Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα ψέματα του Προϋπολογισμού του 2017 δείχνουν τι να περιμένουμε την νέα χρονιά

Τα ψέματα του Προϋπολογισμού του 2017 δείχνουν τι να περιμένουμε την νέα χρονιά

Μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να βρήκε την ευκαιρία να κάνει (φτηνό) χιούμορ χθες, λέγοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πέρυσι τον Δεκέμβριο ο Τσίπρας έλεγε ότι «από τους Προϋπολογισμούς-παρωδία της Μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους Προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αναφορικά με τις τρεις τελευταίες λέξεις των λεγομένων του.

Ο ίδιος δεσμευόταν ότι φέτος θα ερχόταν η επενδυτική άνοιξη, ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2,7% και ότι δεν θα ελάμβανε κανένα πρόσθετο μέτρο λιτότητας. Χθες ο Χουλιαράκης προσγείωσε τον στόχο στο 1,6%, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονται με ρυθμό κοντά στο 2,5%, ενώ η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο ψήφισε πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων, με μειώσεις συντάξεων το 2019 και αύξηση φόρων το 2020.

Ας θυμηθούμε, όμως, τι έλεγε ο Τσακαλώτος πέρυσι κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2017: «Ο Δεκέμβριος του 2017 είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Μέσα στον Δεκέμβριο θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να υπάρχει και άλλο Eurogroup (για την αξιολόγηση), αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls. Για το σκέλος των δημοσιονομικών στόχων η συζήτηση αφορά και το τι θα γίνει μετά το 2018, αν θα είμαστε στο 3,5%, αν θα μειωθεί ο στόχο ή αν θα είναι 3,5% για λίγα χρόνια και μετά θα μειωθεί».

Αυτά έλεγε ο Τσακαλώτος και δεν πέτυχε ούτε ένα. Η αξιολόγηση έκλεισε τον Ιούνιο με βαριά μέτρα, η Χώρα έχει μείνει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ τα capital controls  που θα καταργούνταν την επομένη του δημοψηφίσματος θα συντροφεύουν τις τράπεζες και το 2019. Όσο για το πλεόνασμα, θα παραμείνει στο θηριώδες 3,5% μέχρι και το 2022. Αυτές ήταν οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης πέρυσι, αντίστοιχη θα είναι και η αξιοπιστία του φετινού Προϋπολογισμού.

Η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και του «Συνταγματικού τόξου» γενικότερα. Φροντίζει κι αυτή να ψεύδεται ασύστολα, θεωρώντας ότι ζούμε στην Χώρα των λωτοφάγων και θα «καταπιούμε αμάσητα» όλα τα ψέματα που θα μας σερβίρει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-psemata-tou-propologismou-tou-2017-odhgos-gia-analogh-sumperifora-kai-to#ixzz4zC1BoUnX

Exit mobile version