Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάριζε το όνομα της Μακεδονίας στους σκοπιανούς

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάριζε το όνομα της Μακεδονίας στους σκοπιανούς

Μια φορά πατριδοκάπηλος, πάντοτε πατριδοκάπηλος…

Πριν από λίγες μέρες ο Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει μια ολοκληρωτική κωλοτούμπα στο ζήτημα της Μακεδονίας ΜΑΣ, όταν είδε την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Προσπάθησε να καρπωθεί την τεράστια επιτυχία μιας Μεγαλειώδους Λαϊκής Διαδήλωσης, την οποία ο ίδιος σνόμπαρε χαρακτηριστικά με το να πάει για…σκι.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που έρχεται σε «σύγκρουση» με αυτά που πραγματικά πιστεύει. Ο πατριδοκάπηλος νυν αρχηγός της ΝΔ είχε δώσει το 1993 μια συνέντευξη στο περιοδικό «Ε» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», όπου γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπάρχουν οι εξής δυο ερωταπαντήσεις:

«Δημοσιογράφος: Την έξαρση του εθνικισμού (ή πατριωτισμού κατ’ άλλους) γύρω από το μακεδονικό πως την κρίνετε;

Μητσοτάκης: Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και δικαίως. Έχει μεγάλη σημασία και για μένα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής. Η δική μου εντύπωση (και το λέω με βαριά καρδιά) είναι ότι το μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας. Η υγιής και ομαλή ένταξή μας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης είναι, κατά την γνώμη μου, το πρώτο θέμα. Το μακεδονικό είναι σημαντικό όχι αυτό καθεαυτό, αλλά για την συμβολικότητά του. Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι το όνομα μπορεί να επιφέρει επεκτατικές τάσεις των Σκοπίων προς τον Νότο έχει κάποια βάση, αλλά εγώ δεν το βλέπω ως ορατό ενδεχόμενο.

Δημοσιογράφος: Ο παράγων κοινή γνώμη ποιο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής;

Μητσοτάκης: Ρόλο σημαντικότατο και περιοριστικό! Η κυβέρνηση παίρνει μια στάση που ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινής γνώμης. Είμαι απόλυτος στο ζήτημα αυτό. Η ύπαρξη ενός ρεύματος εθνικισμού (και δεν χρησιμοποιώ τον όρο αξιολογικά) είναι περιοριστική για μια κυβέρνηση. Και τούτο διότι γνωρίζει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα διαφορετικό από εκείνο που προσδοκά η κοινή γνώμη δεν θα γίνει αποδεκτό. Αυτό είναι προβληματικό, διότι η Ελλάδα ξεκινά διαπραγματευτικά με μια απόλυτη θέση. Η θέση αυτή μπορεί, τη στιγμή αυτή, να γίνεται αποδεκτή από την Κοινότητα, αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν γίνεται αποδεκτή χωρίς κόστος. Αποσπούμε τώρα κάτι που ίσως στο μέλλον να έχει μικρότερη σημασία από κάτι άλλο που τότε δεν θα μας δίνεται.»

Τι παρατηρούμε; Ότι ο Μητσοτάκης «με βαριά καρδιά», όπως ο ίδιος παραδέχεται, διαπίστωσε ότι το Μακεδονικό ήταν το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε.

Επίσης, θεωρούσε ως «προβληματικό» και θέση «περιοριστική» το να μην έχει απόλυτα σθεναρή θέση η Χώρα μας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ΜΑΣ. Μια θέση ξεκάθαρα κοσμοπολίτικη του νεαρού τότε Μητσοτάκη, η οποία όμως επί της ουσίας δεν διαφέρει στο ελάχιστο με την σημερινή ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία.

Μπορεί η ΝΔ να επιχειρεί να θολώσει τα νερά, εξαιτίας του επικίνδυνου θράσους που της γέννησε η επιθυμία καπήλευσης του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο επιχείρησε να σαμποτάρει, αλλά η φθορά του Χρόνου θα δείξει την σκουριά που διέπει το αντεθνικό κίνημα της ΝΔ.

Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα, αλλά «θα θάψει» κάθε θρασύδειλο πολιτικάντη του «Συνταγματικού Τόξου» που θα θελήσει να παίξει παιχνίδια μαζί της για να εξασφαλίσει τα στενά συντηρητικά συμφέροντά του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/otan-o-kuriakos-mhtsotakhs-charize-to-onoma-ths-makedonias-stous-skopianous#ixzz55gIeOhSn

Exit mobile version