Παιδιά σε κοντέινερ
Στοιβαγμένοι σε κοντέινερ παραμένουν οι μαθητές σε περιοχές που επλήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν από φυσικές καταστροφές.
Η κατάσταση στην Κεφαλλονιά αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου στο Ληξούρι τέσσερα στα έξι σχολεία και στο Αργοστόλι άλλα τρία σχολεία στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ το παραθαλάσσιο προκάτ Λύκειο στο Ληξούρι, για το οποίο έχει γίνει αίτημα για ανέγερση νέου κτιρίου εδώ και χρόνια, «βυθίζεται» στις λάσπες κάθε φορά που βρέχει ενώ τα φύκια από τη θάλασσα φτάνουν μέχρι το προαύλιο.
Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν το νησί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, αφήνοντας τεράστιες ζημιές σε οικήματα και οδικό δίκτυο, υπενθυμίζουν καθημερινά στους κατοίκους του νησιού το πέρασμά τους, μιας και δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καμία ενέργεια αποκατάστασης.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, οι καθηγητές του νησιού καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» ότι πρόσφατα ενημερώθηκαν από την Περιφέρεια, σε επίπεδο δεσμεύσεων βέβαια, για έναρξη των διαδικασιών επιδιορθώσεων στα σχολεία που επλήγησαν από το σεισμό.
Εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και καθηγητών (σ.σ.; η τοπική ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης) έχουν επισκεφτεί τις κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα πέραν δεσμεύσεων.
Στην Ιθάκη τα προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα, ενώ στη Λευκάδα το Γυμνάσιο της Βασιλικής, μετά το σεισμό του 2015 (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν δύο χρόνια), μοιράζει τα μαθήματα σε σχολικές τάξεις και κοντέινερ, καθώς ένα μέρος του σχολείου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίστοιχα και το 5ο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχει μεταφερθεί στο κτίριο του 1ου Δημοτικού, με το «συνωστισμό» των μαθητών να προκαλεί προβλήματα.
Το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνεται πάντα στις φυσικές καταστροφές επιλέγοντας βέβαια την πιο «ανέξοδη» λύση, αυτή του ειδικού ποσοστού για εισαγωγή των υποψηφίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει για τους μαθητές που συνεχίζουν να φοιτούν στα κοντέινερ.