Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σε ενεργό δράση στην Συρία το προηγμένο ρωσικό αεροσκάφος υβριδικού Su-57 Stealth

Σημαντική ενίσχυση των τακτικών δυνατοτήτων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (RuAF) φέρνει το πρόσφατο βάπτισμα του πυρός των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών υβριδικού Su-57 Stealth στο πολεμικό θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 η επιχειρησιακή δύναμη της αεροπορικής βάσης της Khmemeim στην Συρία ενισχύθηκε σημαντικά με την έλευση δύο αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Su-57 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (RuAF). Μαζί με τα δύο Su-57 η ρωσική αεροπορική δύναμη κρούσης κατά των κανίβαλων τζιχαντιστών αύξησε την δύναμη της και κατά τέσσερα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής Su-35 Flanker-E. Επιπροσθέτως κατέφθασαν άλλα τέσσερα αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 Frogfoot τα οποία χρησιμοποιούνται για υποστήριξη των φίλιων χερσαίων δυνάμεων του Συριακού Στρατού.

Εξ αρχής από τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει αποδειχθεί ως μια καταλυτική δύναμη ενάντια στο ισλαμικό κράτος, δηλαδή ενάντια στα ύπουλα και παράνομα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, σε όλα τα μέτωπα της Συρίας.

Παράλληλα η απόκτηση σε πραγματικό χρόνο της στρατηγικής εικόνας του πεδίου της μάχης στην Συρία ενισχύθηκε από την έλευση ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης Beriev Α-50U. Το Beriev Α-50 μπορεί παράλληλα να ιχνηλατήσει έως και 150 στόχους σε εμβέλεια 230 χιλιομέτρων ενώ μπορεί να ανιχνεύσει θαλάσσιους στόχους επιφανείας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 400 χιλιόμετρα.

Ειδικότερα αυτή η εσπευσμένη έναρξη της επιχειρησιακής δράσης του Su-57 στην Συρία καταδεικνύει την προσήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο ετοιμοπόλεμο των νέων και καινοτόμων ρωσικών οπλικών συστημάτων. Το Su-57 είναι ένα υβριδικό-στέλθ αεροσκάφος προηγμένης πέμπτης γενιάς (Fifth Generation Plus – 5th Gen +), δηλαδή ο σχεδιασμός του εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία ενός μαχητικού αεροσκάφους αεροπορικής υπεροχής παράλληλα με στοιχεία του δόγματος στέλθ.

Αναλυτικά το δόγμα στέλθ είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων από τέτοια απόσταση έτσι ώστε να αποκαλύπτονται πρώτα οι εχθρικές δυνάμεις ενώ να υπάρχει καθυστέρηση ή αδυναμία στην αποκάλυψη των φίλιων δυνάμεων. Επιπροσθέτως τα αεροσκάφη στέλθ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την αυτοάμυνα τους καθώς και με ενεργούς αισθητήρες χαμηλής πιθανότητας αναχαίτισης (low probability of intercept) έτσι ώστε να μην αποκαλύπτουν εύκολα την ύπαρξη τους σε αντίπαλα συστήματα αεράμυνας.

Με απλά λόγια το κλασσικό δόγμα στέλθ επιτάσσει την διεξαγωγή εναέριων πολεμικών επιχειρήσεων με μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω του μεγάλου επιχειρησιακού ύψους και της αρκετής απόστασης από τις εχθρικές αεράμυνες. Για παράδειγμα το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 είναι ακριβώς σχεδιασμένο σε αυτήν την στρατηγική, δηλαδή να δρα κυρίως ως καταδείκτης στόχων καθώς βρίσκεται αρκετά μακριά από την πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών.

Σε περίπτωση που η εμβέλεια από την αντίπαλη αεράμυνα είναι μικρή ή το επιχειρησιακό ύψος δεν είναι μεγάλο, τότε το συμβατικό αεροσκάφος στέλθ μετατρέπεται σε συμβατικό στόχο, όπως αποδεικνύεται με την κατάρριψη του αμερικανικού F-117 με ένα πύραυλο S-125 Neva (SA-3 Goa) της Σερβικής Αεράμυνας στις 27 Μαρτίου του 1999. Άλλωστε και στην “Καταιγίδα της Ερήμου” η ιρακινή αεράμυνα είχε πρώτα εκκαθαριστεί από αμερικανικά ελικόπτερα AH-64 Apache και δεν χρησιμοποιήθηκαν άμεσα τα “Φαντάσματα της Βαγδάτης” F-117 για τους παραπάνω λόγους.

Αντιθέτως το Su-57 είναι ένα υβριδικό-στέλθ αεροσκάφος, δηλαδή έχει ένα διαφορετικό αεροδυναμικό σχεδιασμό από το κλασσικό στέλθ του F-117 και του περισσότερο αεροδυναμικού F-35. Επεξηγηματικά ο τακτικός ρόλος του Su-57, λόγω της σχεδίασης του χαρακτηριστικά σε αεροδυναμικές δυνατότητες, ραντάρ, αυτοπροστασία, IRST και κινητήρες, μπορεί να υποστηρίξει αποστολές απόκτησης αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντίπαλων μαχητικών αεροσκαφών σε αρκετό επιχειρησιακό βάθος, κάνοντας την χρήση του ιδανική για ένα πολεμικό θέατρο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος.

Βέβαια για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέβασε ένα τόσο καινούργιο όπλο όπως το Su-57 σε ένα τόσο εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον όπως η Συρία που είναι κορεσμένο από εναέριες και επίγειες απειλές. Η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσει το Su-57 ως αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής με στοιχεία στέλθ (υβριδικό-στέλθ 5th Gen +) θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω τακτική του αξιολόγηση και στρατηγική πλαισίωση.

Άρα η Ρωσία, έχοντας μια κυβέρνηση που φροντίζει τα μέγιστα συμφέροντα του Ρωσικού Λαού, επιζητά την γρήγορη πιστοποίηση σε πολεμική ετοιμότητα των καινοτόμων οπλικών της συστημάτων.

Αντιθέτως στην σημερινή Ελλάδα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, καθώς και των ίδιων πολιτικών με άλλο όνομα όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ  και ΑΝΕΛ η Εθνική Άμυνα, αλλά και ο τομέας της Δημόσιας Υγείας, είναι έρμαιο ξένων συμφερόντων και διεφθαρμένων πολιτικών.

Για παράδειγμα ακόμη υπάρχει συζήτηση αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των F-16, εικάζεται ότι θα κοστίσει παραπάνω από 2 δις δολλάρια και οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν την χρονική διάρκεια της αναβάθμισης σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια, όπως είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2017 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με άλλα λόγια το σημερινό πολιτικό σύστημα σπαταλάει πολύτιμο χρόνο και δυσεύρετο χρήμα για να ικανοποιήσει αλλότρια συμφέροντα από αυτά του Ελληνικού Λαού.

Συμπερασματικά μόνο μια Εθνική Κυβέρνηση του Λαϊκού Σύνδεσμου Χρυσή Αυγή θα μπορέσει να δώσει βαρύτητα στην επανασύσταση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας καθώς και στην απαραίτητη αγορά ετοιμοπόλεμων οπλικών συστημάτων προς όφελος της Εθνικής Άμυνας.

Θεόδωρος Γ. Κωστής
Δρ Αμυντικών Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/se-energo-drash-sthn-suria-to-prohgmeno-rwsiko-aeroskafos-ubridikou-stelth#ixzz58IxgyatG

Exit mobile version