Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Εφημερίδα “Εμπρός”: Γιατί καταστρέφουν τα παραδοσιακά Ελληνικά σκάφη αλιείας;

Εφημερίδα “Εμπρός”: Γιατί καταστρέφουν τα παραδοσιακά Ελληνικά σκάφη αλιείας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί γενναία την καταστροφή των αλιευτικών σκαφών με παράλληλη κατάθεση της άδειας αλιείας από τους επαγγελματίας ψαράδες ιδιοκτήτες τους. Ενας ψαράς, για παράδειγμα, που «κόβει» ένα σκάφος ηλικίας 20 χρόνων, μήκους 18 μέτρων και ολικής χωρητικότητας 45 τόνων, παίρνει ως αποζημίωση 175.500 ευρώ. Έτσι, κάποιοι ψαράδες επιλέγουν να «σκοτώνουν» τα καΐκια τους.

Αυτό είναι μια ιστορία που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από το 1991 και μέχρι το 2005 σύμφωνα με στοιχεία του Πολιτιστικού Ομίλου Φίλων Παραδοσιακών Σκαφών, 10.000 αλιευτικά σκάφη, στην πλειονότητά τους τρεχαντήρια, έχουν καταστραφεί με συνέπεια να κυριαρχούν πλέον στις ελληνικές θάλασσες τα πλαστικά σκάφη. Παρά τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες προσώπων και φορέων, συνεχίζεται το δια επιδότησης πρόγραμμα της καταστροφής των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάση την κοινής λογικής και με αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα, το εξωφρενικό αυτό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει την γενικότερη καταστροφή που προκαλεί η Γερμανική Ευρώπη στην χώρα μας.

Ένας από τους στόχους αποδόμησης της ελληνικής οικονομίας, είναι η μεθοδευμένη καταστροφή της ελληνικής αλιείας και της ναυπήγησης παραδοσιακών σκαφών που έχει μια ιστορία μεγαλύτερη των 2.000 ετών στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό συνεχίζεται αδιαλείπτως με το Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται αποζημίωση από 6.000 έως και 60.000 σε αυτούς που θα αποφασίσουν να παύσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα, αλλά και σε όσους έχουν κληρονομήσει σκάφη και θέλουν να τα αποσύρουν.

Η προκήρυξη που αποτελεί συνέχεια παλαιότερης, έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να βγει σύντομα, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τους φακέλους τους οι ενδιαφερόμενοι. Επισημαίνεται ότι, στο μέτρο (προς το παρόν) δεν περιλαμβάνονται οι μηχανότρατες που προστατεύονται από το υπουργείο και αποτελούν το πλέον καταστροφικό εργαλείο για το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς με τις δαγκάνες βυθού που διαθέτουν σαρώνουν και σκοτώνουν το γόνο και αποψιλώνουν τις θάλασσες από κάθε ζωντανή ύπαρξη. Είναι φανερό λοιπόν ότι το οτιδήποτε χρησιμεύει για καταστροφή παραμένει, ενώ ό,τι κινείται στα φυσιολογικά για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία πλαίσια, στοχοποιείται πρώτο, και καταστρέφεται.

Στην πραγματικότητα ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να εγκαταλείψουν την αλιεία οι χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες που ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό, να καταστραφεί η μακρόχρονη ναυπηγική μας παράδοση και να μείνει ελεύθερος ο χώρος για τις καταστροφικές μηχανότρατες, τα ιχθυοτροφεία, αλλά κυρίως για τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες αλιευμάτων, η επικράτηση των οποίων είναι ο απώτερος σκοπός όλου αυτού του απεχθούς σχεδιασμού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλους τους παραδοσιακούς τομείς στην Ελλάδα, οι οποίοι βάλλονται ανελέητα. Μιλάμε για το πόλεμο που γίνεται στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στην κτηνοτροφία, στην μελισσοκομία, στην αμπελουργία και όλους τους άλλους παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς της χώρας μας που μας υποχρεώνουν να τους συρρικνώσουμε, ή και να τους καταστρέψουμε προς όφελος των πολυεθνικών.

Τι είχε καταγγείλει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος, με δηλώσεις του στις 17 Μαρτίου 21015 είχε κάνει γνωστό ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -Διεύθυνση Αλιείας- καταστρέφει τα χειροποίητα ξύλινα παραδοσιακά ελληνικά σκάφη, επιλέγοντας μονομερώς την μέθοδο της καταστροφής και καταστρατηγώντας την ευρω-παϊκή πολιτική για το θέμα αυτό, επειδή πιστεύουν ότι έτσι μόνον έρχονται η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις». Είχε εκφράσει τους φόβους του ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι μετέπειτα πράξεις για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρόκειται να συγκλίνουν, με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να θρηνεί 11.500 και πλέον κατεστραμμένα παραδοσιακά ελληνικά κομψοτεχνήματα, με κάποια μάλιστα από αυτά να είναι ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών αλιείας υλοποιείται βάσει κοινοτικής οδηγίας που επιδοτεί την κατάθεση της αλιευτικής άδειας και την καταστροφή του σκάφους ή την χρησιμοποίησή του για άλλο σκοπό, με στόχο τον περιορισμό της αλιείας. Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ν. Καβαλιέρος ως Σύνδεσμος έχουν καταθέσει προτάσεις ώστε τα σκάφη να μην καταστρέφονται, αλλά να αποσύρονται και να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες ότι ο κάτοχός τους δεν θα αλιεύσει ξανά. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι: «Θα μπορούσαν, χωρίς να παραμένουν αλιευτικά, να μετατρέπονται σε σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά ή τουριστικά – επαγγελματικά χωρίς να χάνεται η επιδότηση».

Είναι φανερό ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ελήφθη υπόψη, καθώς στόχος των ελληνόφωνων κυβερνώντων, είναι ΠΑΝΤΑ η καταστροφή και όχι ο σεβασμός και η διατήρηση των παραδοσιακών μας αξιών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός της πρόθεσης, όχι μόνον να καταστρέψουν τα πάντα, αλλά και να τα καταστρέψουν ιδιαίτερα βίαια και απαξιωτικά χρησιμοποιώντας «εργαλεία» ισοπέδωσης όπως οι μπουλντόζες! Οι ολετήρες της Παγκοσμιοποίησης θέλουν να μας δείξουν ότι όλες οι παραδόσεις και οι αξίες μας θα ισοπεδωθούν κάτω από τις «ερπύστριες» της Νέας Τάξης, και φυσικά… θα κοπεί βίαια και το νήμα της βαθιάς ιστορικής σχέσης των Ελλήνων με τη γη και με τη θάλασσα. Το θέμα είναι ΕΝΑ και μόνον ΕΝΑ… Θα τους το επιτρέψουμε;

Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/efhmerida-empros-giati-katastrefoun-ta-paradosiaka-ellhnika-skafh-alieias#ixzz50UARqTA5

Exit mobile version