Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απίστευτο! «Εξαφάνισαν» από όλους τους κινηματογράφους ταινία εναντίον του Στάλιν, παρότι είχε προαναγγελθεί

Απίστευτο! «Εξαφάνισαν» από όλους τους κινηματογράφους ταινία εναντίον του Στάλιν, παρότι είχε προαναγγελθεί

Ακόμη και η «εξαφάνιση» από τις κινηματογραφικές αίθουσες μιας ταινίας που σατιρίζει τον μεγαλύτερο εγκληματία όλων των εποχών, του Στάλιν, δείχνει το μέγεθος επιβολής και καταστολής της αριστερής-κομμουνιστικής ιδεολογικής τρομοκρατίας. Ο λόγος για την κινηματογραφική ταινία «Ο θάνατος του Στάλιν», για την οποία ενώ διαβάσαμε κριτική τόσο στην «Αυγή» όσο και στο «Ποντίκι» (καθώς και στα «Επίκαιρα» την περασμένη εβδομάδα), εντούτοις η συγκεκριμένη ταινία δεν προβάλλεται σε καμία αίθουσα του νομού Αττικής, αλλά και πανελλαδικά παρότι η έναρξη προβολής της είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου!

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο γαλλικό κόμικ των Φαμπιέν Νουρί και Τιερί Ρομπέν, με «σημείο εκκίνησης» τις τελευταίες στιγμές του Ιωσήφ Στάλιν, στις αρχές Μαρτίου του 1953. Έπειτα από ένα βαρύ εγκεφαλικό, ο «πατερούλης» Στάλιν αφήνει τον… μάταιο τούτο κόσμο και αμέσως ξεκινά η μάχη της διαδοχής μεταξύ των μελών της ηγετικής κλίκας. Η ταινία συνδυάζει την «λογική» των κόμικς με χαρακτήρες-καρικατούρες και ισοπεδωτικό βρετανικό χιούμορ, που θυμίζει κάτι από την παράδοση των Μόντι Πάιθον.

Ο Στιβ Μπουσέμι στον ρόλο του Χρουστσόφ είναι η κεντρική φιγούρα αυτής της οπερετικής μάχης διαδόχων. Στην σκηνοθεσία είναι ο Σκωτσέζος Αρμάντο Ιανούτσι, με μακρά θητεία στην βρετανική τηλεόραση, και με καταγωγή, όπως προδίδει το όνομά του, από την Ιταλία, καθώς οι Ναπολιτάνοι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Γλασκώβη την δεκαετία του ’50.

Μπορεί η ταινία να ονομάζεται «Ο θάνατος του Στάλιν», αλλά στην πραγματικότητα έχουμε «τον θάνατο» της ταινίας αυτής, αφού δεν πρόκειται να προβληθεί πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ανθρώπου που ήθελε να δει αυτό το έργο με κάποιον εκπρόσωπο του κινηματογράφου, στον οποίο προοριζόταν να προβληθεί η ταινία, αναφέρθηκε ότι βγήκε εκτός προγράμματος και δεν υπάρχει ούτε στα προσεχώς, χωρίς να γνωρίζει κάτι περισσότερο για την περαιτέρω τύχη της!

Όταν αυτά συμβαίνουν με τον Στάλιν (ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής αποτελεί έναν πολύ βολικό «αποδιοπομπαίο τράγο», στον οποίο ρίχνουν όλα τα εγκλήματα του κομμουνισμού οι πάσης φύσεως αριστεροί, αφήνοντας στο απυρόβλητο τόσο τους προκατόχους του όσο και τους επιγόνους του), μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί με μια ταινία που θα κρίνει αρνητικά άλλους κομμουνιστές εγκληματίες, όπως ο Λένιν και το Τρότσκι.

Μπορεί ο Στάλιν να πέθανε, αλλά η νοοτροπία του σταλινισμού και της λογοκρισίας που τον διέπει επιβιώνει μια χαρά. Ο Στάλιν «εξαφάνιζε» από φωτογραφίες άλλους «συντρόφους», οι οποίοι είχαν την ατυχία να πέσουν σε δυσμένεια. Οι ιδεολογικοί επίγονοί του απλώς «εξαφανίζουν» ταινίες που γελοιοποιούν τον «πατερούλη»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apisteuto-ejafanisan-apo-olous-tous-kinhmatografous-tainia-enantion-tou-sta#ixzz53IbQUTBw

Exit mobile version