Οι υποτακτικοί των μνημονίων επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα «εξόδου από τα Μνημόνια» με αφορμή την έκδοση ενός ομολόγου που θα κάνουνε στις επόμενες ημέρες.
Όπως είχαμε σημειώσει και στο παρελθόν, το γεγονός της έκδοσης ενός ομολόγου δεν σημαίνει επ’ ουδενί λόγω ότι «βγήκαμε στις αγορές», πόσω μάλλον ότι… βγήκαμε από τα μνημόνια.
Η έκδοση του ομολόγου είναι μια καθαρά μικροπολιτική κίνηση που δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος, παρά μόνο ζημίες από τον αυθαίρετο ορισμό του επιτοκίου, προκειμένου να πανηγυρίζει στα προεκλογικά μπαλκόνια ο Τσίπρας. Συμπίπτει, δε, χρονικά με την λήξη του τρίτου προγράμματος – μνημονίου και τις διαπραγματεύσεις για το τέταρτο.
Σχετικά με το ζήτημα το ινστιτούτο Stratfor εξέδωσε έκθεση, η οποία καταρρίπτει σε όλα της τα σημεία την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ και διαπιστώνει ότι στην πραγματικότητα μετά τον Αύγουστο του 2018 απλώς θα έχουμε ένα πιο… διακριτικό τέταρτο μνημόνιο.
Σας παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα:
«Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν γίνει πλέον εγκάρδιες. Η Ελλάδα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος τους τελευταίους μήνες χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όμως δεδομένου ότι το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πρόωρες συνομιλίες για το τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με διάφορες εφημερίδες και πηγές του Stratfor, η λήξη του προγράμματος δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, καθώς η Ελλάδα πιθανώς να συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια»
«Είναι ασαφές αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική υποστήριξη για τουλάχιστον μία δεκαετία, ακόμη κι αν έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και έχει μειώσει το έλλειμμά της. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη ξανά και η ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7% το 2017 και κατά 2,4% το 2018. Αλλά οι πιστωτές ανησυχούν ότι τα οφέλη δεν θα είναι επαρκή για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το χρέος της, το οποίο παραμένει -περίπου- στο 180% του ΑΕΠ»
«Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών. Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019. Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την μετατροπή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση που ίδρυμα αυτό δημιουργηθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πελάτης του»
Προσπερνώντας την ευγενική χειρονομία του ινστιτούτου προς τον Σύριζα να μιλάει για «ανάπτυξη» την ώρα που μόνο η βιομηχανία λουκέτων αναπτύσσεται στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 το μόνο που μπορούμε όντως να περιμένουμε είναι η έλευση του τέταρτου εθνοκτόνου μνημονίου.
Εκεί ακριβώς έγκειται και ο πραγματικός ανταγωνισμός Σύριζα- ΝΔ, αφού θέλουν να δουν ποιος από τους δύο θα το υπογράψει.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ekthesh-institoutou-stratfor-h-ellada-den-tha-bgei-apo-to-mnhmonio-suriza-k#ixzz4xaFbxW9c