Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πλήγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο νέος τρόπος επιλογής γιατρών

Πλήγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο νέος τρόπος επιλογής γιατρών

Δυσοίωνο μέλλον για τη εντατική θεραπεία προδιαγράφεται στην Ελλάδα. Αιτία, η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας το οποίο κατήργησε την ισχύουσα διαδικασία επιλογής με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων προς εξειδίκευση, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση βάσει λίστας, όπου προκρίνεται απλά ο πιο «γρήγορος» στην υποβολή της σχετικής αίτησης ή ο πιο… τυχερός.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας εκτιμά ότι η κατάργηση της επιλογής των υποψηφίων θα οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Όπως εξηγούν οι εντατικολόγοι, με δεδομένο ότι η Εντατικολογία είναι η μοναδική εξειδίκευση για την οποία ο γιατρός λαμβάνει και αμοιβή, θα εισέλθουν στις ΜΕΘ γιατροί μόνο για βιοποριστικούς λόγους και χωρίς να έχουν ειδικό ενδιαφέρον να υπηρετήσουν σε ΜΕΘ και μετά το τέλος της εξειδίκευσης. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, σημειώνει ότι η διάρκεια της εξειδίκευσης στην Εντατική είναι δύο έτη μετά την ειδικότητα.

Έως τώρα η τοποθέτηση του γιατρού σε κάποια από τις περίπου 110 θέσεις εξειδίκευσης σε ΜΕΘ της χώρας γινόταν ύστερα από συνέντευξη των υποψηφίων από τους διευθυντές των κλινικών. Η τελευταία χρονικά επιλογή έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές την συγκεκριμένη στιγμή. Με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καταργούν αυτή την διαδικασία, αντικαθιστώντας την με τοποθέτηση γιατρών από κατάλογο.

Σύμφωνα με την απόφαση, καταρτίζεται στην οικεία υγειονομική περιφέρεια ηλεκτρονικός κατάλογος ειδικευμένων γιατρών υποψήφιων σε θέσεις εξειδίκευσης και η επιλογή γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρισης στον κατάλογο, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας η σειρά προτεραιότητας θα γίνει ύστερα από… κλήρωση.

Με την νέα διαδικασία στις μονάδες θα μπουν γιατροί για βιοποριστικούς λόγους, αφού για δύο χρόνια θα πληρώνονται για την εξειδίκευση. Δεν θα έχουν όμως ενδιαφέρον για την Εντατική, και επομένως μπορεί ακόμα και να μην περάσουν τις απαιτητικές εξετάσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων.

Σε δέκα χρόνια από σήμερα, πιθανόν να μην υπάρχει η Εντατική όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα, που παρά τη διαχρονική απαξίωσή της, παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που φτάνουν το 75%, ένα ποσοστό ζηλευτό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάριος Τσέρτος, Οδοντίατρος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (Α.Φ. 223)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/plhgma-stis-meth-o-neos-tropos-epiloghs-giatrwn#ixzz4x08SCkdS

Exit mobile version