Ιερατική Σύναξη των ιερέων της επαρχίας Αιγιαλείας έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιεράρχη Αμβρόσιου, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας επείγον θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων με την προσωνυμία «Μακεδονία».
Στην ομιλία του, ο Εθνικός Ιεράρχης τόνισε τα εξής:
«Σας καλώ να ξεσηκωθούμε! Όλοι οι Αιγιαλείς, όλοι οι Έλληνες! Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αγώνες των Μακεδονομάχων πηγαίνουν χαμένοι! Η Ιστορία μας μολύνεται!
Γι’ αυτό και εγώ σήμερα, από την ιστορική Βοστίτσα, σας ζητώ, αδελφοί μου και παιδιά μου εν Κυρίω, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας! Να πούμε το δικό μας «όχι» ώστε να αποτραπεί η παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων!
Είναι κάτι που οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και στις επόμενες γενιές. Θέλω να γνωρίζετε πως έπειτα από αυτόν τον αγώνα, έπειτα από αυτήν την επανάσταση, δεν θα βγούμε χαμένοι. Το όνομα του Θεού θα δοξαστεί!».
Ακολούθησε ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν άπαντες οι ιερείς:
«Στράβων: ΄΄Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία΄΄.
Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερεις χιλιάδες χρόνια. Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια.
Όμως, το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.
Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος της Μακεδονίας είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με τη δράση του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι μεγαλούργησαν υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιό τους για την πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα του τότε γνωστού κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ο Συμεών και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοποι της πόλεως και γεννήθηκαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι ιεραπόστολοι και φωτιστές των Σλάβων.
Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα.
Προχθές μάλιστα η αλβανική ιστοσελίδα «infoshqip.com», επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει ότι η επωνυμία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» θα είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.
Μάλιστα, το αλβανικό Μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ως Νεομακεδονική ή της εκκλησίας των Σκοπίων ως «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας».
Σήμερα λοιπόν παρατηρείται μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όλοι οι φορείς των πολιτικών κομμάτων αλλά και πρόσωπα που σημάδευσαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας καθημερινά κάνουν δηλώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα.
O μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ιστορικό στέλεχος άλλοτε της Αριστεράς καλεί την Κυβέρνηση να μείνει πιστή στην εθνική γραμμή που αποφάσισε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει πως «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του είπε: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».
Η Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν πρόκειται περί επιβουλής κατά των προαιώνιων ιδανικών του Έθνους μας, παρά τω πλευρώ του οποίου βρέθηκε πάντοτε πρόμαχος.
Γνωρίζει το καθήκον και το ιερό και ιστορικό χρέος αυτής και θα το πράξει, όπως απ’ αρχής μέχρι σήμερον ευσυνειδήτως και επιμελώς το έπραξε.
Διά τούτο αποφασίζομε:
Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι Ελληνική και μόνον.
Εκφράζομε την έντονη αγωνία και ανησυχία μας για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και καταδικάζομε όλες τις μεθοδεύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μία λύση του θέματος εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και θα θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα.
Συντασσόμεθα απολύτως και υποστηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΙΣ ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Εφιστούμε την προσοχή και την εγρήγορση του ευσεβούς Ορθοδόξου Χριστιανικού πληρώματος διά το εθνικής και μεγίστης ιστορικής σημασίας θέμα.
Προτείνουμε:
Να πραγματοποιηθεί πορεία των κληρικών της Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ημέρα συζήτησης του εθνικού μας θέματος, και ώρα 12 το μεσημέρι, στην οδό Μητροπόλεως του Αιγίου, η οποία θα εκκινήσει από τα φανάρια στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Σολωμού και θα καταλήξει στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Την ίδια ώρα να κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών του Αιγίου. Επίσης την ημέρα αυτή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες των Ιερών Ναών της πόλεως.
Μετά το πέρας της πορείας οι ιερείς να μεταβούν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων διά μία ώρα με σκοπό να διανείμουν φυλλάδια στους διερχομένους οδηγούς.
Καλούμε σε γενικό συλλαλητήριο εντόνου διαμαρτυρίας και εθνικής αγωνιστικότητας όλους τους φορείς της περιφέρειάς μας μαζί με τον θεοφιλή λαό της Αιγιαλείας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 μετά την Θεία Λειτουργία και ώρα 11π.μ. στην κεντρική πλατεία του Ιερού Ναού Φανερωμένης.
Στο πλαίσιο αυτό να εκτυπωθούν φυλλάδια διαφωτιστικά ως προς το θέμα και να διανεμηθούν σε όλο το λαό μας προς ενημέρωση και αφύπνισή του.
Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα στα ΜΜΕ και να διαβαστεί την ημέρα του συλλαλητηρίου.
πηγήhttps://ethnikismos.net/2018/01/13/εθνικοσ-ιεραρχησ-αμβροσιοσ-οχι-στην-π/