Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τo Ιράν γίνεται το 2018 μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

Το Ιράν σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες θα ενταχθεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αρχές του 2018, κάτι που αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την στρατηγική εταιρική σχέση Μόσχας-Τεχεράνης, δυο πλουσίων χωρών σε ενεργειακά αποθέματα.

Επίσημος εκπρόσωπος της Τεχεράνης, ο Μπεχρούζ Χασανολφάτ που είναι διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου για την Ευρώπη και Αμερική, δήλωσε ότι το Ιράν αναμένει την ένταξη του στην Ένωση το Φεβρουάριο του 2018. Μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης είναι ήδη το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Κιργιστάν, η Αρμενία και Ρωσία.

Η Ένωση εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού μεταξύ των κρατών μελών. Στην Ένωση έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν η Κίνα, η Ινδία και αφρικανικά κράτη όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Το Βιετνάμ ήδη έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ένωση, ενώ ακόμη και η ΕΕ έχει δείξει ενδιαφέρον για εταιρική σχέση. Επίσης πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, όπως το Περού, αναζητούν καθεστώς παρατηρητή σε αυτή την Ευρασιατική Οικονομική Συμμαχία.

Η Ευρασιατική Οικονομική  Ένωση ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 2015 και θεωρείται από την Ρωσία μια σημαντική οικονομική δύναμη που λειτουργεί ως αντίβαρο στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος ήδη από τον Αύγουστο του 2017 είχε προαναγγείλει την ένταξη του Ιράν στην οικονομική αυτή συμμαχία, είναι βέβαιο ότι η προσέγγιση των δυο χωρών και στον οικονομικό τομέα θεωρείται κρίσιμη στα στρατηγικά σχέδια Μόσχας και Τεχεράνης.  

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-iran-ginetai-to-2018-melos-ths-eurasiatikhs-oikonomikhs-enwshs#ixzz51JwTONrl

Exit mobile version