Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Κλεάνθης ο Άσσιος

Κλεάνθης ο Άσσιος

Κλεάνθης ο Άσσιος

Ο «δεύτερος Ηρακλέας» και η άποψη του περί το  «ομολογουμένως τήι Φύσει ζήν».

Ο Κλεάνθης ήταν αρχαίος Έλληνας, στωικός φιλόσοφος και διάδοχος του Ζήνωνος στα σχολαρχεία της Στοάς. Καταγόταν από την Άσσο της Τρωάδας και ήταν γιος του Φανίου. Γεννήθηκε περί το 330 π.Χ. και απεβίωσε σε βαθύτατο γήρας το 232 π.Χ., όντας ενενήντα δύο ετών. Συγκεκριμένα, υπήρξε μαθητής του Ζήνωνα του Κιτιέα επί δεκαεννέα συναπτά έτη και δεύτερος κατά σειρά δάσκαλος στην αρχαία Στοά, αφού κρίθηκε ως ο μόνος άξιος για να τον διαδεχθεί στην σχολαρχεία, μετά τον θάνατο του.

Η διδασκαλία του δεν ήταν τόσο επαγωγός, καθώς αν και στον γραπτό λόγο ήταν δεινός, στον προφορικό υστερούσε. Ήταν εξαιρετικά ρωμαλέος, για αυτό κάποιοι τον αποκαλούσαν «Δεύτερο Ηρακλέα», και ζούσε με αυστηρότατη λιτότητα, όπως και ο δάσκαλος του Ζήνων. Υπήρξε μια αξιοθαύμαστη προσωπικότητα, με έντονη πνευματικότητα, ενώ λέγεται ότι έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, παύοντας να λαμβάνει οποιαδήποτε τροφή, όπως φημολογείται ότι είχε πράξει και ο διδάσκαλος του. Έπειτα από τριάντα δύο έτη στην σχολαρχεία, τον διαδέχθηκε στη σχολή ο μαθητής του Χρύσιππος από τους Σόλους.

Στην πόλη των Αθηνών, με την αρετή και τον ασκητισμό του, κατάφερε να κερδίσει την βαθιά εκτίμηση και τον σεβασμό των Αθηναίων. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η εκτίμηση του δασκάλου του προς το πρόσωπο του, καθώς τον θεωρούσε τον πιο πιστό και ενάρετο μαθητή του, ενώ σε όσους τον πείραζαν απαντούσε με ψυχραιμία, ετοιμότητα, καλοσύνη και χάρη. Ιστορικές πηγές μας πληροφορούν, πολύ χαρακτηριστικά, ότι οι συμμαθητές του τον αποκαλούσαν «όνον» και εκείνος αποκρινόταν «Ναι, για αυτό ίσως είμαι ο μόνος που μπορώ να σηκώνω το φορτίο του Ζήνωνος».

Διαβάστε περισσότερα στην Αντεπίθεση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kleanthhs-o-assios#ixzz57vO2mnyf

Exit mobile version