Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ελένη Ζαρούλια: Η αύξηση της γραφειοκρατίας δεν βάζει τάξη στο χάος της άναρχης δόμησης – ΒΙΝΤΕΟ

YouTube Poster

Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια τοποθετήθηκε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τονίζοντας πως το παρόν κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν βάζει τάξη στο χάος της άναρχης δόμησης, αλλά επεκτείνει την γραφειοκρατία.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

“Όπως έχουμε παρατηρήσει και εμείς από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει πάρα πολλά άρθρα- 148 συγκεκριμένα- και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αναπτύξουμε με λεπτομερή σχολιασμό, όπως θα θέλαμε. Συνεπώς και σήμερα θα αναφερθώ σε ορισμένα εξ αυτών.

Στα άρθρα 52-63 θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Μέχρι τώρα ξέραμε, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, θα έπρεπε να προσκομίσουν τον ειδικό αριθμό του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Σε σχετικό νομοσχέδιο είχαμε επισημάνει, πως πρόκειται για έναν φορομπηχτικό μηχανισμό και δεν αλλάζει η άποψή μας. Επίσης, υπάρχουν τα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου για ορισμένες περιπτώσεις, οι βεβαιώσεις ηλεκτρολόγων και μηχανικών για την ελάχιστη αλλαγή στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός ακινήτου, λοιπά πιστοποιητικά διαφόρων επαγγελματιών, των οποίων το κόστος καλύπτει μια ευρεία γκάμα τιμών. Όπως φαίνεται, δεν θα σταματήσετε να μας εκπλήσσετε, αφού τώρα φέρνετε την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, άλλο ένα πιστοποιητικό δηλαδή, που καθιστά τους ιδιοκτήτες φόρου υποτελείς και ομήρους των διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων.

Ειλικρινά πόσα χαράτσια θα πρέπει, να πληρώσει κάποιος για  ένα ιδιόκτητο σπίτι; Αν, δηλαδή, δεν χρωστάει στις τράπεζες σίγουρα θα πρέπει να χρωστάει ες αεί στο κράτος. Αναμφίβολα η ηλεκτρονική ταυτότητα  κτιρίου  δημόσιου και ιδιωτικού είναι η βάση για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών, αλλά απαιτείται και για τις περιπτώσεις μεταβίβασης έκδοσης, έγκρισης, δόμησης και εργασιών μικρής κλίμακας. Πόσα όμως θα αντέξει ένας ιδιοκτήτης εν μέσω οικονομικής κρίσης και μεταξύ των υπολοίπων εισπρακτικών μηχανισμών; Εκτιμήσεις αναφέρουν, πως το κόστος για τη νέα αυτή καταχώρηση θα ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ κατ’ ελάχιστο. Να σημειωθεί πως το ποσό αυτό θα ισχύσει στην περίπτωση που το ακίνητο είναι καθ’ όλα νόμιμο και δεν υπάρχει καμία πολεοδομική παράβαση. Δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος η ηλεκτρονική ταυτότητα, να καταστεί ένα μέτρο πιο επώδυνο και από τον ΕΝΦΙΑ, μάλιστα οφείλουμε, να επισημάνουμε, ότι ενώ είχε θεσμοθετηθεί με τον ν. 3843 του 2010, στη λογική του ηλεκτρονικού φακελώματος των κτιρίων της χώρας η εφαρμογή είχε παγώσει και εσείς επιλέγετε να την επαναφέρετε.

Για να καταλάβουμε δε το μέγεθος της επιβάρυνσης ενός ιδιοκτήτη, να αναφέρουμε, ότι για την ενοικίαση ή πώληση ενός ακινήτου απαιτούνται τα εξής έξι (6) πιστοποιητικά. Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση πώλησης, πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Το συνολικό κόστος για την έκδοση των ανωτέρων εγγράφων αγγίζει τα 1000 ευρώ.

Τα άρθρα 64 έως 80 αναφέρονται στον έλεγχο υλοποίησης χωρικού σχεδιασμού, τους κοινόχρηστους χώρους και στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν δεν υπήρχαν κάποια ζητήματα που σίγουρα θα τις καταστήσει μη αποτελεσματικές. Ενδεικτικά, η καταγραφή και ενημέρωση των δομημένων επιφανειών των Δήμων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από τις ηλεκτρονικές πλέον καταχωρήσεις των εργασιών, παραμένει όμως το ζήτημα του εξειδικευμένου προσωπικού και της επιμόρφωσης των υπαρχόντων υπαλλήλων, όπως επίσης και το ζήτημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της ανάπτυξης του κατάλληλου προγραμματιστικού περιβάλλοντος, το οποίο όμως θα πρέπει να τεθεί σε μακροχρόνια χρήση και όχι βραχυπρόθεσμη, ώστε να τηρηθεί μια σειρά και μια συνεκτικότητα στις καταγραφές. Αντιστοίχως, για το θέμα του χωρικού σχεδιασμού έχουμε να πούμε πως το σημαντικό είναι να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια με στόχο να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και σαφής πολιτική για την ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας με ταυτόχρονη ανάδειξη για την αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, αλλά και με ταυτόχρονη διασύνδεση με τον ευρύτερο χώρο κάθε Περιφέρειας.

Αναβιώνετε το θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και όντως ήταν αναγκαία η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου που τον διέπει, ώστε να λειτουργήσει υπέρ του σκοπού για τον οποίον είχε πρωτοεισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος. Αυτό όμως που καταλαβαίνουμε και από αυτά τα άρθρα, εάν υπολογίσουμε τα κόστη συνολικά είναι πως αποτελούν λογιστικά κόλπα εισπρακτικού τύπου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λύσουν έμπρακτα το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης κοινόχρηστων πράσινων χώρων στο αστικό περιβάλλον από άποψη πολεοδομικού σχεδιασμού αποτελούν «ασπιρίνη για τον καρκίνο».

Μόνη λύση η θέσπιση πραγματικών κινήτρων για αποκέντρωση και σταδιακή αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων και σταδιακή αναμόρφωση και ανακούφιση του αστικού περιβάλλοντος με βιοκλιματικά κτίρια. Οι τσιμεντουπόλεις που ζούμε μας αποκόπτουν από τις ρίζες μας, πρέπει να υπάρχει αντιστροφή της αστυφιλίας πάση θυσία με ταυτόχρονη στοχευμένη και σχεδιασμένη διάνοιξη ανοικτών χώρων στα αστικά κέντρα, καθώς και θέσπιση ελκυστικότατων κινήτρων για τους κατοίκους  να προσανατολιστούν και να μετακινηθούν προς μικρότερες πόλεις ή κωμοπόλεις ή και χώρια.

Ας σταθούμε τώρα στα άρθρα 82 και 83 όπου προβλέπεται η υποχρεωτική επισύναψη υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και του μηχανικού στις δικαιοπραξίες με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου  δικαιώματος επί ακινήτου ή και ακινήτου χωρίς κτίσμα. Σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι πρόκειται για μια προβληματική διάταξη, καθώς δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να τακτοποιηθεί ένα ακίνητο προτού μισθωθεί. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε αδήλωτες μισθώσεις με δυσμενή αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Ειδικά, λοιπόν, το άρθρο 82 αποτελεί ένα έμμεσο τρόπο νομιμοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, δημιουργώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες, ενώ δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών με όσες συνέπειες αυτό θα έχει στην αγορά ακινήτων.

Άλλωστε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι αντίθετη σε αυτή τη διάταξη και στο υπόμνημα της αναφέρει χαρακτηριστικά: Γιατί πάμε να δυναμιτίσουμε μια καθημερινή έννομη σχέση, όπως η μίσθωση με τέτοιες ομιχλώδεις διατάξεις, μήπως για να προσθέσουμε στο τέλος ένα ακόμη πιστοποιητικό στα προαπαιτούμενα, όπως το «τεράστιας επιτυχίας ενεργειακό πιστοποιητικό»; Η διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί, διότι μόνο προστριβές και προβλήματα και δικαστικές αντεγκλήσεις θα δημιουργήσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 125 και τον επαναϋπολογισμό προστίμου, ουσιαστικά, ορίζεται ότι τα αυθαίρετα, που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους νόμους, αλλά δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο, μπορούν, μεν να υπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει. Αλλά, οι πολίτες, που έχουν υπαχθεί στους εκάστοτε πρότερους νόμους, επιβαρύνονται εκ νέου με αμοιβές πολιτικών μηχανικών, που εκτελούν αυτή την εργασία, κάθε φορά που ψηφίζεται ένας νέος νόμος. Επίσης, αν θέλουν να υπαχθούν στο νέο νόμο, ενώ είχαν κάνει ρύθμιση με τον παλιό και έχουν πληρώσει ήδη μεγαλύτερο ποσό, η διαφορά δεν τους επιστρέφεται. Τα νέα πρόστιμα για τα αυθαίρετα ανέγερσης και διατήρησης, μετά το 2011, μπορεί να είναι αυξημένα, αλλά μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει, όντως, αποτρεπτικά, ειδικά μετά από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Ένα στοιχείο, που επιδέχεται, οπωσδήποτε, νόμοτεχνικής βελτίωσης, διότι αντιφάσκει με την πρόβλεψη ότι, μπορούν παλαιότερα πρόστιμα των νόμων 4014/2011 και 4178/2013, να συμψηφιστούν με τον νέο νόμο, είναι το γεγονός ότι, στο άρθρο 82, δεν αναφέρονται καν στις περιπτώσεις, στις οποίες επιτρέπεται η μεταβίβαση και οι δικαιοπραξίες σε ακίνητα. Τα ακίνητα που υπήχθησαν στους νόμους 4014/2011 και 4178/2013, έστω, εκ παραδρομής, μένουν εκτός δικαιώματος δικαιπραξιών περίπου 1 εκατομμύριο αυθαίρετα που είναι δηλωμένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί, ήδη, 2 δισ. ευρώ.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο άρθρο 139, με το οποίο τακτοποιείται και το θέμα της χωροθέτησης Κέντρων Αποτέφρωσης νεκρών και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, που βρίσκονται στην περιοχή του Ελαιώνα. Με κάθε ευκαιρία, δείχνετε την επιλεκτική σας ευαισθησία. Αυτή τη φορά, αναφορικά με τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών και αναμφισβήτητα αυτή σας η απόφαση σχετίζεται με την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των ετερόδοξων πολιτών και λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας. Με την παρούσα προτεινόμενη διάταξη, δίνετε μια λύση στους προβληματισμούς, που έχουν εγερθεί σχετικά με την γειτνίαση αυτών των εγκαταστάσεων με άλλες που δεν συνάδουν με τη χρήση του χώρου. Παρακείμενα του οικοπέδου, που θα φιλοξενήσει το Αποτεφρωτήριο, υπάρχουν σουπερμάρκετ, γραφείο Οργανισμών, το Χρηματιστήριο και ένα εκκλησάκι, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Δεδομένου ότι για την τελική κατασκευή χρειάζονται εγκρίσεις επί εγκρίσεων, εσείς φροντίζετε να απλοποιείτε τη διαδικασία και να απαλείφετε εμπόδια.

Τέλος, θετικό είναι το άρθρο 147, όπου προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση οικισμού Αναργύρων του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας μετά την ολική κατολίσθηση που είχε υποστεί στις 10/6/2017, καθώς και την πιθανή, όπως φαίνεται, κοινωνική αποκατάσταση και οικονομική ενίσχυση των κατοίκων μέσω ΚΥΑ. Στην ακρόαση φορέων ακούστηκε ότι το πρόβλημα μετεγκατάστασης του οικισμού αυτού είναι χρονίζον και έπρεπε, ήδη, να έχει γίνει, πριν από την κατολίσθηση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, το παρόν νομοσχέδιο νόμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που θα έβαζαν σε τάξη το χάος που επικρατεί στη σχετική νομοθεσία. Εν τούτοις, από την πρώτη στιγμή καθίσταται σαφές ότι πρόθεση σας δεν είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, αφού φροντίζετε να δημιουργείτε νέες δομές, συμβούλιο, συλλογικά όργανα, επιτροπές, με αλληλο-επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και με πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ενημερώσεων, που, ουσιαστικά, η χάρτινη γραφειοκρατία μετατρέπεται σε ηλεκτρονική. Οι δε διατάξεις για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης δεν λύνουν το πρόβλημα που πραγματεύονται, αφού οι επίδοξοι παραβάτες θα γνωρίζουν πως ότι κι αν κάνουν, στο μέλλον, θα μπορούν να το τακτοποιούν με έναν νόμο σαν κι αυτόν, που έρχεται για πολλοστή ώρα, κάθε φορά από μια άλλη κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι οι προτεινόμενες διατάξεις θα οδηγήσουν σε αδυναμία εφαρμογής του παρόντος. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων επαγγελματικών φορέων, κάποιους από τους οποίους ακούσαμε στη δεύτερη συνεδρίαση.

Για τα υπόλοιπα άρθρα και την τροπολογία, θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια. Επίσης, θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό – ακούγοντας την τοποθέτησή του για μερικά άρθρα, τα οποία άλλαξε και άλλα τα άφησε ως έχουν – ξανακοιτάξτε αυτή τη δυνατότητα της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη, γιατί το κρατήσατε μόνο για τις νησιωτικές περιοχές. Εμείς σας είπαμε, ότι αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα, εάν το κάνετε για όλη τη χώρα, για το θέμα της απαρτίας και λοιπών δυσλειτουργιών. Έτσι, θα μπορέσει να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και θα ανακουφιστούν πολλοί συμπατριώτες μας.”

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/Elenh-Zaroylia-H-aykshsh-ths-grafeiokratias-den-vazei-taksh-sto-xaos-ths-an#ixzz4vJ0OhE6H

Exit mobile version