Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας στην δίκη της Χρυσής Αυγής – Αρχίζει η διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων

Δύο έτη και εννέα μήνες έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η πρώτη συνεδρίαση έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου 2015.
Επί πέντε μήνες η διαδικασία αφιερώθηκε στην εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ενώ ο τελευταίος εξετάστηκε κατά την συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην Δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο.

Η κατάθεση του Μπενετάτου περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές περί επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής σε «μετανάστες και αριστερούς», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

Αναφέρθηκε σε: «καταγγελίες που έφταναν στην δημοτική μας παράταξή ότι Χρυσαυγίτες κάνουνε ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες… μπροστά από τα Village του Ρέντη ανέβαιναν σε λεωφορεία και κατέβαζαν τους αλλοδαπούς.

Εις.: Οι καταγγελίες αυτές ήτανε γραπτές;
Μ: Όχι, προφορικά γινότανε σε μας.
Εις: Έχουν γίνει μηνύσεις; Προχώρησαν δικαστικά;
Μ: Δεν γνωρίζω…»

Το υπόλοιπο κομμάτι της κατάθεσης του Μπενετάτου δεν είχε ποινικό ενδιαφέρον, παρά μόνο προπαγανδιστικό χαρακτήρα.

Έτσι, ισχυρίστηκε ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής το 2012-2013 προκαλούσε δήθεν φόβο στους κατοίκους της Νίκαιας και τους θύμιζε την περίοδο της Κατοχής!

Δεν μπόρεσε να εξηγήσει όμως για ποιον λόγο οι κάτοικοι της Νίκαιας όχι μόνο δεν φοβούνταν, αλλά συνέρρεαν κατά χιλιάδες στις εκδηλώσεις και τις διανομές τροφίμων που έκανε εκείνη την περίοδο το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Η δε στήριξή τους στο Εθνικιστικό Κίνημα παραμένει πολύ ισχυρή μέχρι και σήμερα, ακόμα και μετά τις άδικες διώξεις και τους ατελείωτους τόνους λάσπης.

Ο «δημοκράτης» Μπενετάτος είπε ότι το 2012 ζήτησε να μην επιτραπεί στο κόμμα της Χρυσής Αυγής να καταθέσει στεφάνι κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διότι «αυτό συνιστά μεγάλη πρόκληση για τους δημοκρατικούς πολίτες».

Επιπλέον, κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή επειδή τον Απρίλιο του 2013 «μέλη της επισκέφθηκαν το Γενικό Κρατικό Νίκαιας για να μοιράσουν τρόφιμα και ρούχα σε Έλληνες ασθενείς»! Το χαρακτήρισε ρατσιστική κίνηση την οποία κάποιοι γιατροί την κατήγγειλαν στον Εισαγγελέα.

«Είχε κάποια συνέχεια αυτή η καταγγελία;» ρώτησε η Πρόεδρος κ. Λεπενιώτη.
«Δεν γνωρίζω», απάντησε ο μάρτυρας.

Ο Μπενετάτος, κατηγόρησε ψευδώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής ότι «το 2012 ζήτησε να πληροφορηθεί τα στοιχεία (σ.σ. δηλ. τα ονόματα) των αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων της χώρας».

Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος με ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό ζήτησε να μάθει μόνο τον αριθμό και τις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών τέκνων που έχουν γίνει δεκτά στους παιδικούς σταθμούς των δήμων της χώρας.

Τούτο δε, το έπραξε μετά από παράπονα χιλιάδων Ελλήνων γονέων που έβλεπαν οι διαθέσιμες θέσεις να καλύπτονται σε τεράστιο ποσοστό από παιδιά αλλοδαπών, ενώ οι δικές τους αιτήσεις απορρίπτονταν μαζικά.  

Ο μάρτυρας κατελήφθη από πλήρη αμηχανία όταν το Δικαστήριο του ζήτησε να καταθέσει τα στοιχεία που γνωρίζει για εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Μιχαλολιάκου σε έκνομες ενέργειες.

Απάντησε ότι ο κ. Μιχαλολιάκος σχετίζεται με τις έκνομες ενέργειες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο (υπόθεση Φύσσα, αλιεργάτες και ΠΑΜΕ), διότι «τις γνώριζε»!

«Από πού προκύπτει αυτό;» τον ρώτησε η Πρόεδρος.
«Θεωρώ ότι γνώριζε, διότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί όπως το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. Ο Αρχηγός είναι ισόθεος και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να το γνωρίζει».

Άρα ο μάρτυρας δεν καταθέτει κάτι το οποίο γνωρίζει ο ίδιος, αλλά απλά το υποθέτει.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Αρχηγός και οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής διώχθηκαν με βάση αυθαίρετες θεωρίες και εικασίες των πολιτικών τους αντιπάλων…

Στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, θα ολοκληρωθούν οι σχολιασμοί εκ μέρους των δικηγόρων των δύο πλευρών (πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης) σχετικά με το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων πολιτικής αγωγής.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου θα αφιερωθεί στην εξέταση διαφόρων αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους όλο αυτό διάστημα των τελευταίων 2 ετών και για τα οποία το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει απόφαση. Τα αιτήματα αυτά αφορούν ζητήματα όπως είναι η διενέργεια αυτοψίας, η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων και άλλα όμοια.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το σκέλος, το Δικαστήριο αναμένεται να προχωρήσει στο στάδιο των «αναγνωστέων εγγράφων», δηλαδή στην εξέταση όλου του γραπτού και ψηφιακού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες, SMS, τηλεφωνικές επικοινωνίες, συνομιλίες κλπ.) που έχει συμπεριληφθεί στην δικογραφία.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ογκώδες υλικό, η εξέταση του οποίου από το Δικαστήριο και τους λοιπούς παράγοντες της δίκης θα απαιτήσει ικανό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης.

 

πηγή

Exit mobile version