Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Την ώρα που στην Τουρκία τα ελληνικά σχολεία εξαφανίζονται, ο Σύριζα δημιούργησε δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Δυτική Θράκη!

Την ώρα που στην Τουρκία τα ελληνικά σχολεία εξαφανίζονται, ο Σύριζα δημιούργησε δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Δυτική Θράκη!

Την ίδια στιγμή που  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το νομοσχέδιο –έκτρωμα για την «τουρκική ένωση Ξάνθης», δέχθηκε αμαχητί την ύπαρξη δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην Ροδόπη και Ξάνθη, στην Τουρκία  τα ελληνικά σχολεία τείνουν να γίνουν  ένα «είδος πολυτελείας» μετά την πολιτική της Άγκυρας που τα εξωθεί με επιστημονικό τρόπο σε κλείσιμο.

Τον Απρίλιο του 2011 με απόφαση δικαστηρίου το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας διέκοψε το έργο τριών ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα. Μόνο έξι σχολεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας παραμένουν ανοιχτά, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε αυτά μαθητών μειώθηκε απότομα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με έρευνα και σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News, ο αριθμός των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της χώρας είχε μειωθεί από 60-70 σχολεία το 1950 σε δέκα στη δεκαετία του 2000, ενώ σήμερα μόνο έξι τέτοια σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός του ελληνικού πληθυσμού που ζει σήμερα στην Τουρκία είναι περίπου 3.000 και βαίνει μειούμενος ενώ η μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη αυξάνεται και πληθύνεται.

Ο επικεφαλής της Ένωσης των Ελληνικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, είπε στην Hurriyet ότι, το μόνο σχολείο που άνοιξε τα τελευταία χρόνια ήταν το νηπιαγωγείο  της Ίμβρου. Το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του στο νησί Ίμβρος στις αρχές του 2017, προσκαλώντας τρία μικρά παιδιά.

Διαβάστε την συνέχεια στο ethnikismos.net

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/thn-wra-pou-sthn-tourkia-ta-ellhnika-scholeia-ejafanizontai-o-suriza-dhmiou#ixzz4zUqoVT92

Exit mobile version