Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερωτισμός, Πουριτανισμός και Χυδαιότητα

Ερωτισμός, Πουριτανισμός και Χυδαιότητα

Αίσθηση προκάλεσε η αποκαθήλωση του περίφημου πίνακα «Ο Ύλας και οι Νύμφες» του προραφαηλίτη ζωγράφου Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ από την δημοτική γκαλερί τέχνης του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Ο λόγος; Όπως είπαν οι υπεύθυνοι του μουσείου επειδή η γυναίκα αντικειμενοποιείται, δηλαδή αποκτά έναν αποκλειστικά διακοσμητικό ρόλο, γεγονός το οποίο δεν συνάδει φυσικά με την πολιτική ορθότητα.

Εν τούτοις, σε αυτό το σημείο οδηγούμαστε σε ένα παράδοξο στην λογική της πολιτικής ορθότητας. Ενώ η γυναίκα δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ευχαρίστησης για τον άνδρα, παράλληλα η σύγχρονη γυναίκα οφείλει να ντύνεται όπως θέλει, ακόμη και με τον πιο προκλητικό τρόπο-επειδή μπορεί- να διάγει μια ζωή χωρίς ηθικούς φραγμούς και να απεχθάνεται την οικογένεια. Όταν δηλαδή οι ακραίες φεμινίστριες βγαίνουν στους δρόμους γυμνόστηθες ή διάφορες «σταρλετίτσες» κάνουν προκλητικές-σχεδόν πορνογραφικές-φωτογραφίσεις,  το κάνουν για την προσωπική τους ελευθερία, ενώ όταν σε έναν πίνακα εικονίζεται μια όμορφη γυναίκα, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για την ανακύκλωση ενός στερεοτύπου, μιας γυναίκας-σκεύους ηδονής.

Πέρα όμως από τις εμμονές του φεμινισμού, όσον αφορά τον συγκεκριμένο πίνακα ανακύπτει και ένας άλλος παράγοντας για την πρόσφατη εξαφάνισή του. Οι νύμφες ανήκουν στο κίνημα των προραφαηλιτών ζωγράφων, οι οποίοι επιθυμούσαν να επαναφέρουν στην τέχνη την αγάπη για το ωραίο, για τα αρχαία ελληνικά ιδανικά, όπως και για το ιπποτικό ιδεώδες. Πράγματα, εν ολίγοις, τα οποία απεχθάνεται η «πολιτική ορθότητα».

Το περιστατικό αυτό στην γκαλερί του Μάντσεστερ επιδεικνύει με τον ευκρινέστερο τρόπο την ανισορροπία που επικρατεί στην εποχή μας και το ομιχλώδες τοπίο όσον αφορά το ηθικό και το ανήθικο, το ωραίο και το άσχημο, την θέση της γυναίκας και του άντρα, τον πουριτανισμό και τον εκχυδαϊσμό.

Η σεξουαλική ελευθερία, η φτήνια και η αγένεια οφείλουν να χαρακτηρίζουν την σύγχρονη γυναίκα, η οποία προβαίνει σε κάθε είδους πράξη για την προσωπική της ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα απαγορεύεται δια ροπάλου, κάθε νέο κορίτσι ή ενήλικη γυναίκα να θέλει να κάνει παιδιά, να θέλει να προσφέρει ευχαρίστηση στον άντρα που αγαπά, να θέλει να είναι θηλυκή και ευγενής.

Με λίγα λόγια, ο ερωτισμός αντικαταστάθηκε με την πορνογραφία, η ομορφιά με την φτήνια, η αγάπη για το ωραίο και το αληθινό με έναν κίβδηλο πουριτανισμό. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/erwtismos-pouritanismos-kai-chudaiothta#ixzz56JzKljjF

Exit mobile version