Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η κατακρεούργηση μιας διαφήμισης μπλούζας που θεωρήθηκε «μη πολιτικώς ορθή» και «ρατσιστική»

Η κατακρεούργηση μιας διαφήμισης μπλούζας που θεωρήθηκε «μη πολιτικώς ορθή» και «ρατσιστική»

Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην παράνοια που διέπει την «πολιτική ορθότητα». Μια απ’ αυτές τις πτυχές της παράνοιας έχει να κάνει με την «ανακάλυψη ρατσιστικών φαινομένων» σε άσχετα στιγμιότυπα της καθημερινότητας.

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συμβαίνει και με την εταιρεία ενδυμάτων H&M, η οποία ζήτησε συγγνώμη για διαφήμισή της στην οποία εμφανιζόταν ένα μικρό μαύρο αγόρι να φορά μια μπλούζα που έγραφε «Η πιο κουλ μαϊμού στην ζούγκλα» (Coolest Monkey in the Jungle) και ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εν λόγω ρούχο από τα καταστήματά της. «Όχι μόνον αποσύραμε τη διαφήμιση, αλλά και το ρούχο», ανέφερε η H&M στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Η διαφήμιση, όμως, είχε ήδη προκαλέσει επικρίσεις από πολλούς σταρ, οι οποίοι την κατήγγειλαν ως «ρατσιστική». Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα φωτομοντάζ που έδειχνε το αγόρι της διαφήμισης να φοράει κορώνα. «Ως Αφροαμερικανοί, πρέπει πάντα να σπάμε τα στερεότυπα, να αποδεικνύουμε ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθος και να εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά για να αποδεικνύουμε ότι είμαστε μέλη της κοινωνίας, αλλά αυτό μας αρέσει γιατί τα οφέλη τελικά είναι τόσο ωραία!» προσέθεσε ο σταρ του NBA.

Ο Καναδός τραγουδιστής της ποπ The Weekend, που το 2017 συνεργάστηκε σε δύο κολεξιόν με την H&Μ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να το επαναλάβει. «Ξύπνησα σήμερα το πρωί σοκαρισμένος και ντροπιασμένος από αυτήν τη φωτογραφία. Είμαι βαθιά προσβεβλημένος και δεν θα πρόκειται να ξανασυνεργαστώ με την h&m», τόνισε. Η σουηδική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατανοεί πλήρως και συμφωνεί με την αντίδραση του The Weekend. «Λυπούμαστε βαθιά που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία και επίσης μετανιώνουμε για το σλόγκαν», ενώ προσέθεσε ότι θα φροντίσει να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρεία ένδυσης βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση. Το 2014 η ισπανική εταιρεία Zara αναγκάστηκε να αποσύρει μια παιδική μπλούζα η οποία είχε πάνω της ένα κίτρινο αστέρι που έμοιαζε με αυτό που οι ναζί είχαν αναγκάσει τους Εβραίους να φορούν. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία καλλυντικών Dove απέσυρε διαφήμισή της που θεωρήθηκε ρατσιστική. Πριν από λίγα χρόνια τα πατατάκια Popchips χρησιμοποίησαν τον ηθοποιό Αστον Κούτσερ σε διαφήμισή τους ως εξής: το πρόσωπό του ήταν βαμμένο σκούρο και ο ίδιος υποδυόταν έναν Ινδό, ο οποίος αναπαρήγε όλα τα (λεγόμενα) στερεότυπα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη εθνότητα. «Αγανάκτηση» είχε επικρατήσει και όταν η εταιρεία καλλυντικών Nivea καλούσε τους Αφροαμερικανούς επίδοξους πελάτες της «να εκπολιτιστούν», όπως ήταν το σλόγκαν της καμπάνιας της.

Ας επανέλθουμε, όμως, στην συγκεκριμένη διαφήμιση που προκάλεσε τέτοιον σάλο. Η εταιρεία όχι μόνο απέσυρε την διαφήμιση, αλλά και το επίμαχο ρούχο που απετέλεσε «την πέτρα του σκανδάλου». Το στερεότυπο της «πολιτικής ορθότητας» επί του προκειμένου, έχει ως εξής: Μια μπλούζα με επιγραφή «Η πιο κουλ μαϊμού στην ζούγκλα» έχει αναμφίβολα ρατσιστικό υπόβαθρο και ανάλογα χαρακτηριστικά. Πώς συμβαίνει αυτό; Απλούστατα, όταν βάζεις ένα μαύρο παιδάκι να την φορέσει. Τι συμβαίνει τότε; Τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των «αντιρατσιστών» έντρομα «ανακαλύπτουν» ότι αυτομάτως οι λέξεις «μαϊμού» και «ζούγκλα» έχουν ως στόχο να εξαφανίσουν (ή έστω να μειώσουν) την αναμφισβήτητη ανθρώπινη ιδιότητα όλων όσων είναι μαύροι… Με απλά λόγια, απαγορεύεται ένας μαύρος να φοράει μπλούζα με γραμμένες λέξεις «κλειδιά» όπως «μαϊμού», «ζούγκλα», «πίθηκος», «γορίλας», «χιμπατζής», «ουρακοτάγκος», «Κινγκ Κονγκ», κ.τ.λ. γιατί αυτομάτως δημιουργούνται αρνητικοί συνειρμοί, που οδηγούν στον… ρατσισμό.

Εννοείται, ότι με το ίδιο (φαιδρό) σκεπτικό απαγορεύεται η απεικόνιση ενός μαύρου ανθρώπου να κρατά μια μπανάνα, γιατί τα… μυαλά των «αντιρατσιστών» θα θεωρήσουν αυτομάτως ότι αυτή η εικόνα δημιουργεί «ρατσισμό». Οι ίδιοι, δηλαδή, οι «αντιρατσιστές» φροντίζουν, επί της ουσίας, να προσβάλλουν τους μαύρους συνανθρώπους μας με κάτι τέτοιες ανοησίες, καθώς έστω και έμμεσα, αυτοί είναι που τους ταυτίζουν με τις μαϊμούδες και τα υπόλοιπα υποείδη τους.

Εννοείται, ότι εάν το παιδί-μοντέλο της διαφήμισης ήταν λευκού χρώματος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις λέξεις «μαϊμού» και «ζούγκλα» και κανένα αρνητικό στερεότυπο «ρατσισμού» δεν θα έβγαινε στην επιφάνεια. Ένα συγκεκριμένο ρούχο αποσύρθηκε άμεσα από την αγορά («πετάχτηκε στα σκουπίδια», κατά το κοινώς λεγόμενον) επειδή τα «σαΐνια» του «αντιρατσισμού» ανακάλυψαν ότι εμπεριέχει προσβλητικά μηνύματα «ρατσισμού» προς τους μαύρους.

Τελικά, οι «αντιρατσιστές» είναι οι χειρότεροι (και πιο επικίνδυνοι) ρατσιστές πάνω στην γη…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-katakreourghsh-mias-diafhmishs-mplouzas-pou-thewrhthhke-mh-politikws-orth#ixzz53yctBkbx

Exit mobile version