Ερευνες της Αντιτρομοκρατικής σε ένα από τα κρησφύγετα.
Οι μυστικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική για το θαμμένο οπλοστάσιο της οργάνωσης DHKP-C, η ξεχασμένη ιστορία ανεύρεσης καλάσνικοφ και χειροβομβίδων μέσα σε βαρέλι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και η ανάκριση της 51χρονης «Οζγκιούλ» από τον ειδικό εφέτη ανακριτή ρίχνουν φως στην υπόθεση σύλληψης για τρομοκρατία εννέα Τούρκων σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα.
Το χρονικό των ερευνών αρχίζει να ξετυλίγεται πριν από περίπου 20 ημέρες. Στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής έφτασε η πληροφορία ότι ο καταζητούμενος Halil Demir κινούνταν μεταξύ Νέου Κόσμου και Καλλιθέας. Παρότι ο 40χρονος φέρεται να έπαιρνε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης, εντοπίστηκε από μυστικούς αστυνομικούς και τέθηκε υπό επιτήρηση. Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί είδαν με ποιους ανθρώπους ερχόταν σε επαφή, καθώς και ποια σπίτια επισκεπτόταν. Μάλιστα, κατόπιν επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προέκυψε ότι ο Demir ήταν αυτός που είχε νοικιάσει (μέσω της εφαρμογής Airbnb) και τα τρία διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας.
Εκείνο όμως που θορύβησε τους αστυνομικούς ήταν η διαπίστωση ότι ο Demir και ορισμένοι από τους συγκατηγορούμενούς του πήγαιναν με αυτοκίνητο στις παρυφές της Πάρνηθας και συνέχιζαν πεζή μέσα στο πυκνό περιαστικό δάσος, όπου και χάνονταν τα ίχνη τους. Αστυνομικοί που μετέχουν στην έρευνα θεωρούν πιθανό οι συλληφθέντες να έκρυβαν όπλα και πυρομαχικά στο σημείο και μάλιστα, στη διάρκεια της εβδομάδας έγιναν –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– εντατικές έρευνες στην περιοχή σε αναζήτηση του θαμμένου οπλοστασίου. Τον Νοέμβριο του 2013, εξάλλου, λίγους μόλις μήνες μετά τη σύλληψη μελών της DHKP-C σε Χίο και Αττική, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν βρει κρυμμένα στην ίδια περιοχή τέσσερα καλάσνικοφ, δέκα χειροβομβίδες και 750 σφαίρες. Το οπλοστάσιο είχε εντοπίσει τυχαία αλλοδαπός και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Τα όπλα ήταν τοποθετημένα μέσα σε βαρέλι, προσεκτικά θαμμένο στο χώμα. Την έρευνα είχαν αναλάβει αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι είχαν συσχετίσει την υπόθεση με τη δράση της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης της Τουρκίας (DHKP-C). Για τα ευρήματα των ερευνών ενημερώθηκαν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και αποφασίστηκε η άμεση σύλληψη των υπόπτων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν… απρόοπτα παραμονές της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο επιχειρησιακός αρχηγός
Ο Halil Demir, ο οποίος περιγράφεται –σήμερα– ως ο «επιχειρησιακός αρχηγός» των συλληφθέντων σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, είχε αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα το 2001. Το 2013, ωστόσο, το προσφυγικό του καθεστώς ανακλήθηκε και δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Φέρεται άλλωστε ως το άτομο που μεσολάβησε για την προμήθεια των όπλων και πυρομαχικών που είχαν κατασχεθεί σε φουσκωτό ανοικτά της Χίου, στα τέλη Ιουλίου 2013. Από στοιχεία που είχαν τεθεί εκείνη την περίοδο υπόψη του ειδικού εφέτη ανακριτή προέκυπτε ότι ο Demir είχε αγοράσει τα όπλα από «σύνδεσμό» του στην Κρήτη, καθώς και ότι τη 12η Ιουλίου 2013 είχε ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη μαζί με την 51χρονη Fadik A. ή «Οζγκιούλ» (επίσης κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C) σε αναζήτηση «ασφαλούς περάσματος» για τον οπλισμό προς την Τουρκία.
Πλην του 40χρονου Demir, γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο 59χρονος Χασάν Μπιμπέρ. Είχε άμεση ανάμειξη στην υπόθεση της Χίου, ενώ οι τουρκικές αρχές τον καταζητούσαν –ήδη από την άνοιξη του 2013– για την επίθεση με χειροβομβίδα στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα. Το διάστημα της κράτησής του τον είχαν επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού αξιωματούχοι του FBI προκειμένου να τον ανακρίνουν. Στην απολογία του στον ανακριτή (βρίσκεται στη διάθεσή της η «Κ») είχε δηλώσει: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε λαθρέμποροι. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό που μας αγκαλιάζει. Δεν κάνουμε παράνομες πράξεις στο έδαφος της Ελλάδας».
Το αναπάντητο ερώτημα
Στα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα βρέθηκαν πρώτες ύλες για παρασκευή εκρηκτικών, πυροσωλήνες, βιβλία για την κατασκευή δεμάτων «βομβών» καθώς και δεκάδες ψηφιακά πειστήρια. Η επεξεργασία των πειστηρίων θα δώσει απαντήσεις στο ερώτημα «τι σχεδίαζαν οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες;», δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόπειρας επίθεσης με αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.