δημιουργική ασάφεια;), είναι το γεγονός ότι στο άρθρο 82 δεν αναφέρονται (στις περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η μεταβίβαση και οι δικαιοπραξίες σε ακίνητα), τα ακίνητα που υπήχθησαν στους νόμους 4014/2011 και 4178/2013. Δηλαδή στο άρθρο αυτό φαίνεται –έστω και κατά λάθος- ότι μένουν εκτός δικαιώματος δικαιοπραξιών ένα περίπου εκατομμύρια αυθαίρετα που είναι δηλωμένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί ήδη περίπου 2 δις. Ευρώ.
6. Στις λοιπές διατάξεις περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τον διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τα οποία φυσικά και δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε.
7. Οι διατάξεις του άρθρου 139 επιτρέπουν την χωροθέτηση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών στον Ελαιώνα. Η διάταξη αυτή προφανώς έρχεται σε αντίθεση με τα ήθη και τις παραδόσεις του Λαού μας και προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων Ελλήνων.
8. Όσον αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας (μετά την ολική κατολίσθηση που είχε υποστεί στις 10/6/2017) καθώς και την (πιθανή όπως φαίνεται) κοινωνική αποκατάσταση και οικονομική ενίσχυση των κατοίκων μέσω κ.υ.α., αναμένουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις.
Επιθυμείτε λοιπόν με το παρόν σχέδιο νόμου να αντιμετωπίσετε τις πρωταρχικές αιτίες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όμως, οι πρωταρχικές αιτίες είναι δύσκολα αναστρέψιμες, αφού πηγάζουν από έναν άκρατο καταναλωτισμό και στις έννοιες της αντιπαροχής και του άκρατου κέρδους.
Επίσης, οι συνεχείς παρατάσεις και η ψήφιση νέου νόμου κάθε 3-4 χρόνια δεν συμβάλλει στην αίσθηση βεβαιότητας και ασφάλειας των πολιτών ότι το κράτος θα τηρήσει τις υποσχέσεις του περί τακτοποίησης των αυθαιρεσιών. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για μια φοροεισπρακτική πολιτική, η οποία δεν αποφέρει έμπρακτα θετικά αποτελέσματα, όπως αποσυμφόρηση πολεοδομικών συγκροτημάτων, έμπρακτη αποκέντρωση, βελτίωση ποιότητας ζωής στις πόλεις κλπ.
Σκοπός δεν είναι μόνο να άρεις και να αντιμετωπίσεις τις αιτίες για νέα μελλοντικά αυθαίρετα, αλλά και να θεραπεύσεις σταδιακά την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Αντί να επέμβετε στη ρίζα του κακού με ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης και αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων με κριτήριο της αειφορία και την επίτευξη αρμονίας μεταξύ ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, αντιμετωπίζετε το όλο ζήτημα με λογιστικό και φοροεισπρακτικό τρόπο.
Αντί να ψηφίζονται φοροεισπρακτικοί νόμοι που επιβάλλουν -έστω και χαμηλότερα και με όσες δόσεις- πρόστιμα και να μένουν λόγω ελλιπούς αστυνόμευσης ή διαφθοράς στο απυρόβλητο διάφοροι καταπατητές πρώην δασικών εκτάσεων, θα έπρεπε εκτός των ανωτέρω αναφερομένων να δίδονται και κίνητρα για αποκέντρωση, αειφορική ανάπτυξη και βιοκλιματικό σχεδιασμό σε παλιά και νέα κτίρια καθώς και αναβάθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου τους, μαζί με έναν σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση των πόλεων ώστε να ανακουφιστούν από το νέφος, την θερμική νησίδα, την ηχορύπανση και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο επιβαρύνσεις, ώστε ο Έλληνας να έρθει σε πιο άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Πατρίδας μας.
Πιστεύουμε πως, εκτός από το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου δεν θα επιλύσει το τεράστιο ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα μας, εμπεριέχει μια μεγάλη δόση κοινωνικής αδικίας, με την έννοια ότι οι μεγαλοκαταπατητές και οικονομικοί κολοσσοί που χτίζουν σε πρώην δασικές εκτάσεις θα συνεχίζουν κατά τα φαινόμενα και κυριολεκτικά να είναι στο απυρόβλητο, ενώ ο νοικοκύρης και η γιαγιά της γειτονιάς καλούνται άλλη μια φορά να πληρώσουν ένα, έστω και μειωμένο όπως λέτε, πρόστιμο για ένα σκέπαστρο ή μια πέργκολα.
Επιφυλασσόμαστε λοιπόν για την τοποθέτησή μας στα επί μέρους άρθρα και για το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού πρώτα ακούσουμε και τους φορείς, διότι θεωρούμε πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του ανθρωπογενούς, δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/elenh-zaroulia-oi-megalokatapathtes-pou-chtizoun-se-dasikes-ektaseis-parame#ixzz4toEwhfhT