Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Το σκοπιανό πρόβλημα σε διεθνές και Ελληνικό επίπεδο

Το σκοπιανό πρόβλημα σε διεθνές και Ελληνικό επίπεδο

Έχουν ειπωθεί πολλά εδώ και εικοσιπέντε χρόνια που εκκρεμεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Το συγκεκριμένο άρθρο όμως δεν έχει σκοπό να αναλύσει τα λεγόμενα των «μακεδονομάχων» της αστικής δεξιάς ούτε τις διεθνιστικές ρητορικές της αριστεράς, αλλά σκοπεύει σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να έχει μια αντικειμενική άποψη επί του θέματος και να καταλήξει σε χρήσιμα για την πολιτική του σκέψη συμπεράσματα.

Η πολιτική κατάσταση των Σκοπίων

Ο Ελληνικής καταγωγής, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφσκι υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της «μακεδονικότητας» των Σκοπιανών. Ωστόσο παρά την φιλοδυτική εκκίνηση της πορείας του ως πρωθυπουργού το 2006, τα τελευταία χρόνια φάνηκε να έχει προσεγγιστεί από τον Ρωσικό παράγοντα γεγονός που μάλλον του στοίχησε και την απώλεια της θέσης του το 2016 μετά από έντονη πολιτική και εθνική κρίση στο κράτος των Σκοπίων. Διάφορα Ρωσικά Think Tanks μάλιστα είχαν υποστηρίξει εκείνη την εποχή πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαλύουν την «μακεδονία». Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τον μεταβατικό πρωθυπουργό Ντιμιτριέφ, φαίνεται να έχει κάνει 100% στροφή προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προσπαθώντας να διατηρήσει την εύθραυστη ισορροπία του κρατιδίου του.

 Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Για να ενταχθεί το κρατίδιο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε η τελευταία να αποσύρει το βέτο που άσκησε το 2008 ενάντια στην ένταξη των  Σκοπίων ως «μακεδονία». Σκοπός μάλιστα του κρατιδίου αλλά και των Η.Π.Α. είναι η ένταξη του στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον Ιούνιο.

Συνοπτικά οι θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών: Οι Ρώσοι στηρίζουν την «μακεδονικότητα» των Σκοπίων εφόσον δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και επιχειρούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στον σλαβόφωνο πληθυσμό. Οι Η.Π.Α. επιθυμούν οπωσδήποτε να έρθουν σε συμφωνία η Ελλάδα με τα Σκόπια ανεξαρτήτως ονομασίας, προκειμένου τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια διεκδικούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ διατηρώντας το όνομα «μακεδονία», ωστόσο πιέζονται χρονικά από τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν εντός τους. Η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μόνο με υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό όσον αφορά τον όρο «μακεδονία»

Ανάλυση επί των θέσεων των Ελληνικών κυβερνήσεων

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει πως αν ο όρος «μακεδονία» αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό του συνολικού ονόματος του γειτονικού κρατιδίου θα συμφωνήσουν με την ένταξη του τελευταίου στο ΝΑΤΟ. Εδώ όμως είναι το μεγάλο λάθος που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την Ελλάδα. Ακόμα και αν συμφωνηθεί ο όρος «μακεδονία» ως γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν θα αποτελεί τέτοιος αλλά εθνικός προσδιορισμός. Αν υποθέσει κανείς για παράδειγμα ότι συμφωνείται ο όρος «άνω μακεδονία», πώς θα προσδιορίζονται εθνικά οι πολίτες του κράτους αυτού; Μα φυσικά «μακεδόνες».

Επομένως καμία σύνθετη ονομασία η οποία θα περιέχει τον όρο «μακεδονία» δεν προστατεύει την Ελληνική Μακεδονία από τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, αφού είτε άνω, είτε νέα «μακεδονία» ονομαστούν πάντα θα τίθεται το ερώτημα του που ανήκει και γιατί ανήκει εκεί η κάτω, η παλαιά, η όπως αλλιώς «μακεδονία». Τέλος, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με οποιαδήποτε ονομασία περιέχει τον όρο «μακεδονία» θα τους μετατρέψει σε de facto συμμάχους της Τουρκίας, η οποία ήδη είναι μέλος του ΝΑΤΟ και προφανώς δεν είναι τυχαίο που υποστηρίζει θερμά την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό.

Κριτική επί των Ελληνικών κυβερνήσεων

Δυστυχώς όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν από την χώρα από την έναρξη του σκοπιανού ζητήματος μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται από δειλία και αδιαφορία. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αφού όλες φοβούνταν το πολιτικό κόστος. Όλες οι κυβερνήσεις έδειξαν ότι ενδιαφέρονταν μόνο για την διατήρηση της εξουσίας και «φόρτωναν» το ζήτημα στους επόμενους. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι κάτι που θα μπορούσε να επιλυθεί υπέρ της Ελλάδος, όντας ισχυρότερη χώρα,  όμως καμία κυβέρνηση δεν έδειξε την απαραίτητη βούληση. Αυτή η αδιαφορία οδήγησε στην κατάσταση όπου σήμερα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα το χειριστεί μια αριστερή, διεθνιστική και εθνικά αδιάφορη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Γραικός Φώτιος

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-skopiano-problhma-se-diethnes-kai-ellhniko-epipedo#ixzz549cMPVmb

Exit mobile version