Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ατελείωτα μέτρα στο σκοτεινό τούνελ των Μνημονίων

Ατελείωτα μέτρα στο σκοτεινό τούνελ των Μνημονίων

Παρά τα παχιά (αλλά ανούσια) λόγια της κυβέρνησης, προάγγελο πολυετών δεσμεύσεων αποτελεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της. Ο χορός των Μνημονίων που άνοιξε το 2010 αργεί πολύ ακόμη να κλείσει.

Από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται νέα μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μεταξύ των μέτρων που είναι προ των πυλών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ που θα φέρει ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Τον ερχόμενο Μάιο θα μάθουμε αν η νέα περικοπή του αφορολόγητου ορίου ενεργοποιηθεί νωρίτερα από το 2019 μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Ήδη, το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του. Οι περικοπές στις συντάξεις, το αφορολόγητο όριο και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι τα πιο «διάσημα» μέτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, σύμφωνα με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά μια απλή, κατανοητή επεξήγηση για το περιεχόμενο του Μνημονίου.

Η διαΝΕΟσις περιγράφει με απλά λόγια τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Όπως σημειώνει στην παρουσίαση, μερικά από τα θέματα τα οποία εμφανίζονται στη λίστα είναι γνωστά και πολυσυζητημένα, αν και όχι πάντα στη σωστή τους διάσταση ή με όλες τις πτυχές τους επαρκώς αναλυμένες.

Για παράδειγμα, όλοι έχουν ακούσει για τα δημοσιονομικά μέτρα, τις αλλαγές στη φορολογία, τις περικοπές στις συντάξεις, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό σε όλους είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα αντίμετρα. Το ΔΝΤ δεν βλέπει να εφαρμόζονται πριν από το 2023 καθώς θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η διαΝΕΟσις υπενθυμίζει ότι για να εφαρμοστούν θα πρέπει τα μέτρα του Μνημονίου να αποδώσουν τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Θα το επαναλάβουμε, όσες φορές κι αν χρειαστεί, ότι τα εθνοκτόνα Μνημόνια έχουν την λογική της κινούμενης άμμου. Όσο περισσότερο κινείσαι μέσα σε αυτά τόσο πιο πολύ βουλιάζεις…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ateleiwta-metra-sto-skoteino-tounel-twn-mnhmoniwn#ixzz51nIvYSEK

Exit mobile version