«ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Νομίζω ότι και το όνομα των ανθρώπων, μία από αυτές τις αλλοιώσεις υπέστη, καθώς και αυτό έγινε όνομα, ενώ πριν ήταν έκφρασις. Με την αφαίρεσιν του γράμματος Άλφα και με την μεταβολήν του τόνου της λήγουσας από οξύτερο σε βαρύτερο.
ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ: Τι εννοείς ;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ιδού τι εννοώ: Το όνομα «άνθρωπος» σημαίνει ότι τα μεν άλλα ζώα τίποτε από όσα βλέπουν δεν μελετούν, δεν συλλογίζονται και δεν αναθρούν … τίποτε ήτοι δεν παρατηρούν με προσοχή… ο δε άνθρωπος άπαξ και δεί κάτι – άπαξ δηλαδή και «όπωπε» κάτι – και αναθρεί και συλλογίζεται ό,τι όπωπε. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο άνθρωπος σωστά ονομάστηκε «άνθρωπος», διότι είναι το μοναδικό ζώον, το οποίον «αναθρεί ά όπωπε», παρατηρεί δηλαδή με μεγάλη προσοχή ό,τι έχει δεί…»
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Σωκράτης, μεταφέροντας μέσα από τον συγκεκριμένο διάλογο την πανάρχαια γνώση της Ελληνικής ονοματοθετήσεως μέσα από την συγκεκριμένη λέξη μας πληροφορεί πως ο «άνθρωπος» ήταν περιφραστικός επιθετικός προσδιορισμός του όντος, το οποίο διέφερε από τα ζώα βασικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε τον νού του και ως προς τις διανοητικές του ικανότητες. Συνεπώς, η διαφορά του ανθρώπου ως προς το ζωικό βασίλειο είναι οι νοητικές ικανότητες. Κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας κοντεύει να εξαλειφθεί. Σε μια εποχή χτισμένη πάνω στην διαφθορά και στα ψέμματα, ο ανθρώπινος νους υποδουλώνεται στις αντίστοιχες συνθήκες.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σύμφωνα με τις διανοητικές του ικανότητες. Όλες οι άλλες λατινογενείς διάλεκτοι, χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο μόνον με την υλική του υπόσταση (την χωμάτινη) (homo, human, home, κ.λ.π.). Πόσο τυχαίο να είναι άραγε πως ο ορισμός διαφέρει μόνο στην Ελληνική γλώσσα; Μήπως η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική, η οποία αναδεικνύει την προτεραιότητα στην οποία πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή του ανθρώπου; Η Χρυσή Αυγή, αποτελεί το λίκνο της Ελληνικής κοινωνίας με «ανθρώπους» που πληρούν όλη την έννοια της λέξεως. Σκόπος μας να το προστατέψουμε και να το διαιωνίσουμε!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-anthrwpos-kata-ton-swkrath#ixzz4xXunIleb