Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χρίστος Χρίστου: «Επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος – Κύπρου»

Χρίστος Χρίστου: «Επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος - Κύπρου»

Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) παραχώρησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, την οποία παραθέτουμε αναλυτικά πιο κάτω:

Ερ: Προτείνετε ενιαίο κράτος και αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Στην ουσία δηλαδή, να καταργήσουμε τις συμφωνίες κορυφής, τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν συναντούσατε τον ΓΓ του ΟΗΕ τί θα του λέγατε και τί θα του προτείνατε;

Απ: Εκείνο που θα προτείναμε στον ΓΓ του ΟΗΕ όπως και κάθε εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού είναι να αναγνωρίσει το πρόβλημά μας το οποίο εμείς τοποθετούμε ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Υπάρχουν άλλωστε ψηφίσματα του ΣΑ που μιλούν ακριβώς για το πρόβλημα εισβολής και κατοχής που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Άρα λοιπόν δεν είμαστε εκτός πλαισίου διεθνών οργανισμών με αυτό που ζητούμε. Αντιθέτως, 43 χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν οδηγήσει ακριβώς στο απολύτως τίποτε. Η πλευρά μας δεν έχει καταφέρει, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία για το Κυπριακό, να αντλήσει τα οποιαδήποτε ωφελήματα. Χρειάζεται λοιπόν να ανασκοπήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία μας ως πολιτική ηγεσία και να χαράξουμε μια νέα γραμμή, μια νέα στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού.

Ερ: Με ή χωρίς τον ΟΗΕ;

Απ: Με τον ΟΗΕ φυσικά.

Ερ: Μα ο ΟΗΕ δεν συμφωνεί με τη λύση του ενιαίου κράτους που εσείς προτείνετε.

Απ: Αυτή είναι η άποψή σας και η άποψη που έχει διαμορφώσει αρκετός κόσμος στην Κύπρο, διότι αυτό μεταφέρουν οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας (στον ΟΗΕ). Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, πολύ πρόσφατα, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το εν λόγω βήμα και να καταγγείλει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή εις βάρος της Κύπρου. Ο ΟΗΕ, όπως και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή χώρα, θα κατανοήσει το πρόβλημα εάν εμείς το μεταφέρουμε σωστά. Εάν εμείς αποφεύγουμε να αναφερθούμε στην ουσία του ζητήματος και επιμένουμε να αποκαλούμε το κυπριακό πρόβλημα ως μια δικοινοτική διαφορά, τότε θα στείλουμε λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Κανένας σήμερα στην Κύπρο, ο οποίος έχει χειριστεί το Κυπριακό, δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι το 1977 που υπογράφηκαν οι πρώτες συμφωνίες κορυφής.

Ερ: Ήταν λάθος εκείνες οι συμφωνίες κορυφής 77-79;

Απ: Εμείς θεωρούμε ότι ήταν σε λάθος πορεία. Τότε, το 1977 συζητήθηκε η ομοσπονδία, αλλά όχι με τη διζωνική, δικοινοτική μορφή που υιοθετήθηκε αργότερα, τη δεκαετία του ’80. Όμως η Κύπρος το 1977 βρισκόταν σε μια κατάσταση τραγική. Σήμερα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα όσα συζητήθηκαν το 1977 ανήκουν μόνο στην ιστορία. Και έχουμε το δικαίωμα ως λαός, ως πολιτεία και ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, να χαράξουμε εμείς από δω και μπρος ποια θα είναι η πορεία μας προς το μέλλον και όχι να μας την επιβάλλουν. Εμείς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιώσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Με κανέναν τρόπο δεν θα νομιμοποιήσουμε τον Αττίλα.

Ερ: Λέτε να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς λύση του Κυπριακού;

Απ: Είναι πολύ απλό, όπως έγινε με τα ιρακινά στρατεύματα στο Κουβέιτ. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε περισσότερους συμμάχους και να τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας όπως πρέπει να είναι, θεωρώ ότι θα αρχίσει να ασκείται πίεση προς την Τουρκία. Όχι γιατί οι διεθνείς οργανισμοί θα μας συμπαθήσουν ή θα μας αγαπήσουν περισσότερο από την Τουρκία – μάλλον το αντίθετο συμβαίνει – αλλά γιατί αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί δεδομένα, τα οποία η ηγεσία του τόπου και το ΥΠΕΞ μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν επιλύσουμε το Κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ, εμείς θεωρούμε ότι θα δικαιώσουμε την κατοχή και θα δημιουργήσουμε προηγούμενα τα οποία σε βάθος χρόνου θα έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί υποχείριο της Άγκυρας και σε κάποια χρόνια να υπάρξει πλήρης τουρκοποίηση.

Ερ: Το γεγονός ότι με τις δικές σας απόψεις συμφωνούν κάποια τ/κ κόμματα, όπως το ΚΕΕ, το κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων και εν μέρει το ΔΚ του Σερντάρ Ντενκτάς πώς το σχολιάζετε;

Απ: Μου είναι αδιάφορο το τί πράττουν αυτά τα κόμματα γιατί για μένα κόμματα στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν θεσμοί στα κατεχόμενα. Άρα δεν θα αναγνωρίσω σε αυτούς ακόμα και το δικαίωμα, ειδικά το κόμμα των εποίκων, να έχουν πολιτικές θέσεις. Για να υπάρχουν κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να υπάρχει κράτος αναγνωρισμένο και στα κατεχόμενα υπάρχει ένα παράνομο καθεστώς που η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών αυτού του πλανήτη δεν αναγνωρίζει.

Διαβάστε την συνέχεια στο elamcy.com

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/christos-christou-epanafora-tou-eniaiou-amuntikou-dogmatos-ellados-kuprou#ixzz54NVjqvNW

Exit mobile version