Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κυπριακή ΑΟΖ: Για δέκατη μέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ENI

Για ακόμη μια ημέρα, τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ENI να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Άγκυρα, με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ να παραμένει τεταμένη. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να απαγορεύουν στο πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12000» να προχωρήσει σε γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά».

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας».

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, της Κύπρου, της Ιταλίας αλλά και η ΕΕ περιμένουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης τουρκικής «Navtex». Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει αν η Άγκυρα θα εκδώσει καινούρια. 

Navtex εξέδωσε και η Κύπρος: Τη Δευτέρα, τίθενται σε ισχύ δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kupriakh-aoz-gia-dekath-mera-tourkika-polemika-ploia-parempodizoun-to-gewtr#ixzz57V4jAdke

Exit mobile version